Operasång gladde de äldre på Fyrväpplingen

På fredagen fick de boende på äldreboendet Fyrväpplingen i Lundby lyssna till operaarior, operett och musikal. Det var sångerskan Kristine Nowlain som underhöll de äldre. – Tänk att få lyssna på något så vackert, sa hennes mormor Lisa Andersson glädjestrålande efteråt.

ANNONS
|

På fredagen överraskade Kristine Nowlain sin 94-åriga mormor Lisa Andersson med en konsert ute på gården, på äldreboendet Fyrväpplingen på Hisingen.

Med sig hade hon pianisten Amanda Elvin, och tillsammans bjöd de på ett varierat program. Boende och personal på ålderdomshemmet fick bland annat höra en aria ur Puccinis komiska opera Gianni Schicchi, "Viljasången" ur Glada änkan, visan "Pan" av Ture Ragnström och en godbit ur My fair lady.

"Vill ni se en stjärna? Se på mig!" Operasångerskan Kristine Nowlain, underhöll på fredagen de äldre på Fyrväpplingens äldreboende i Lundby. I publiken satt hennes 94-åriga mormor: Lisa Andersson.
"Vill ni se en stjärna? Se på mig!" Operasångerskan Kristine Nowlain, underhöll på fredagen de äldre på Fyrväpplingens äldreboende i Lundby. I publiken satt hennes 94-åriga mormor: Lisa Andersson. Bild: Robin Aron

LÄS MER:De delar ut gourmetmat till behövande

Konserten, i solskenet på innergården, lockade till skratt och allsång, inte minst den avslutande låten: Zarah Leanders paradnummer "Vill ni se en stjärna?".

– Mamma är från Hisingen och själv tillbringade jag varje sommar hemma hos mormor och morfar i Sverige. Så jag har en väldigt speciell relation till min mormor, säger operasångerskan Kristine Nowlain, om växte upp i USA och vars morfar gick bort 2013.

ANNONS
"Det är fantastiskt! Hon är så duktig." Mormor Lisa Andersson, 94 år, är alldeles till sig efter konserten, då hennes barnbarn operasångerskan Kristine Nowlain, sjugit visor och operetter, ackompanjerad av pianisten Amanda Elvin.
"Det är fantastiskt! Hon är så duktig." Mormor Lisa Andersson, 94 år, är alldeles till sig efter konserten, då hennes barnbarn operasångerskan Kristine Nowlain, sjugit visor och operetter, ackompanjerad av pianisten Amanda Elvin. Bild: Robin Aron

Tacksam över sitt barnbarn

Mormor Lisa Andersson rullas ut på innergården iförd en fräsig röd dunjacka. Hela konserten avnjuter hon sedan koncentrerat, med ett stor leende på läpparna.

– Skriv att jag är såå tacksam över att jag har ett barnbarn som sjunger så fin opera, säger hon.

LÄS MER:Gjorde dansvideo för att pigga upp elever

– Jag ber till Gud att han har en särskild stjärna på himmelen som ser efter henne. Att få lyssna på något så här vackert... Det är underbart att höra.

Det var några månader sedan Lisa Andersson sist träffade sitt barnbarn. Då uppträdde Kristine Nowlain på Stora teatern med "Vår bästa tid är nu", Malmö operans jubileumsturné. Mormor Lisa Andersson var på plats i publiken.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Initiativet till fredagens konsert på Fyrväpplingens äldreboende kommer från operasångerskan själv.

– Just nu är det så många äldre som sitter isolerade. Så om de inte får komma till oss, så får vi komma till dem, säger hon.

Hon skulle gärna hålla fler liknande konserter för äldre, men då helst inte helt ideellt, som nu.

–Det här ger oss så mycket känslomässigt, och vi kan dela med oss av vår kunskap, men vi musiker behöver också äta.

Kristine Nowlain, operasångerska och Amanda Elvin, pianist uppträdde på fredagen på Fyrväpplingsgatans äldreboende på Hisingen. "Just nu är det så många äldre som sitter isolerade. Så om de inte får komma till oss, så får vi komma till dem, säger Kristine Nowlain, som med den ideella konserten gladde sin 94-åriga mormor.
Kristine Nowlain, operasångerska och Amanda Elvin, pianist uppträdde på fredagen på Fyrväpplingsgatans äldreboende på Hisingen. "Just nu är det så många äldre som sitter isolerade. Så om de inte får komma till oss, så får vi komma till dem, säger Kristine Nowlain, som med den ideella konserten gladde sin 94-åriga mormor. Bild: Robin Aron

"Musik förenar oss"

Åsa Claesson, äldrekonsulent med inriktning aktiviteter och kultur på Fyrväpplingens äldreboende, är tacksam över musikstunden.

ANNONS

– Fantastiskt fint! Jätteroligt, säger hon.

– Jag är själv körsångare och vet hur mycket musik betyder, och att det är något som alla blir berörda av. Musik förenar oss alla just nu, och är något vi längtar efter och suktar efter...

LÄS MER:Hagabadets fina gest – ger bort träningsutrustning till äldre

Innan coronapandemin bröt ut brukade Fyrväpplingen bjuda de boende på musik varje vecka. Nu har de arbetat aktivt för att söka rätt på artister som är villiga att uppträda utomhus.

– De som ställer upp är tappra krigare, och ja det är även våra boende! Vi lindar in dem i filtar och ser till att de håller avstånd!

De boende på Fyrväpplingens äldreboende uppskattade fredagens musikstund. Då fick de besök av operasångerskan Kristine Nowlain, från Malmö operan, och pianisten Amanda Elvin som bjöd på ett varierat program.
De boende på Fyrväpplingens äldreboende uppskattade fredagens musikstund. Då fick de besök av operasångerskan Kristine Nowlain, från Malmö operan, och pianisten Amanda Elvin som bjöd på ett varierat program. Bild: Robin Aron

Under fredagens konsert tittade solen fram och värmde åhörarna, många av dem rullstolsburna. Efteråt var mormor Lisa Andersson lika delar rörd och hänförd.

Hur är det att ha ett barnbarn som är operasångerska?

– Det är fantastiskt! Hon är så duktig. Jag var och lyssnade på den första konserten som hon höll i kyrkan i Varberg när hon var liten och det var så vackert, så vackert. Det var första gången som jag kom i kontakt med hennes vackra sångröst.

LÄS MER:Cancersjuka Gustav vann över covid-19

Du verkar väldigt musikintresserad?

– Ja det är jag verkligen. Jag tycker mycket om musik, säger Lisa Andersson innan det är dags för en vilopaus.

ANNONS

Kristine Nowlain:

Född: i San Francisco, Kalifornien i en svensk-amerikansk familj.

Ålder: 30 år.

Bor: i lägenhet i Malmö.

Familj: partner, samt sin släkt inklusive mormor Lisa Andersson, som bor på äldreboendet Fyrväpplingen

Utbildning: har studerat klassisk sång och opera i Los Angeles, Buenos Aires, Stockholm och nu på Malmös opera-akademi.

Roller i urval: Calisto i "La Calisto", Geraldine i "A hand of bridge" och Despina i "Così fan tutte". Hon har varit solist hos Gävle Symfoniorkestern, sopransolist i Mendelssohns "Elias" på Berliner Philharmonie, samt medverkat i Marina Abramovics veckolånga performanceverk "The Cleaner" (2018) på Moderna Museet i Stockholm.

Aktuell: överraskade sin mormor och övriga boende på Fyrväpplingens äldreboende i Kyrkbyn, på Hisingen, med en utomhuskonsert.

ANNONS