Torget i Gårdsten kan döpas om efter missförståndet

På måndag ska kulturnämnden rösta om att döpa om ett torg i Gårdsten. Det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder hörde av sig och påpekade att det tidigare förslaget kan läsas en aning olyckligt – nämligen ”i soptorget”.

ANNONS
|

I december beslutade kulturnämnden att döpa ett nytt torg och två nya gator i Gårdsten. Namnberedningen föreslog att fortsätta trenden med de kryddnamn som finns i området. Det slutade med Oreganogatan, Basilikagatan och Isoptorget.

Kryddväxterna oregano och basilika känner nog de flesta till. I sitt förslag beskriver namnberedningen den kanske lite ovanligare växten isop.

”Isop är en mycket aromatisk kryddväxt som används både i köket och av parfymtillverkare. Arten började odlas i klosterträdgårdar i Mellaneuropa under 900-talet men har ett mycket äldre kulturhistoriskt ursprung i Mellanöstern.”

Förslaget röstades igenom men alla blev inte nöjda. Framförallt har det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder starkt motsatt sig namnet. De menar att det kan förväxlas med ”soptorget” och har bett nämnden att byta, vilket namnberedningen håller med om.

ANNONS

LÄS MER:Så bestäms Göteborgs gatunamn

På måndag ska politikerna i kulturnämnden därför besluta om torget i stället ska heta ”Salviatorget”.

Att det blir diskussion om stadens namn är inte ovanligt. Bara tidigare i år diskuterade kulturnämnden ett antal namn i Kallebäck. Wallenstam som bygger ut i området ville bland annat döpa om en gata till ett torg. Sverigedemokraterna gick dock igång på att de också ville hitta ett nytt namn på ”Kärnmjölksgatan”. Skälet är att det innehåller båda ä och ö, något Wallenstam såg som problematiskt då flera internationella företag skulle flytta in på den nya gatan .

SD skrev ett yttrande där de för effekt bytte ut alla å, ä och ö mot a och o. Även om frågan inte ledde till någon vidare politisk diskussion blev det en snackis som letade sig hela vägen till SVT:s humorprogram ”Svenska nyheter”.

LÄS MER:Nu får ”Gasol-Gunnar” en egen väg

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS