Sommarens bästa fiktiva poddar

En militär konspiration, en kultfilm inifrån och stafettskrivning – GP tipsar om sommarens bästa podcasts på temat fiktion.

ANNONS
|

Det började på en podcastkurs på Linköpings universitet, sökt mest som reservplan. Nu har Mattias Edborg gjort över femtio avsnitt av podden ”Mannen med den gula rocken” – inlästa noveller som är skrivna av flera olika författare.

– Det fanns inget sådant här i Sverige, vad jag kunde hitta då i alla fall, säger han.

Det kallas stafettskrivande. Mattias letar upp grupp författare bland folk han känner, i Facebookgrupper för skrivande eller bland andra poddare. De får en titel, en karaktär eller en lös idé om en berättelse, och så skriver de varsin del. Men bara den sista författaren får läsa alla delar.

ANNONS

– Alla som skriver brukar säga att det är jätteroligt och att de vill vara med igen, men att det var det svåraste de någonsin skrivit, säger Mattias Edborg.

Själv är han med och skriver ibland, och tycker att den sista delen är svårast att skriva – då alla trådar ska knytas ihop. Han producerar också alla avsnitt och läser in många av dem.

Från början var ”Mannen med den gula rocken” titeln på två tänkta noveller som Mattias och hans bror tänkt skriva till varandra i julklapp.

– Men som med många bra idéer blev det aldrig av. När jag skulle utveckla ett koncept på podcastkursen jag läste plockade jag upp idén igen.

Linköpings universitet anordnade en tävling för sina podcaststudenter tillsammans med Bauer Media, där första pris var ett kontrakt på tio podcastavsnitt. Mattias vann, och fick i och med det producera en första säsong av ”Mannen med den gula rocken”. Efter det har han gjort ytterligare tre säsonger, spelat in lyssnarnoveller och berättelser på temat karantän. En del noveller har övernaturliga inslag, andra handlar om trasiga familjerelationer – och en om en dödlig smitta som håller Sverige i ett järngrepp, skriven redan förra hösten.

ANNONS

– Skräck och mystik fungerar bra i novellform, och både jag själv och lyssnarna gillar sådana berättelser. Men det kan handla om vad som helst. Det viktigaste är att det fungerar i ett poddformat. Det är lite annorlunda att lyssna än att läsa ändå.

Mattias Edborg ser själv podden som en stor novellsamling, och delvis som en kulturgärning.

– Den gör ändå en liten tjänst till kulturlivet som plockar upp amatörförfattare. I framtiden kanske jag kan få in mer etablerade författare, som får skriva ihop med en amatörförfattare.

Bild: Two-Up Productions

Limetown

grade crossed
300 personer försvinner spårlöst från den neurovetenskaplig forskningsstationen Limetown mitt ute i Tennessees ödemark. Stationen var uppbyggd som ett utopiskt samhälle där forskare sysslade med ett hemligt experiment. Tio år senare börjar radioreportern Lia Haddock gräva i vad som hände i Limetown.Serien sändes i två säsonger och bygger skickligt upp intrigen kring Haddocks utredning. Upphovsmakarna Zack Akers and Skip Bronkie är tydligt inspirerade av amerikanska public service-radion NPR:s reportage, vilket ger en kusligt normal inramning till de märkliga händelserna. Efter att podcasten släpptes 2018 har berättelsen om Limetown blivit både TV-serie och roman.
Bild: Sveriges Radio P3

P3 Serie och UFO-podden

grade crossed
P3 levererar inte bara musik och dokumentärer, utan även fiktiva berättelser på löpande band. Författare som Sara Bergmark Elfgren, Jens Lapidus och Jerker Virdborg finns bland upphovsmakarna till de hittills sju säsongerna. Det handlar bland annat om Darknet, en framtidsdystopi om svensk terrorism och underjordiska tunnlar som döljer mörka hemligheter.I våras sändes ”Fallet Alma Diaz”, om en 14-årig flicka som är försvunnen under en vecka. Vi får följa berättelsen genom en P4 Norrbotten-reporter som försöker ta reda på vad som egentligen hände. Missa inte heller systerserien UFO-podden, i vilken skådespelaren Moa Gammel läser upp ”sanna” berättelser om mystiska himlafenomen.
Bild: Dreamworks Picture

Origins: Almost Famous Turns Twenty

grade crossed
I år är det, som titeln antyder, tjugo år sedan den numera kultförklarade filmen ”Almost Famous” hade premiär. Den 15-årige aspirerande reportern William ljuger om sin ålder och får följa med rockbandet Stillwater på turné för Rolling Stones räkning. Han lär känna bandet, men framför allt deras hängivna groupies. Filmen är delvis baserad på regissören Cameron Crowes egna erfarenheter som ung rockjournalist. Nu möts skådespelarensemblen igen i James Andrew Millers ”Origins”-podcast. Huvudrollsinnehavarna Kate Hudson och Patrick Fugit gästar, liksom Frances McDormand och Jimmy Fallon. Dessutom dyker verklighetens förlaga till filmens Penny Lane upp i ett avsnitt.
Bild: Gimlet Media

Homecoming

grade crossed
Det började som en podcastserie, och slutade med en hyllad TV-serie med Julia Roberts i huvudrollen. Men gå inte direkt till Amazon Prime, där TV-serien ligger. Podcasten är väl värd att lyssna på om man vill ha en både välskriven och spännande radiothriller. The Homecoming Initiative är ett hemligt projekt som riktar sig till amerikanska soldater. Men socialarbetaren Heidi, som är anställd inom projektet, anar att något inte är som det ska.Cathrine Keener (”I huvudet på John Malkovic”, ”Get Out”) spelar Heidi med återhållen skärpa, men seriens positiva överraskning är David Schwimmer (”Vänner”, ”Fallet OJ Simpson”) som hennes närmsta chef.
Bild: Nils Petter Nilsson

Dö, Stockholm, dö

grade crossed
Tone Schunnesson skriver, Anton Hellström läser in och Jens Lekman gör musiken. GP:s sommarföljetong handlar om 40-årige Robin, född i Göteborg men utflyttad till Stockholm sedan yngre år. Han är musiker, nådde ett måttligt kändisskap men har vid det här laget fallit i allmänhetens glömska. Berättelsen tar vid när Robin återvänder till sin hemstad för sin mammas begravning, och möter en vän till familjen som råkar vara ett medium. På GP:s Instagramsida kan du som lyssnar också påverka vilken riktning nästa del i berättelsen ska ta. Lyssna eller läs den första delen här!

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS