Spelställen lockar med konserter – trots corona

Sugen på konsert? Pusterviks och Oceanens höstkalendrar är fyllda av spelningar trots regeringens strikta restriktioner.
– Vi hoppas att det lättar snart, säger Johan Calissendorff som driver Oceanen i Majorna.

ANNONS

Sedan den 29 mars råder ett strikt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Det är ett beslut som har rört upp känslor, slagit hårt mot flera kulturarbetare och lagt munkavle på i princip hela konsertsverige. Frånsett ett antal trädgårdsspelningar med namnkunniga artister har det nämligen varit tyst, tyst, tyst på landets musikscener i sommar.

Så även på Oceanen vid Stigbergstorget i Majorna. Där har livescenen ekat tyst och tom i snart ett halvår. Men nu har det långsamt och försiktigt börjat röra på sig.

– Som de flesta lokala scener står vi och stampar och väntar på något slags besked om vad vi kan göra och vad vi inte får göra, säger Johan Calissendorff som driver Oceanen.

ANNONS

LÄS MER:Lind om publikrestriktioner: "Inga nya besked"

Den 5 september drar de igång sin livehöst tillsammans med jazzduon Gustav Broman & Albin Vesterberg. Det blir en spelning i det mindre formatet med sittande publik på max 40 personer, men därefter väntar en rad konserter där Johan Calissendorff hoppas kunna ta in betydligt fler personer på Oceanen.

Hoppas på höjd publikgräns

– Vi måste planera vår konsertverksamhet ganska långt i förväg samtidigt som vi är helt bakbundna av myndigheternas direktiv. Men jag tror och hoppas att vi ska kunna genomföra höstens spelningar med full kapacitet, det vill säga runt 150 personer i publiken.

Ni räknar med att regeringen ska lätta på restriktionerna?

– Ja, det gör vi. Annars får vi titta på andra lösningar i höst.

Vad kan det vara för lösningar?

– Vi tittar på lite olika alternativ men det vill jag inte spekulera om eller gå in på i nuläget. Det handlar om hur, när och i vilken utsträckning som begränsningarna lyfts.

Om 50-gränsen ändå ligger kvar i höst kommer Johan Calissendorff troligen att tvingas boka av de spelningar på Oceanen som han vet inte skulle bära sig. Lisen Rylander Löve i september och populära isländska Daði Freyr (vars låt ”Think about things” var allmänt segertippad vid årets inställda Eurovision) i november kommer troligen inte att genomföras med nuvarande publikbegränsning.

ANNONS

– Det kommer säkert att bokas av och på och flyttas runt spelningar med kort varsel i höst. Vi försöker vara så mobila det bara går.

Liten höjning gör ingen skillnad för Pustervik

Samma flexibla regler gäller såklart för Oceanens storebror Pustervik vid Järntorget. De har ännu fler spelningar inbokade i höst, såväl svenska som utländska akter, men där skulle knappast en lyft begränsning från 50 till 150 personer göra någon som helst skillnad.

– Vi behöver egentligen kunna ta in 900 personer i publiken för att gå runt, suckar Pusterviks vd Daniel Levin.

LÄS MER:Pusterviks VD ratar idé om konserter med distansering

Han är inte överdrivet optimistisk inför konserthösten och utgår från att den för Pusterviks räkning kan frysa inne helt och hållet.

– Vi räknar inte med att kunna ha något av vårt ordinarie program i höst.

Trots det går det fortfarande att köpa biljetter till utanonnserade spelningar med bland annat Luke Elliot (2/9), Whitney Rose (9/9), Jonathan Johansson (24/9) och Basia Bulat (6/10).

LÄS MER:Arrangörerna om de flyttade konserterna: Alla som vill ska få pengarna tillbaka

– Vi jobbar mycket med internationella artister och då är det många parter inblandade. Det gör att det kan ta lite extra tid att komma fram till vad som ska hända med varje spelning ... det är ett väldigt pusslande. Men så fort vi får ett besked försöker vi meddela vår publik vad som gäller.

ANNONS

Riskerar det att bli helt tyst på Pustervik i höst?

– Nej, det tror jag inte. Vi planerar för några mindre konserter men det handlar om andra spelningar än de som nu ligger i vår kalender.

ANNONS