Conny Brännberg (KD) är ordförande i kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.
Conny Brännberg (KD) är ordförande i kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. Bild: Olof Ohlsson

Regionen ger miljonstöd till kulturlivet

Biografägare, konstnärer, skådespelare och författare larmar om stora ekonomiska problem till följd av coronapandemin och Folkhälsomyndighetens restriktioner. Nu styr Västra Götalandsregionen om tio miljoner till kulturlivet.
– Kulturchefen har fått i uppdrag att se över hela budgeten, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i kulturnämnden i regionen.

ANNONS
|

För två veckor sedan meddelade kulturminister Amanda Lind att kulturlivet skulle få 500 miljoner kronor i ett akut krispaket. Sedan dess har departementet arbetat med att ta fram vem som ska dela ut pengarna. Mycket pekar på Kulturrådet och Konstnärsnämnden.

Under torsdagen kom också besked från regeringen att man ger kommuner och regioner ett allmänt stöd på 15 miljarder kronor, för Västra Götalandsregionen innebär det 752 miljoner säger Conny Brännberg.

LÄS MER:Kultur- och idrottsministerns besked i coronakrisen

Kulturnämndsordföranden påpekar att det hittills har lovats mycket pengar men att det fortsatt är oklart hur och när de kommer att fördelas. Även från regionen utlovas det nu medel till kulturen.

ANNONS

Under torsdagens kulturnämndsmöte beslutade politikerna att omfördela tio miljoner kronor från budgeten till kulturlivet. Sju miljoner kommer att hämtas från utvecklingsprojekt och strategimedel. Därtill ska ytterligare tre miljoner skakas fram.

– Det handlar om att se om det finns sådant i budgeten som inte går att genomföra med anledning av coronan, säger Brännberg.

LÄS MER:Rekordstort krispaket ska hjälpa kommunerna

Hur pengarna ska fördelas kommer Conny Brännberg själv att få besluta om tillsammans med gruppledarna för de övriga partierna. På regionstyrelsens möte den fjortonde april hoppas de kunna presentera hur pengarna ska användas.

– Det är skattepengar, så det ska ske i god ordning, säger han.

LÄS MER:Symfonikerna ställer in Japan-turné efter coronaviruset

I nuläget finns inga besked om vem som får ta del av de tio miljonerna. Däremot kommer det inte gå till något av de fyra kulturbolag som Västra Götalandsregionen äger – Göteborgsoperan, Göteborgs symfoniker, Film i väst och Regionteater väst.

Där har regionstyrelsen föreslagit att säkra upp med en så kallad kapitaltäckningsgaranti, så att intäktsbortfallen för 2020 kommer att kompenseras. Det ska upp i regionfullmäktige den 19 maj.

– Sen om bolagen hittar på nya grejer föranlett av Corona, då kan vi se över om vi ska gå in med pengar, säger Conny Brännberg.

Så påverkas regionens kulturbolag av coronapandemin

Så påverkas regionens kulturbolag av coronapandemin

Göteborgsoperan

grade crossed
Emil Rinstad, pressansvarig, om hur ekonomin påverkas:

En väldigt grov uppskattning från vår ekonomichef är att vi förlorat intäkter på 2,5-3 miljoner kronor per vecka, i snitt, under perioden 12-25 mars.

(För andra perioder hade veckosifforna förstås kunnat vara annorlunda, eftersom vår repertoar och antalet föreställningar varierar.)

Om hur man beräknar att ekonomi kommer att påverkas framöver:

Förstås också väldigt svårt att säga, eftersom vi inte vet hur situationen kommer att utveckla sig. Om vi tänker ett scenario där allting ställs in under hela den resterande säsongen räknar vi med uteblivna intäkter för biljetter, restaurang och annan försäljning på 25-30 miljoner kronor jämfört med budget. Men det är en grov uppskattning och då återstår det för oss att räkna på eventuella justerade kostnader i projekten (uppsättningarna).

