Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Johan Wanloo: Småbarnsföräldrar förstår sig inte på konst

Upprördheten över konstnären Joakim Ojanens nya skulptur utanför det nya barnsjukhuset på Östra sjukhuset är moralpanik, menar Johan Wanloo. Föräldrarna som rasar över nyskapande konst borde chilla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Innan internet var lika självklart som rinnande vatten i var mans hem delades memes analogt via fotostatkopierade lappar som sattes upp på anslagstavlor och kylskåpsdörrar. Jag minns speciellt ett tidningsurklipp ur Sydsvenskan som var väldigt populärt och vida spritt i början av 2000-talet. Det var tre personer som fått frågan ”Bryr du dig om ifall de varor du köper tillverkas av barn?” Alla tillfrågade svarade förstås med olika kraftfulla varianter av ”Det är förfärligt” utom en, som förmodligen inte riktigt förstod att frågan handlade om barnarbete i tredje världen, som svarade ”Ja, barn har ingen känsla för kvalitet.”

En tidig viral klassiker var född. Detta över tjugo år gamla tidningsurklipp delas med jämna mellanrum än i dag. Nu tror jag ju som sagt att det främst handlade om ett missförstånd men om man tar det chockerande tondöva svaret på allvar och tänker ett steg vidare vill jag påstå att det finns en annan grupp som heller inte har någon känsla för kvalitet: nämligen småbarnsföräldrar.

LÄS MER: Skulpturer vid nya barnsjukhuset väcker reaktioner

Ett foto på skulpturen sedd bakifrån, där man kan uppfatta hur en svart pinne sticker upp, delades i en Facebookgrupp med den menande texten ”vilka föräldrar vill ens sjuka barn ska leka här.”

Nyligen har en skulptur av konstnären Joakim Ojanen, avsedd att fungera både som konstverk och leksak, utanför det nya barnsjukhuset vid Östra sjukhuset, väckt reaktioner som doftar gammal hederlig moralpanik.

Ett foto på djurskulpturen sedd bakifrån, där man kan uppfatta hur en svart pinne sticker upp, delades i en Facebookgrupp med den menande texten ”vilka föräldrar vill ens sjuka barn ska leka här.” Andra undrar ”hur sjutton de tänkte” och tycker att konstverket är ”ekivokt.” Speciellt framför ett barnsjukhus. För att tala klarspråk kan man bara tolka det som att det finns några som tycker att den svarta pinnen påminner om en stor kuk.

Men ser man hela skulpturen, och inte bara baksidan, blir bilden en helt annan. Då framträder en rolig ankliknande varelse liggandes på mage med ben som sticker ut från sidan och den svarta pinnen som en mycket uppenbar svans. Lägg därtill att lekplatsen fortfarande är under är uppbyggnad och kommer smyckas av flera andra lekfulla fantasivarelser som utgör ett större konstnärligt sammanhang.

Vad ska offentlig konst vara bra för? I det här fallet är det mycket enkelt att svara på den frågan. Barn ska klättra och leka på den. Ingen av dess avsedda publik kommer tycka att den är ”ekivok.” De ser skulpturen för vad den är. En skojig anka. För de är barn.

LÄS MER: Den konstnärliga integriteten är grunden i Ojanens skapande

Medvetet eller inte har allt fler upptäckt hur lätt det är att skapa engagemang och falsk upprördhet kring icke-frågor.

De upprörda reaktionerna på skulpturen säger någonting ganska dystert om vår samtid. Medvetet eller inte har allt fler upptäckt hur lätt det är att skapa engagemang och falsk upprördhet kring icke-frågor. Eftersom det helt enkelt är så vi kommunicerar på internet i dag. Det behövs inga ryska hackare avlönade av Putin som söndrar och härskar via trollkonton. Att piska upp hätsk stämning och dra igång drev klarar en helt vanlig småbarnsförälder alldeles utmärkt själv. Det är bara att ta ett mobilfoto på en halvfärdig lekplats och dela med ett raljant ”Vad tänkte de på.”

Vetenskapen har sedan urminnes tider försökt lösa gåtan hur man skapar en evighetsmaskin. Det vill säga en apparat som producerar mer energi än den förbrukar. Det var den explosionsartade ilska som jäser på sociala medier som till slut lyckades. Var och en har blivit sin egen lilla trollfabrik. Var och en är sin egen Joakim Lamotte.

När lekplatsen väl öppnar för allmänheten tycker jag alla eventuella upprörda föräldrar ska sätta sig en bit bort och låta barnen leka ifred. Kanske ta en kaffe. Kolla lite på mobilen. Chilla. Och för guds skull lämna sin snuskiga fantasi hemma. Den har nämligen ingen plats på ett barnsjukhus.

LÄS MER: Sahlgrenskas toppmoderna barnsjukhus står nu klart

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.