Nya traditionen i SVT: Jul med Astrid Lindgren

Från och med julafton nästa år kommer tittarna att kunna bänka sig framför tv:n för en timme med både nya animationer och arkivklipp ur Astrid Lindgrens omtyckta sagor.

ANNONS
|

På julafton 2023 kommer Kalle Anka att få en konkurrent i tv-rutan. SVT har länge gått i tankar om att skapa ett program med Astrid Lindgren-sagor under julen.

– Vi vill skapa något som kan bli en ny jultradition. Astrid Lindgren har många en relation till och många av sagorna som ska sändas har aldrig animerats förut, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Emil och snöbollskriget, Nils Karlsson-Pyssling och Kajsa Kavat är några av de gamla berättelser som gjorts om till nya animationer. Arkivklipp med jultema från Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan kommer också ingå i den timslånga sändningen på julafton.

ANNONS

Hoppas att programmet ska sändas varje år

”Jul med Astrid Lindgren” kommer alltså att sändas från och med julafton nästa år. Det är inte bestämt vilken tid på dagen programmet ska vara.

– Julaftnar på SVT ser ju ofta likadana ut med Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons jul bland annat. Vi har inte bestämt vilken tid det ska sändas än, men vår förhoppning är att det ska bli en tradition för både vuxna och barn.

Även Lustig-gök, en novell som aldrig sänts som tecknad eller animerad, kommer att ingå i programmet. Den handlar om syskonen Gunilla och Gunnar som ligger sjuka strax innan jul. De får ett gökur, som visar sig vara hem åt en magisk gök. Lustig-gök vet var i stan alla tomtar och magiska varelser bor, och är dessutom akrobat.

– Många har starka minnen av jul med SVT. Det är så fint att skapa något som kan bli till en tradition, och vi hoppas att den ska sändas varje år. Men man vet aldrig i förväg vad som blir en klassiker, det bestämmer publiken, säger Eva Beckman.

LÄS MER:Här är höstens nya barnprogram

LÄS MER:SVT vill förnya krimgenren med ny serie

LÄS MER:”Vi eller aldrig” är under SVT:s värdighet

ANNONS