Symfonikerna ställer in Japan-turné efter coronaviruset

Göteborgs symfoniker tvingas ställa in sin två veckor långa turné i Japan, detta på grund av coronaviruset. Den över 100 personer starka orkestern som redan var på plats i Japan får nu vända hem.
– Det är många års arbete som bara försvinner ut i tomma intet, säger presschefen Stefan Nävermyr till GP.

ANNONS
|

När GP kontaktade Göteborgs symfoniker på onsdagsförmiddagen var beskedet att deras planerade Japanturné, med start i helgen, skulle genomföras som planerat, coronaviruset till trots.

Men vid lunchtid meddelade Japans premiärminister att alla konserter i landet de kommande 14 dagarna ställs in, för att förhindra ytterligare spridning av viruset.

LÄS MER:Coronaviruset drabbar stor bokmässa

Orkestern, som redan var på plats i Japan, får nu vända hem utan att genomföra några av de tio inplanerade konserterna, något också Kungälvs-Posten rapporterat. Totalt rör det sig om runt 120 personer, både musiker och administrativ personal.

"De är väldigt besvikna"

Stefan Nävermyr, pressansvarig hos Göteborgs symfoniker, säger till GP att turnén varit planerad sedan länge, och att förberedelserna inneburit allt från att fixa avtal, boka konserthus och ordna med logistik.

ANNONS

– Det är många års arbete som bara försvinner ut i tomma intet, säger Stefan Nävermyr.

Men genom avtalet med arrangören som bjudit in dem kommer symfonikerna inte drabbas ekonomiskt, och man ser nu över möjligheterna att genomföra turnén vid ett senare tillfälle.

– Men jag förstår att de är väldigt besvikna. De har övat in och gjort konserter i Göteborg för att förbereda sig inför detta. Så det finns en viss bedrövelse i leden.

Enligt det japanska hälsodepartementet har minst 139 personer i landet drabbats av coronaviruset, och två personer rapporteras ha avlidit.

Den inställda turnén är inte den första kulturhändelsen som påverkats av coronavirusets framfart. I måndags meddelade den stora barn- och ungdomsboksmässan i italienska Bologna att man flyttar fram årets upplaga till maj, till följd av virusets utredning i landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS