Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1: Ingrid Carlberg
Journalisten och författaren Ingrid Carlberg pratar i sitt sommarprat om hjältar och verkligheten. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Ingrid Carlberg

Ett klokt sommarprat, och lite argt. Det är en bestämd Ingrid Carlberg som pratar om vad en riktig hjälte är, och hur bräckligt vårt samhälle har blivit.

Om du gillar Raoul Wallenbergs historia är det här ett sommarprat för dig. Journalisten och författaren Ingrid Carlberg gillar också Wallenberg. Hon har skrivit en prisbelönt bok om sin hjälte, och leder sävligt in lyssnaren på en argumentation om vad en hjälte egentligen är.

Hon pratar om dagens sköra samhälle där falsk information och hur saker ser ut på ytan får allt större utrymme. Det där oglamorösa, slitiga arbetet som bygger verklig förändring menar hon har hamnat i skymundan. Och hon är rätt arg över det.

Vem?

Ingrid Carlberg är 59 år och var journalist på Dagens Nyheter under 20 års tid. Hon valdes förra året in i Svenska Akademien. Hennes biografi över Raoul Wallenberg ”Det står ett rum här och väntar på dig” tilldelades Augustpriset 2012.

Carlberg har också skrivit en biografi över Alfred Nobel, ”Pillret” och flera barn– och ungdomsböcker. Hon föddes i Surahammar och bor i dag utanför Stockholm. Debuterar som sommarvärd.

Det är uppfriskande att Carlberg inte bara pratar om sig själv, hon har helt enkelt för mycket annat som är viktigare att ta upp. Hon påminner ofta om vardagens tysta hjältar som finns överallt men sällan syns.

Målet verkar vara att säga till folket att skärpa sig, och slå ett slag för sanning och fakta. Flera gånger är jag nära att zoona ut för det blir också lite torrt och knastrigt då och då, men Carlbergs raka stämma sjuder av sådan övertygelse att det inte går att sluta lyssna.

Samtidigt får man små glimtar av vem Carlberg är när hon inte gräver efter sanningen. Musiken har en stor plats i hennes liv. Bra texter sjunger det om säger hon – att lyssna på musik är vad som ger henne skrivlust. Även Raoul Wallenberg hade sin favoritjazzlåt visar det sig, och den får vi självklart lyssna på.

LÄS MER: Sommar i P1: Denise Rudberg

Sommarpratare 2/7:

Amie Bramme Sey, journalist och programledare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.