Foto: Jorma Valkonen
Så påverkas regionens kulturbolag av coronapandemin

Göteborgs symfoniker

grade crossed
Erika Strand, administrativ chef, om hur ekonomin påverkas:

Vi är ju nu precis i slutet av mars och på väg att summera hur dessa senaste veckor har påverkat våra intäkter och hela vår ekonomi. Min gissning är att mars månads intäkter är ca 4 mkr lägre än vad vi hade beräknat innan coronautbrottet drabbade Sverige

I dagsläget har vi inga intäkter från egna konserter, uthyrning eller restaurangverksamhet. Skulle denna situation pågå resten av året har vi ett totalt intäktsbortfall på nära 40 mkr på helåret, men där hoppas vi givetvis att vi inte ska landa.

Foto: Måns Langhjelm
Så påverkas regionens kulturbolag av coronapandemin
Bild: Stefan Bennhage

Film i väst

grade crossed
Ulrika Grönérus, kommunikationschef, om hur ekonomin påverkas:

Film i Västs ställer krav på att produktionsbolagen ska spendera lika mycket pengar som vi investerar i en samproduktion som spelar in i eller postproducerar i Västra Götalandsregionen. 2019 investerade vi 96 miljoner kronor i film och tv-drama, medan själva produktionen omsatte dubbla summan, 184,6 miljoner. I den summan ligger framför allt löner (skatteunderlag) men också kostnader för hotell, catering, hyrbilar etc, vilket kommer kommuner, regionen och näringslivet till del.

Film i Väst har normalt samproduktionsintäkter på runt 20 mkr per år. På grund av Coronakrisen har nu produktionen av film och tv-drama i stora delar stannat upp eller kraftigt försenats och biografer är stängda i större delen av världen. Filmarbetare går arbetslösa och branschens bolag får svårt att klara sig. Det blir också förskjutningar av premiärsättning i biograffönstret och kapacitetsproblem på längre sikt.

Det krävs akut finansiell hjälp i flera projekt där Film i Väst och andra finansiärer primärt måste överväga kompletterande finansiering för att produktioner ska kunna färdigställas.

I Sverige och internationellt får Film i Västs samproduktioner f.n. inga intäkter alls i biograffönstret. I Kina börjar ett antal biografer öppna upp, men med mycket blygsamma besök och biljettförsäljning. Det kommer att dröja mycket länge innan biograferna kommer upp i samma nivå som före Corona.

I det regionala perspektivet kan vi vänta oss färre inspelningar med färre arbetstillfällen för frilansare och filmarbetare samt mindre spendering i regionen. De regionalekonomiska effekterna är i dagsläget svåra att överblicka, men det står helt klart att branschen i sin helhet kommer att drabbas mycket hårt. <br> Film i Väst räknar med ett intäktsbortfall från samproduktionsintäkter under 2020 i storleksordningen 3-4 mkr. Den större negativa effekten infinner sig först under 2021 med en halvering av samproduktionsintäkter till ca 10 mkr.

Foto: Stefan Bennhage
Så påverkas regionens kulturbolag av coronapandemin
Bild: Håkan Larsson

Regionteater väst

grade crossed
Susanna Dahlberg, vd, om hur ekonomin påverkas:

Föreställningsintäkter svarar för ca 2,5 % av våra totala intäkter under ett år. Från och med vecka 11 och fram till och med idag (red anm. 26 mars) har ca 50 % av föreställningarna blivit inställda. Intäktsbortfallet för de inställda föreställningarna uppvägs i dagsläget av minskade kostnader för turné, dvs resor, hotell och traktamenten.

Det innebär att den ekonomiska situationen för Regionteater Väst i dagsläget inte är alarmerande. Regionteater Väst spelar föreställningar i huvudsak på turné i klassrum och övriga lokaler i skolan, samt för skolpublik på egna scenerna i Borås och Uddevalla. Vad framtiden innebär är inte möjligt att säga när det gäller skolorna.

Foto: Håkan Larsson
ANNONS