Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Psykiatripatienternas konstateljéer räddas kvar

De nedläggningshotade konstateljéerna på Sahlgrenska och Östra sjukhuset blir kvar.
– Vi har lyckats frigöra lite extra kapital så verksamheten kan fortsätta, säger Mathias Alvidius, tillförordnad chef för Psykiatri affektiva.

Enligt hans ursprungliga budgetförslag var konstateljéerna för psykiatripatienterna på Östra sjukhuset och Sahlgrenska nedläggningshotade. Den relativt nystartade verksamheten skulle stängas våren 2020.

LÄS MER: Psykiatripatienterna vill ha sin konstateljé kvar

Protester från vårdpersonalen på Sahlgrenska och artiklar i GP har dock fått ledningen för Psykiatri affektiva att tänka om:

– Vi har ett omfattande effektiviseringsbeting. Samtidigt är jag medveten om hur uppskattad den här verksamheten är, både bland patienter och av vår personal, säger Mathias Alvidius, tillförordnad chef för Psykiatri affektiva.

Budgeten ändå minskad

Han har gått i igenom budgeten igen i detalj.

– Jag räknade för att se om det gick att frigöra lite extra kapital, och det gjorde det. Nu har vi lagt ett korrigerat budgetförslag som innebär att vi kan ha verksamheten kvar, om än något nedbantad.

LÄS MER: Konstateljéerna på Sahlgrenska och Östra hotade

Två tredjedelar av driftsbudgeten blir kvar, vilket innebär 400 000 kronor, istället för tidigare 600 000 kronor.

– Det är vad vi kan göra nu. Eventuellt får vi in ett externt bidrag som täcker upp det sista, säger Mathias Alvidius.

Verksamhetssamordnaren Johannes Nordholm på Psykiatri affektiva har skrivit till Conny Brännberg (KD), ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, och vädjat om att de ska skjuta till resterande 200 000 kronor. Beslut fattas på Presidiemötet den 21 november.

"Nu blir det tårtkalas!"

Lättnaden var stor efter måndagens besked:

– Det här är jättekul! Verkligen. Så glädjande för både patienter och personal, säger konstnären Stefan Karlsson, som driver konstateljén på Sahlgrenska.

– Nu blir det tårtkalas!

Konstnären Inez Edström Thoresson, som ansvarar för konstateljén på Östra sjukhuset, är lika glad hon:

– Det känns helt fantastiskt! Jag är så glad över att vår verksamhet till slut prioriterades i denna svåra tid för psykiatrin. Det verkar som att politikerna, även högre upp i leden, har sett värdet av det vi gör för patienterna, och vad man kan få för de här ändå relativt små slantarna.

LÄS MER: "Här kan de glömma att de är sjuka"

Henrik Ripa, ordförande i Sahlgrenska sjukhusets styrelse, nämnde i förra veckan för GP att han skulle informera sig om budgetläget och bakgrunden till nedläggningshotet mot konstateljéerna.

– Det är utan tvekan en väldigt bra verksamhet, sa han då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.