Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Tre mastodontverk som har skänkts bort av Göteborgs stad

Sandblästrad vit cement, markmosaik med ostindiefararporslin och en sextio meter lång trävägg. Här är tre offentliga konstverk som Göteborgs stad har skänkt bort.

LÄS MER: Kommunen skänkte bort konstverk – värderas till 500 000

Birgitta Watz: "Talstenarna" i Brunnsparken

Vad: ”Talstenarna” är en markskulptur skapad 1991 av 78 betongblock med mönster av porslin från den sjunkna ostindiefararen Götheborg.
Problem: Konstverket var illa åtgånget, bland annat på grund av att stenbeläggningen i Brunnsparken bytts ut till grus, något GP skrev om 2009. I den nya gestaltningen av parken fanns "Talstenarna" inte med alls.
Lösning: Inför renoveringen av Brunnsparken i vintras lämnades verket tillbaka till konstnären.
(Bild: Per Wahlberg)

Baengt Dimming: "Nära borta" i Munkebäcksgymnasiet

Vad: En sextio meter lång och fem meter hög vägg i entrén till Munkebäcksgymnasiet. Vissa delar var bemålade, resten i ren furu. Verket var på plats 1963.
Problem: När skolan skulle rivas för några år sedan visste ingen vad man skulle göra av det platsspecifika jätteverket. Konstnären Baengt Dimming hade gått bort.
Lösning: Konstnärens släktingar bjöds in att ta ner delar de ville bevara och dela upp mellan sig. Det som blev kvar av träväggen skänktes till Konstnärernas kollektivverkstad som material till nya konstverk.
(Bild: Jan Peter Dahlqvist)

Bengt Olson: "Fantisera" på Selma Lagerlöfs torg

Vad: Sedan 1982 har konstnären Bengt Olsons hyllning till Selma Lagerlöf hängt på en vägg vid torget. Det består av 17 stycken tre meter höga plattor av vit cement och röd bohusgranit med ett sandblästrat mönster.
Problem: När Selma Lagerlöfs torg skulle göras om i grunden fanns inte längre plats för konstverket. Staden sökte länge efter en ny vägg, men förgäves.
Lösning: Konstnären själv tog kontakt med det privata fastighetsbolaget Krokslätts fabriker, som tog över verket. Det kommer under våren att sättas upp på ett av företagets parkeringshus i Krokslätt.
(Bild: Jan Kwarnmark)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.