Denise Rudberg.
Denise Rudberg är en av Sveriges deckardrottningar. I sitt sommarprat pratar hon om sin relation till sin mor och mormödrar. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Denise Rudberg

Denise Rudberg fokuserar på berättelsen om sina mormördrar och sorgen över den brustna relationen till sin mamma. Det är ärligt och bitvis vackert, men alldeles för kontrollerat.

ANNONS
|

Det börjar dramatiskt när Denise Rudberg, populär deckarförfattare, öppnar sitt sommarprat. Hennes mammas dödsbesked och Rudbergs ovilja att gå på begravningen sätter tonen. Man undrar genast vad har hänt? Hur blev det så?

Det märks att hon är en författare som är van att bygga intrig. Men efter ett tag blir det lite väl kontrollerat. För mycket upprepning av tematiska fraser som ”det som var vi” eller ”det som aldrig blev du och jag”. Tyvärr vattnar det ur den annars intressanta berättelsen om hur en relation mellan en mor och en dotter går i kras, och hur en försoning aldrig kom till.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Michael Lindgren

Vem?

Denise Rudberg är 50 år och en av Sveriges mest sålda författare. Debuten ”Väninnan” kom 2000 och sedan dess har givit ut runt 30 romaner.

På senare år har hon skrivit allt mer deckare och förra året kom den tionde boken om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff.

Rudberg är även krönikör i Svenska Dagbladets Perfect Guide. Hon är född och uppvuxen i Stockholm och debuterar som sommarvärd.

Behållningen är istället mötet med Rut och Vera, Rudbergs två mormödrar som på olika vis format författaren. Deras historia och hur den vävs in först i Doris, Rudbergs mamma och sedan in i författaren själv blir ett fint generationsporträtt om arv och kultur. Blodsband kontra valet av familj.

Men Rudberg hade inte behövt krydda berättelsen med cliffhangers inför varje låt, den är bra nog som den är. I stället blir det störiga moment som skymmer det viktiga samtalet om hur prövande rollen som mamma kan vara, och spåren som otrygga familjerelationer kan lämna.

I vissa stunder glimrar det till, som när hon ber sin mamma om ursäkt för att hon inte räddade henne – hon fick rädda sig själv istället.

LÄS MER:Här är årets sommarpratare

Sommarpratare 1/7:

Ingrid Carlberg, författare, journalist.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS