Rockstjärnan Marilyn Manson står anklagad från olika kvinnor för olika former av misshandel och övergrepp.
Rockstjärnan Marilyn Manson står anklagad från olika kvinnor för olika former av misshandel och övergrepp. Bild: Richard Shotwell

Nu kan vi äntligen krossa myten om rockmannen

Sexbrottsanklagelserna mot Marilyn Manson är ett steg mot att förbättra världen. Det menar Annah Björk, som tror att möjligheten att prata mer öppet om övergrepp kan vara bra för den globala folkhälsan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Marilyn Manson utreds av polis

Evan Rachel Wood sitter dubbelvikt i rätten. Den gnistrande stjärnan från tv-serien ”Westworld” går knappt att känna igen, hon pratar med sprucken sammanbiten röst när hon sakligt berättar om de vedervärdiga saker hon utsatts för, av en man som påstod sig älska henne. Tortyr, våldtäkt, misshandel.

Hon nämner inte hans namn. Inte då.

Men den 1 februari i år skriver hon på Instagram: ”Namnet på min förövare är Brian Warner, också känd för världen som Marilyn Manson. Han började grooma mig när jag var tonåring och misshandlade mig i flera år. Jag hjärntvättades och manipulerades till underkastelse”.

De två blev ett par när hon var 18 år och han 36.

ANNONS

Sedan Evan Rachel Woods inlägg postades har minst fem andra kvinnor trätt fram med liknande berättelser. Manson utreds nu av polis. Han har sparkats från sitt skivbolag, management och de tv-projekt han varit kontrakterad till har stoppats eller pausats. Stödet till Evan Rachel Wood är enormt. Men reaktionerna på att just Marilyn Manson är en förövare har mest varit av det självgoda ”det visste jag väl”-slaget.

LÄS MER:Trent Reznor tar avstånd från Marilyn Manson

Som oräkneliga rockmän har Marilyn Manson byggt en karriär på att vara provokativ, svinig och läskig. Inte bara på scen. Alla som läst hans bästsäljande biografi ”Den långa vägen ut ur helvetet” (1998) känner till det misogynin och våldsromantiken. I en intervju i tidskriften Spin från 2009 säger Manson att låten ”I want to kill you like they do in the movies” handlar om hans fantasier om Evan Rachel Wood, han berättar om hur varje dag drömmer om att ”slå in hennes skalle med en slägga”. I samma intervju säger han att han skurit sig själv med ett rakblad 158 gånger när hon försökte lämna honom. Ett snitt för varje gång hon inte svarade i telefon, han ville att hon fysiskt skulle se vad hon gjorde med honom. Flera år senare försvarar skivbolaget citaten med att det var uppenbart att den” teatraliska rockstjärnan bara gjorde PR för sitt album”.

ANNONS

Marilyn Mansons skivbolag ägnar sig åt dubbelmoral

Exakt så krass, kvinnohatande och blodtörstigt vinstdrivande till varje pris är underhållningsbranschen. Det räcker att söka sig till 10-20 år gamla intervjuer i allt från nyhetstidningar till musikmagasin så är den glasklar: myten om den farliga och sviniga rockmannen.

Det är ett kraftigt understatement att kalla Mansons skivbolags agerande för dubbelmoral. Manson har egentligen bara levererat det det omvärlden, branschen och publiken efterfrågat. Det vill säga: leva upp till den misogyna rockmyten. Miljoner fans har sjungit med. Det han gjort har inte skett i det fördolda.

Samma sak gäller stormen kring den hyllade skådespelaren Shia LeBeouf. När den brittiska artisten FKA twigs nyligen i flera intervjuer förkrossande konkret berättat om våldet och den psykologiska terrorn hon utsattes för när de var ett par, framkom att LeBeouf öppet misshandlat tidigare flickvänner. Men ”the show must go on” och först efter att FKA twigs erfarenheter fördömts av världen, sparkade bolagen sin dyrbare bad boy.

Men vem skyddade FKA twigs när hon förberedde sig på att hennes kropp skulle krossas mot en bergvägg i vansinnesfärden med LeBeouf? Vart var de när Rachel Wood trodde hon skulle dö i Mansons våld?

Först efter att hennes avslöjande väckte global offentlig opinion mot Manson fick han sparken, när det med digitala mediers hjälp fanns svart på vitt hur många som delar och stöttar hennes berättelse.

ANNONS

Kollektivet kan förändra världen

När hans varumärke inte längre gick att dra nytta av ekonomiskt, utan tvärtom skadar.

Kvinnofridsbrotten är inte nya, de pågår varje dag mot dem vars röster inte lyssnas på – inte i Hollywood och verkligen inte i Frölunda. Enligt BRÅ upplever 25 procent av alla kvinnor i Sverige för våld i hemmet någon gång under sin livstid. Siffrorna berättar inte många som i lider av psykisk misshandel, trakasserier eller PTSD. Ingen vet exakt hur många som utsätts eftersom extremt få känner sig trygga att berätta och ännu färre att anmäla sina förövare. FKA twigs riskerade sitt eget varumärke för att ge kvinnor i samma situation stöd, kanske redan innan det är för sent – för att bryta tabun och flytta skammen.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utgör våld i nära relationer ”ett allvarligt hot mot den utsattas hälsa och säkerhet. Förutom direkta fysiska skador kan det ge upphov till både psykisk och fysisk ohälsa.” Evan Rachel Wood säger att minnet av Manson sitter som ett mentalt ärr hon lider av varje dag.

Orden hon uttalade i rätten kunde bara ta hennes fall en bit, men i kollektivet kan de förändra världen. Tusentals år av sorg, skam, vrede, sår och tvivel kan genom sociala medier nu bli till miljoner mätbara röster, som i sin tur förvandlar underhållningsindustrins glimmande rockmansguld till sand.

ANNONS

Om de får fortsätta höras, kan FKA twigs och Evan Rachel Woods ord utvecklas till något av det största som hänt den globala folkhälsan i modern tid.

Läs mer av Annah Björk:

LÄS MER:Girl power – punkdrömmen som blev mainstream

LÄS MER:Rock ’n’roll är cancelled

LÄS MER:Ingen i skolan kände till mammans psykiska problem

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS