Christina Björklund, vd Göteborgsoperan och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival.
Christina Björklund, vd Göteborgsoperan och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival. Bild: GP

Så reagerar Göteborgs kulturliv på förslaget

Under fredagen kom beskedet om att regeringen vill börja tillåta arrangemang med sittande publik från och med 1 oktober. Göteborgs kulturliv är försiktigt positiva till förslaget.
– Det är oerhört viktigt att bryta dödläget, många har längtat efter att något positivt och kul ska hända, säger Daniel Levin, vd för Pustervik

ANNONS
|
Lotta Nibell, vd för Gotevent.
Lotta Nibell, vd för Gotevent. Bild: ADAM IHSE / TT

Lotta Nibell, vd för Göteborgs arenabolag Got Event.

Lotta Nibell har sedan en tid ingått i ett informellt nätverk med olika aktörer från evenemangsbranschen Bland annat skrevs en uppmärksammad debattartikel i GP i slutet av juli. Nu vill hon fortsätta jobba tillsammans med sikte på den 1 oktober.

– Jag ser fram emot en fortsatt dialog om hur vi systematiskt och säkert ska kunna öppna våra arenor. Det är bra med remissförfarandet så att branschen inkluderas, man blir alltid klokare när man är flera som tänker, säger Lotta Nibell.

LÄS MER:Bråttom med stöd till evenemangsnäringen

Nibell menar att Göteborg har ett gynnsamt läge med flera stora arenor där det redan finns en struktur för olika entréer och sektioner.

ANNONS

– Det är en fördel att ha stora ytor att tillgå. Nu ska vi titta i detalj på hur vi exempelvis kan sköta insläpp med hjälp av självscanning av biljetter och hur man kan ha öppet serveringar och toaletter på ett säkert sätt, säger Lotta Nibell som dock flaggar för att regeringen missat en viktig aktör i sammanhanget.

– Som jag uppfattar det har man inte inkluderat nöjesparker i detta och det är en tankevurpa. Liseberg har ju numera verksamhet året runt och bör också finnas med i det här arbetet.

Daniel Levin, vd Pustervik.
Daniel Levin, vd Pustervik. Bild: Tomas Ohlsson

Daniel Levin, vd Pustervik

– Jag är positiv, det är glädjande besked och i grund och botten är det detta jag bad om i vårt möte med kulturministern när hon var här. Jag kände redan då att hon hade en god uppfattning om läget och insåg att det är privata aktörer som fått ta den stora smällen, säger Daniel Levin, vd för Pustervik som välkomnar kommande ekonomiska bidrag.

Pengar in på kontot gör att hösten och framtiden ser betydligt ljusare ut, det är en lättnad.

LÄS MER:Spelställen lockar med konserter – trots corona

– Att regeringen öppnar för att kunna släppa in en sittande publik under ordnade former gör att Pustervik nu också börjar boka spelningar för hösten och vintern.

– Det kan ju sägas nu att reglerna som gällt har varit delvis bisarra. Nu justerar man det och det är jättebra. Nu kanske vi kan ha konserter med 150 personer på Pustervik och även om det inte innebär någon stor skillnad för vår ekonomi får vi igång hjulen igen och kan erbjuda jobb till tekniker och andra som inte haft arbete på länge, säger Daniel Levin som också understryker att det är viktigt rent mental att få in liv och rörelse i lokalerna.

ANNONS

– Det är oerhört viktigt att bryta dödläget, många har längtat efter att något positivt och kul ska hända.

Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.
Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker

– Det är positivt att de kommer med förslag för lättnader av publikrestriktionerna, det har vi väntat på och legat på om och det är bra att det utreds skyndsamt. Men det är en fara om två meters-rekommendationen blir någon form av krav, då blir det svårt att få in publik i våra lokaler.

LÄS MER:Sju av elva Bio Roy-anställda sägs upp

– Det blir möjligen bra för Tele 2-arenor och Ullevi, ställen med femton ingångar och olika sektioner. Det viktiga är inte numerären utan HUR man genomför ett coronasäkert arrangemang. Det positiva är att vi i branschen nu kan föra dialog med Folkhälsomyndigheten om det.

Han berättar att Folkets hus och parker är förberedda och att medarbetare står redo med plexiglas och tejpmarkeringar för att kunna ta in publik säkert.

– Det nya krisstödet på 1,5 miljard är bra, men det måste komma ut väldigt fort. Och de skav som fanns vid förra utdelningen måste rättas till så att krisstöden kommer frilansande kulturarbetare och ideella arrangörer till del.

Joppe Pihlgren; Svensk Live, under en pressträff om utvärdering av satsningen "Trygga och säkra evenemang".
Joppe Pihlgren; Svensk Live, under en pressträff om utvärdering av satsningen "Trygga och säkra evenemang". Bild: Janerik Henriksson/TT

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på arrangörsnätverket Svensk Live.

– Vi har haft en konstruktiv och bra dialog med kulturdepartementet och jag är försiktigt optimistisk efter dagens besked.

ANNONS

Joppe Pihlgren menar att regeringens akuta krisstöd på 1,5 miljarder kronor inte bara är välkommet, det är en livlina för en kulturbransch i djup kris.

LÄS MER:Svensk Live i "konstruktivt" möte med Lind

– De pengarna är en förutsättning för att vi ska kunna ha kvar infrastrukturen inom livemusiken, att arrangörerna finns kvar. Utan det här bidraget hade halva branschen gått åt helvete, eller gått i konkurs i alla fall.

Även lättnaderna i 50-regeln är såklart något som Joppe Pihlgren och Svensk Live välkomnar.

– Det är jättebra, och verkligen hög tid att man tittar på hur regelverket kan lättas upp. Jag skulle önska att det hade skett i början av juni och inte nu när sommaren är över, men bättre sent än aldrig kan man väl säga.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Bild: Björn Larson Rosvall/TT

Jonas Holmberg, chef för Göteborgs filmfestival:

Jonas Holmberg ställer sig frågande till hur regeln om två meters mellanrum ska tillämpas på biograferna.

– Med den informationen som gavs på presskonferensen så låter det ju snarast som att det vore en skärpning av reglerna. Om det ska vara två meter åt alla håll från den sittande så är det inte många biografsalonger i Sverige som får in ens 50 personer?

– Men de pratar ju ändå om att det ska bli en lättnad, så jag förutsätter att det blir det – och inte en skärpning av reglerna för oss. Amanda Lind pratade om ökat stöd, något som för oss – liksom säkert för många andra – är avgörande. Vi är hårt drabbade och det som oroar oss är att vi kommer att behöva stöd inte bara för 2020 utan också för 2021 – om vi ska kunna genomföra Filmfestivalen så som planerat.

ANNONS

Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden:

Helena Eklund välkomnar en gräns som är högre än 50 personer men säger att Filmstaden hade hoppats att förändringen skulle ske direkt.

– Det är ytterst upp till Folkhälsomyndigheten att sätta en maxgräns. Men för oss skulle en ökning till åtminstone 200 personer förändra ganska mycket.De åtgärder som vi redan vidtagit, och vårt dynamiska bokningssystem som skapar mellanrum mellan vår sittande publik, gör oss väl rustade för de nya reglerna.

LÄS MER:Ett under att operautbildningen får finnas kvar

– På Filmstaden har vi två tomma stolar mellan varje sällskap, vilket rimligen är två meter. Det digitala systemet för biljettbokning gör det också lätt att anpassa sig och utöka avstånd, det är inget vi behöver göra manuellt på plats. Det är positivt att regeringens företrädare verkar ha lyssnat på oss, och nu har vi också i alla fall ett datum att sikta på.

Göteborgsoperans vd Christina Björklund tror och hoppas att operan nu ska kunna öppna igen – men helt säker är hon inte.
Göteborgsoperans vd Christina Björklund tror och hoppas att operan nu ska kunna öppna igen – men helt säker är hon inte. Bild: Olof Ohlsson

Christina Björklund, vd Göteborgsoperan

– Jag är väldigt glad att kulturministern nu väljer att lyssna på branschen. Detta är precis vad vi inom Svensk scenkonst (bransch- och arbetsgivarorganisation för ett hundratal svenska operahus, teatrar, orkestrar och danskompanier) har sagt länge nu: låt oss ta ansvar. Det finns ju utarbetade planer och riktlinjer för hur vi kan ta emot publik på ett säkert sätt.

Christina Björklund berättar att Göteborgsoperan har skissat på olika lösningar och förberett verksamheten för att kunna ta emot såväl 50 som 500 personer i publiken. En begränsning enligt dagens förslag med ett säkerhetsavstånd på två meter mellan stolarna skulle innebära att operan kan ta in cirka 400-450 personer.

ANNONS

Men trots att regeringen vill godkänna föreställningar med sittande publik och utökat säkerhetsavstånd betyder inte det att Göteborgsoperan är fri att följa den rekommendationen. Christina Björklund ser därför inte dagens besked som ett grönt ljus för operan att dra igång sin verksamhet igen.

– Våra ägare Västra Götalandsregionen har hittills valt att hålla en något striktare linje än vad regeringen har gjort. Så länge 50-gränsen råder (och den gäller fortfarande) ska vi inte släppa in någon publik i regionens verksamheter. Det är grundregeln. Vi får se hur detta landar, men jag hoppas såklart att regionen följer regeringens eventuellt nya direktiv så att vi kan öppna operan igen.

Teaterchefen Björn Sandmark välkomnar att regeringen nu har en plan framåt.
Teaterchefen Björn Sandmark välkomnar att regeringen nu har en plan framåt. Bild: Meli Petersson Ellafi

Björn Sandmark, VD och chef för Göteborgs stadsteater:

Regeringens besked att de har en plan framåt välkomnas av Björn Sandmark:

– Väntan på det har ju gjort det extra osäkert och jobbigt för många. Det är också bra att de är tydliga i sitt budskap att de vill fortsätta att satsa på och stödja kulturen och idrotten, säger han.

–I övrigt lämnar de över till Folkhälsomyndigheten att bestämma exakt hur det ska bli, så vi får avvakta och se vad de kommer fram till.

Han vet inte än hur skolorna tänker göra med sina besök på Backateatern.

– Men det vore bra om vi fick lite större flexibilitet där – så att det en dag kan komma 65 elever och en annan dag 42. Vi kommer att fortsätta anpassa oss och följa de regler som finns, för vi vill ju inte att någon besökare ska bli smittad. Säger de två meter, så är det två meter som gäller.

ANNONS

Björn Sandmark tror att vi kommer att få leva med de här publikrestriktionerna en längre tid.

– Det är ingen större fråga för Stadsteatern just i år, eftersom vi bygger om. Men det kan ju hända att det här publikrestriktionerna sträcker sig in i nästa år också.

ANNONS