SF-bokhandelns medgrundare Maths Claesson är död

SF-bokhandeln är ett centralt rum för fantasyintresserade i Göteborg. Nu har en av företagets grundare, Maths Claesson, gått bort efter en tids sjukdom.
”Maths var verkligen rätt man på rätt plats”, skriver kollegan i ett minnesord.

ANNONS
|

SF-bokhandeln har länge varit en stor, viktig sambandscentral för de som uppskattar övernaturlig litteratur i Sverige. Kedjans första butik anlades nära Gamla stan i Stockholm, 1991, och affären på Kungsgatan i Göteborg har funnits i tjugo år. Nu har medgrundaren Maths Claesson gått bort efter en tids sjukdom, vilket bokhandeln berättat om på sociala medier.

Claesson föddes i småländska Värnamo, men flyttade tidigt till Göteborg för att undfly småstaden. Han skulle sedan fara vidare till Stockholm och ta en ledande roll i att utveckla bokhandeln.

Kollegan Glenn Petersen beskriver Claessons ”obändiga entusiasm” i ett minnesord på hemsidan. Denna entusiasm var Claessons naturliga drivmedel under hela livet. ”Han hade en iver för att allt skulle utvecklas”, skriver Petersen. ”Maths i SF-bokhandeln var verkligen rätt man på rätt plats.”

ANNONS

Claesson var även redaktör, förläggare och författare till böcker om karaktären Linux. En av hans första idoler var författaren Ursula K le Guin, som bland annat skrivit bokserien ”Övärlden”.

Maths Claesson blev 64 år gammal, och han lämnar fru och två barn efter sig.

LÄS MER:Fantasy lockar när verkligheten suger

LÄS MER:Le Guins psykologiska och moraliska resa inåt

LÄS MER:Fantasin är en motståndshandling

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS