Större chans att få skadestånd efter förtal på nätet

En dom i Högsta domstolen slår fast att alla som delar ett inlägg på nätet som bedöms som förtal kan bli skadeståndsskyldiga. Det hela bygger på målet där författaren Ramona Fransson dömdes för förtal efter att ha delat ett inlägg skrivet av Joakim Lamotte.

ANNONS
|

I dag kom Högsta domstolens dom som slog fast att Göteborgsförfattaren Ramona Fransson ska betala 5000 kronor i skadestånd till Tomas Åberg, före detta projektledare för Näthatsgranskaren. Detta för att hon genom att dela ett Facebookinlägg av frilansjournalisten Joakim Lamotte, som utmålade Åberg som brottslig, gjorde sig skyldig till förtal.

Att man kan göra sig skyldig till förtal endast genom att sprida vidare förtalsgrundande uppgifter är i sig inte nytt. Men det viktiga i HD:s dom är frågan om ersättning. HD prövade om man kan ha rätt till ersättning från varje enskild person som delar vidare förtalsgrundande uppgifter.

– Det HD säger är att det inte spelar någon roll om en eller hundra personer delar vidare ett inlägg. Om det bedöms förtala en person kan den personen ha rätt till skadestånd av varenda en som delat vidare, säger Ängla Eklund.

ANNONS

– Det den här domen belyser är att inte bara den som ursprungligen sprider förtalsuppgifter som kan göra sig skyldiga till förtal, utan också de som bara sprider vidare. Det är intressant därför att det är så vanligt på internet att man delar vidare saker man läser.

Vad ska man tänka på när man delar artiklar och inlägg på sociala medier?

– Källkritik. Och att även om uppgifterna är sanna kan de utgöra förtal, det handlar om att man utpekar en person som brottslig eller klandervärd. Man har ett eget ansvar för allt man publicerar och delar vidare.

Delade Lamotte-inlägg

GP har tidigare rapporterat om bakgrunden till det hela. Hösten 2018 delade Ramona Fransson ett inlägg från frilansjournalisten Joakim Lamotte i två Facebook-grupper. I sitt eget inlägg skrev hon också till kommentaren: "värsta sortens bedragare".

Inläggen syftade på Tomas Åberg, projektledare för föreningen Näthatsgranskaren som arbetar med att anmäla inlägg på nätet som de anser utgör hets mot folkgrupp.

Tomas Åberg anmälde Ramona Fransson för förtal, för att hon genom att dela Joakim Lamottes inlägg spred kränkande uppgifter om honom.

Både tingsrätten och hovrätten gick på Tomas linje, de ansåg att han utmålades som brottslig och klandervärd.

ANNONS

Tingsrätten dömde Ramona Fransson till att betala 10 000 kronor i ersättning till Tomas Åberg, men hovrätten sänkte summan till 5000 kronor. HD prövade sedan om hon skulle behöva betala någon ersättning överhuvudtaget, eftersom han redan fått ersättning från en annan person som delade samma inlägg, och dömde henne att betala 5000 kronor i skadestånd.

Ramona Fransson kommenterar själv domen på Twitter:

HD är Sveriges högsta rättsliga instans och tar bara upp fall som är av stort intresse för hur lagen ska tolkas. Deras domar blir sedan prejudicerande, det betyder att man kommer att titta på den här domen för att avgöra liknande fall i framtiden.

Tomas Åberg är glad över att HD valde att pröva fallet, något de sällan gör.

– Det är jättebra. Det handlar om något större än några kronor i skadestånd. Demokratin måste fungera även på sociala medier. Det har den inte gjort. Politiker, journalister och domare tystas genom drev och förtalsaktioner. Eller låter bli att yttra sig för att de är rädda.

– Det behövs ett rättsväsende som tar itu med demokratiproblemen, det kan inte lösas genom att vi begår brott mot varandra på sociala medier.

Han berättar att han har två liknade åtal om skadestånd för förtal i gång, och betonar att det rör sig om personer som delat vidare förtal men också skrivit dit egna utpekanden.

ANNONS

– Jag gör inte det här främst för att få pengar eller upprättelse, utan för att jag vill få till en förändring.

GP har sökt Ramona Fransson genom hennes juridiska ombud.

Förtal

Förtal är att utan grund peka ut en annan person som brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen. Förtal kan ske muntligt eller skriftligt.

LÄS MER:Ramona Fransson spred inlägg av Joakim Lamotte – nu prövas domen i HD

LÄS MER:Göteborgsförfattaren överklagar förtalsdomen

LÄS MER:Expert: "Tror inte alls svenskarna är medvetna om det här"

ANNONS