Rasmus Fleischer: Turerna kring Chat Control bygger på okunskap

Om lagförslaget Chat Control blir verklighet kommer innehållet i alla chattmeddelanden och mejl att skannas av en ny myndighet knuten till Europol. Rasmus Fleischer ser en okunskap bland lagstiftarna och oroar sig för vad strävan efter ”teknikneutralitet” kan ge för konsekvenser.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I början av 2020 gick EU-kommissionen ut med en intern rekommendation till sina anställda om att använda meddelandeappen Signal, eftersom den är krypterad. Tre år senare vill samma EU-kommission förbjuda Signal, eftersom den är krypterad. Om kommissionärerna har insett paradoxen är högst oklart.

Till bakgrunden hör att EU:s myndigheter haft stora problem med datasäkerheten; bland annat hackades ambassaden i Moskva. Fördelen med Signal är att meddelandena krypteras hela vägen från sändare till mottagare. Eftersom dess källkod är öppen, kan experter säkerställa att inga bakdörrar smugits in. Detta gör den populära gratisappen Signal säkrare än hemliga blufflösningar, typ Encrochat, som puckade yrkeskriminella lät sig luras att köpa. Av samma säkerhetsskäl rekommenderar flertalet nyhetsmedier (inklusive GP) tipsare att använda Signal. Utan pålitlig kryptering kan journalister inte längre utlova källskydd.

ANNONS

Källskyddet är just vad som skjuts i sank genom lagförslaget Chat Control, som drivs av EU-kommissionären Ylva Johansson (S) och även får stöd av vår svenska regering. Enligt detta ska innehållet i alla chattmeddelanden och mejl skannas av en ny myndighet knuten till Europol.

Jag tror inte att Ylva Johansson har onda avsikter. Inte heller att hon är ett redskap för någon sammansvärjning som vill skapa ett fullständigt övervakningssamhälle. Allt jag har sett pekar på simpelt oförstånd

Ylva Johansson tycks uppriktigt övertygad om att denna massövervakning låter sig göras "utan att bryta krypteringen". Man kan ju ”scanna innan det krypteras, exempelvis i klienten”, menade hon i SvD:s ledarpodd (23 mars). Med andra ord skulle Signal tvingas installera en bakdörr åt Europol i sin app. Sådana ingrepp förutsätter att källkoden hålls hemlig, som i fallet med Telegram: en annan populär meddelandeapp som är krypterad men där många misstänker en rysk bakdörr.

Signal – som drivs av en ideell stiftelse – kommer garanterat inte att vika sig. Då återstår bara ett europeiskt förbud mot att använda Signal, liksom Proton Mail och andra helvägskrypterade tjänster.

Jag tror inte att Ylva Johansson har onda avsikter. Inte heller att hon är ett redskap för någon sammansvärjning som vill skapa ett fullständigt övervakningssamhälle. Allt jag har sett pekar på simpelt oförstånd, som kan kokas ner till ett ord som lagstiftare älskar: "teknikneutralitet".

Chat Control handlar (än så länge) om att hindra övergrepp mot barn, men egentligen är det två helt olika typer av övergrepp man vill åt. Å ena sidan vill man stoppa pedofiler från att sprida barnporr mellan varandra (vilket görs mer effektivt genom att infiltrera de ljusskygga forum där dessa knyter kontakt – för de som väl hittat dit kommer i vilket fall ändå kunna kryptera sina övergreppsbilder). Å andra sidan handlar det om att förhindra grooming, alltså att vuxna förövare tar kontakt med barn i sexuellt syfte.

ANNONS

Roblox och Signal måste enligt denna logik underkastas samma regler. I så fall borde också samma trafikregler gälla för cyklar och flygplan.

Det sistnämnda är särskilt viktigt på populära spelplattformar som Roblox. Där skannas sedan länge alla meddelanden för att skydda barnen. Utmärkt! Tyvärr kan detta från nästa år stoppas eftersom EU råkat stifta en klumpig lag som ska skydda enskilda från att övervakas av företag. Ylva Johansson tycks uppriktigt tro att Chat Control bara handlar om att laga denna bugg.

Ingen ifrågasätter att Roblox ska tillåtas att skydda barnen. Många finner det också rimligt med tvingande lagstiftning som gäller liknande sammanhang där barn kommer i kontakt med främlingar. Men därifrån till att skanna alla mejl och alla mess, samt förbjuda kryptering? Detta enorma kliv motiveras av att lagstiftningen måste vara "teknikneutral".

Roblox och Signal måste enligt denna logik underkastas samma regler. I så fall borde också samma trafikregler gälla för cyklar och flygplan.

Jag har en uppmaning till Ylva Johansson och EU-kommissionen: föregå med gott exempel! Innan ni förbjuder krypterade tjänster, borde ni själva sluta använda dem. I teknikneutralismens namn kan väl EU:s myndigheter lika gärna sköta sin interna kommunikation via Roblox. Det blir säkert jättebra.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”I huvudet på en hjälte” av Régis Genté och Stéphane Siohan

LÄS MER:”Ryssfrågan” blir allt mer akut

LÄS MER:Islamistisk LVU-kampanj inspirerad av kristna högern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS