Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Trots riskerna för smitta – årets bokrea ska rulla på

Trots pandemin och erfarenheterna från Black Friday kommer årets bokrea att genomföras som planerat. Men inte hos Science Fiction-bokhandeln.
– Det är helt bananas. Jag ser inte hur man kan göra en smittsäker bokrea, säger SF-bokhandelns butikschef Jenny Engwall.

På lördagsmorgonen beslutade norska myndigheter att stänga ner Oslo. Efter att den brittiska virusmutationen upptäckts i närheten av den norska huvudstaden har Oslo nu gått in i en närmast total lockdown. Endast livsmedelsbutiker, apotek och bensinstationer tillåts att hålla öppet.

Samtidigt står det nu klart att årets bokrea i Sverige kommer att genomföras och dra igång som planerat den 23 februari. Bakom rean står som vanligt Svenska bokhandlarföreningen – som tagit emot 225 000 kronor i särskilt coronastöd av Kulturrådet – och enligt föreningens ordförande Maria Hamrefors var det inget svårt beslut att fatta.

LÄS MER: Göteborg är ingen riktig stad utan bokaffärer

– De här böckerna som ska säljas på rean beställdes förra våren. Böckerna är redan betalda och på väg ut till butikerna så det går inte att stoppa nu. Det sagt jobbar ju alla aktörer med att kunna genomföra en coronasäker bokrea. Men den kommer ju inte att se ut som vanligt med folk som köar och trängs kring borden, säger Maria Hamrefors.

Bokhandlarna jobbar hårt för smittsäkra miljöer

I samband med Black Friday i slutet av november förra året trängdes massor av fyndsugna människor i både Nordstan och på köpcenter i Stockholm, med påtagligt ökad smittrisk som följd. Folkhälsomyndigheten beskrev det som ”olyckligt” men Svenska bokhandlarföreningens ordförande Maria Hamrefors vill inte dra några paralleller mellan Black Friday och bokrean.

LÄS MER: Trängsel i Nordstan på Black Friday

– Så vitt jag vet har alla bokhandlare varit enormt noggranna ända sedan pandemin bröt ut i våras. Det har jobbats jättehårt med att ordna smittsäkra miljöer i butikerna, och det kommer såklart att fortsätta även under rean.

Men varför inte avråda landets bokaffärer från en fysisk bokrea medan pandemin ännu rasar?

– Det skulle ställa till enorma utmaningar. Delvis ekonomiskt förstås, det finns väldigt mycket inköpta böcker som behöver säljas annars får bokhandlarna problem med sin likviditet. Det har ju redan varit ett utmanande år för många. Dessutom är reaböckerna skrymmande och tar mycket plats i butikerna.

Så det är ett ekonomiskt beslut att genomföra bokrean?

– Ja, men inte bara. Det finns en kundaspekt också. Butikernas kunder älskar bokrean. Det är en riktig fest för kunderna, menar Maria Hamrefors.

Endast digital bokrea hos SF-bokhandeln

Men det är en fest som Science Fiction-bokhandeln i så fall inte vill medverka till. I år kommer deras bokrea att ske helt i butikens digitala kanaler. Något annat hade känts oansvarigt och dessutom varit praktiskt ogenomförbart, menar Jenny Engwall, butikschef för SF-bokhandeln i Göteborg.

– Jag vill absolut inte kritisera andra bokhandlare, vi är alla i en desperat situation och jag förstår att läget är kritiskt för många, men för egen del känner jag att vi måste ta ett samhällsansvar och just nu är det inte förenligt med en bokrea. Det går inte att genomföra en rea på ett smittsäkert sätt. Det är helt omöjligt.

Är du säker på det?

– Helt säker. Jag har arbetat i bokhandeln i 20 år och aldrig upplevt en bokrea där det inte varit total trängsel vid borden. Det hjälper ju inte att begränsa antalet kunder till tio eller kanske femton personer om alla ändå trängs kring samma reabord. Det är helt bananas.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.