Efter att TT slopat sina filmrecensioner vill Moviezine ta över.
Efter att TT slopat sina filmrecensioner vill Moviezine ta över. Bild: Christine Olsson

TT slutar med filmrecensioner – då tar Moviezine över

När TT meddelade att de lägger ner sina filmrecensioner till årsskiftet möttes beskedet av kritik från Sveriges mindre lokaltidningar. Nu berättar Moviezine att de tar över.
– Vi blir sporrade till att satsa mer när andra drar ner på sin filmbevakning, säger Alexander Kardelo, chefredaktör på Moviezine.

ANNONS
|

Tidigare i sommar meddelade TT att de kommer att lägga ner sin filmkritik vid årsskiftet. Beskedet mottogs med besvikelse, inte minst från många av landets lokaltidningar som i stor utsträckning varit beroende av TT:s recensioner. GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik kallade i sin tur beslutet för tragiskt och uppmanade till ett samtal om kulturmaterialets utarmning på landets kultursidor.

Sajten Moviezine har funnits sedan 2003 och har i dag runt en och halv miljon besökare i månaden. De beskriver sig själva som ”Sveriges största sajt för film, serier och spel”.

Efter TT:s nedläggning har sajten nu sett en möjlighet att erbjuda svenska dagstidningar film- och tv-recensioner. De publicerar runt trettio recensioner i månaden och blandar breda blockbusters med smalare filmer.

ANNONS

– Vi är en stor spelare i filmmedia. Utbudet är ju större än någonsin, med nya släpp varje vecka. Det är verkligen en djungel för den vanliga konsumenten så vi kan guida folk till vad de ska se och undvika, säger Alexander Kardelo.

Chefredaktören: Oroande trend

På Moviezine hade man redan innan TT:s besked om nedskärningen på filmbevakningen börjat titta på möjligheterna att erbjuda svensk media recensioner och bevakning.

– Vi har haft dialog med mediehus och lokala tidningar och fått bra respons, säger Alexander Kardelo.

Samtidigt som han ser en ny möjlighet för sajten tycker han att det är beklagligt att TT väljer att lägga ner den här delen av sin filmbevakning.

– Det är tråkigt att man skär ner på filmkritiken, det är en trend vi har sett länge, redaktioner som drar ner på sin bevakning. Det är en trist utveckling.

Enligt Alexander Kardelo finns det ett växande intresse för just filmkritik så nu hoppas man på stort gensvar.

– Vi tror verkligen att efterfrågan finns på att fortsätta med recensioner, framförallt landsortstidningar är en stor grupp med behov av extern kritik.

– Eftersom vi redan har en så stor bevakning, så är det lätt för oss att erbjuda det som TT tidigare gjort.

ANNONS

LÄS MER:Tragiskt att TT lägger ner sin filmkritik

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS