Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll digital pressträff om Palmeutredningen, där de pekade ut Stig Engström, Skandiamannen, som Olof Palmes mördare. Bild: Polisen, Thomas Carlgren / Åklarmyndigheten
Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll digital pressträff om Palmeutredningen, där de pekade ut Stig Engström, Skandiamannen, som Olof Palmes mördare. Bild: Polisen, Thomas Carlgren / Åklarmyndigheten

Johan Wanloo: “Palmemords-avslöjandet“ var som en SO-lektion med Öppna Kanalen-estetik

Förhoppningarna när åklagaren skulle presentera resultatet av 34 års mordutredning var stora. Men det läker inte såren:
“Jag har varit på stämmor med bostadsrättsföreningen med mer rafflande dramaturgi” skriver GP:s Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: Palmeutredningen läggs ned – Skandiamannen utpekas

LÄS MER: Det här är Skandiamannen

Den mest framträdande tanken i mitt huvud under presskonferensen var ”det här är den sämsta upplösningen sedan ’Star Wars - Rise of Skywalker’“.

Som hos de flesta som levde då är minnet av morgonen när jag nåddes av nyheten om att Olof Palme blivit skjuten brännmärkt i hjärnan. Hur mina föräldrar satt på de blåa trästolorna vid det bruna köksbordet på övervåningen och höll varandras händer. Deras skrämda men ändå lätt upphetsade ansiktsuttryck.

Så jag var inte ensam om att hoppas på att Krister Peterson skulle ge oss något slags definitivt avslut. Att den tagg som är Palmemordet och som suttit i vårt kollektiva medvetande som svenskar i 34 år äntligen skulle dras ut. Vad vi fick var en SO-lektion med Öppna Kanalen-estetik komplett med brusande mikrofoner och illa formgivna powerpoints. Krister Peterson såg vid flera tillfällen ut att somna. Hans Melander uttalade ”FBI” på skamlöst dialektal svengelska. Naturligtvis krånglar uppkopplingen när journalisterna ska ställa sina frågor och det har inte varit så tyst i Sverige sedan elektriciteten uppfanns. Jag har lyssnat på direktsända möten med kommunfullmäktige i Partilles närradio med bättre teknisk kompetens. Jag har varit på stämmor med bostadsrättsföreningen med mer rafflande dramaturgi.

Vi fick möjligtvis ett polisiärt avslut. Men traumat är kvar.

Det är ingen smickrande bild av polisens arbete som målas upp. Dålig PR är det sista den yrkesgruppen behöver just nu. Stig Engström, Skandiamannen, var känd av polisen ungefär 20 minuter efter att Olof Palme skjutits. De flesta av de bevis Palmespanarna lutar sig mot har legat och möglat i deras arkiv i 34 år.

Det finns ingen teknisk bevisning. Inget mordvapen. Det främsta motivet verkar vara att den utpekade gärningsmannen umgicks i Palmehatande kretsar. Men det innebär i ärlighetens namn de flesta som på den tiden inte röstade på Socialdemokraterna.

Med min begränsade juridiska kompetens sluter jag mig till att Stig Engström mest utpekats för att han haft en mössa på sig.

Vi fick möjligtvis ett polisiärt avslut. Men traumat är kvar. Det här är inte över på långa vägar. Många har skrockande undrat vad alla privatspanare ska ägna de oceaner av fritid som plötsligt frigjorts. De kommer bara bli fler och spana ännu hårdare. De som varit övertygade om att Palme fejkat sin död och åkt till Bahamas för att slappa kommer inte att låta sig nöjas.

Läs mer av Johan Wanloo:

LÄS MER: Allt jag ville var att bli en klassisk kulturman

LÄS MER: Ni som plötsligt blivit "kreativa" under corona borde skämmas

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.