Trängsel i Nordstan på Black Friday

Trots statsministern Stefan Löfvens vädjan att avstå från att besöka köpcentrum under Black Friday var det fullsmockat i Nordstan på fredagseftermiddagen.
– Det är rena hela havet stormar, berättar besökaren Anders Andarve som vände i dörren.

ANNONS
LocationNordstan|
|

Under de senaste veckorna har antalet bekräftade fall av coronaviruset stigit kraftigt och Göteborg är inget undantag. På torsdagen gick Smittskydd Västra Götaland ut med en skarp varning gällande lågpriskampanjdagen Black Friday: Gå inte dit.

– Jag skulle verkligen vädja nu till alla människor att avstå från det här, sa Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Även statsminister Stefan Löfven kommenterade saken på en presskonferens på torsdagen:

– Dessvärre har det också under veckan rapporterats om en del trängsel. Därför vill jag understryka att det i år inte får förekomma någon trängsel i köpcentrum eller affärer. Man får helt enkelt avstå den där stora shoppingrundan.

ANNONS

LÄS MER:Trots Black Friday-åtgärder – "väldigt trångt"

LÄS MER:Priser höjs — för att rean ska verka större

Men budskapet verkar inte hörsammats. På fredagseftermiddagen och kvällen var köpcentrumet Nordstan smockfullt, vilket resulterat i att flera förskräckta läsare hört av sig till GP.

Vände i dörren

Anders Andarve hade tänkt att handla mat på Lidl men ändrade sig fort.

– Jag vände i dörren direkt, säger han.

Han fortsätter:

– Den tanken fick jag snabbt ge upp. Det här med avstånd mellan folk verkar inte gälla där inne. Det är rena hela havet stormar, säger han.

Under eftermiddagen har polisen haft närvaro på platsen, men vid 18-tiden inte gjort något ingripande.

– Vi är där i trygghetsskapande syfte, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Nordstan har vidtagit åtgärder

Nordstans vd Ulrika Carlsson medger att det har varit mer besökare under fredagseftermiddagen än vad som varit vanligt under hösten.

– Det är några timmar här under eftermiddagen, men jag vet inte exakt hur mycket människor det har varit, säger hon.

Hon konstaterar samtidigt att köpcentrumet har vidtagit en rad olika åtgärder.

– Det som har gjorts är att vi inte har några Black Friday-annonser över huvud taget från köpcentrumets sida. Butikerna har spridit ut erbjudanden över hela veckan och man har hållit på sedan i måndags just för att inte skapa en hajp, säger Ulrika Carlsson.

ANNONS

– Många butiker har värdar inte för hålla en ordning och struktur, men samtidigt påminna människor att hjälpa till genom att hålla avstånd.

Ulrika Carlsson, vd Nordstan, menar att köpcentrumet satt in flera åtgärder.
Ulrika Carlsson, vd Nordstan, menar att köpcentrumet satt in flera åtgärder. Bild: Anders Hofgren

Allt detta har varvats med ständiga påminnelser via högtalarsystemet om att besökarna ska hålla avstånd samt skriftlig information. Dessutom har Nordstan valt att inte använda sina expoytor för någon julmarknad i år för att skapa ytterliga utrymme, menar Ulrika Carlsson.

Upplever du att era åtgärder har fungerat?

– Det är viktigt att vi alla tillsammans, även besökaren hjälps åt att följa de råd som finns och håller avståndet till varandra. Vi har betydligt mindre människor inne i dag än vad vi haft under vanliga Black Friday-dagar. Men vi har haft en peak i dag en stund på eftermiddagen då det har varit mer folk än vad vi haft på ett bra tag i köpcentrumet.

ANNONS