Norm Macdonald på scen i Toronto 2016.
Norm Macdonald på scen i Toronto 2016. Bild: Peter Power

Norm Macdonald fortsatte skämta in i det sista

Norm Macdonald dolde sin cancersjukdom för omvärlden och fortsatte att skämta i tio år. Det vittnar om sann konstnärlig integritet, skriver GP:s Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Att löjla sig är lätt. Att vara rolig är svårt. Populära youtubers spärrar upp ögonen, viftar med armarna, skriker och häller tallrikar med cornflakes över sig själva och att döma av drivorna med lajks som dräller in uppfattas det som roligt. Men det är mest av allt bara larvigt.

LÄS MER:Inför läsningsgympa på schemat

Norm Macdonald gjorde tvärtom. Han stod bara rakt upp och ner och log lite snett. Det glimtade till i den slöa blicken och man kunde ana sig till att bakom de fruktansvärt olämpliga skämten som han sa högt fanns ännu värre saker som han höll för sig själv.

Som när han var gäst i en talkshow och började prata om Steve Erwin, krokodiljägaren, som nyligen hade omkommit i en olycka. ”Fyrtiofyra är ändå en ganska hög ålder för någon som kallar sig för krokodiljägare.” Programledaren Jon Stewart vred sig som en mask och gjorde sitt yttersta för att inte skratta.

ANNONS

LÄS MER:Att vara korkad är inte så dumt

Norm visste det vi alla egentligen vet men inte alltid vågar erkänna, nämligen att humor har väldigt lite med glädje att göra.

Nu är Norm Macdonald död vid 61 års ålder. Det kom som en överraskning. Han hade hållit sin cancerdiagnos hemlig i tio år.

Det fanns länge en väldigt märklig karriärbana för amerikanska komiker. Först slipar de sitt uttryck under slitsamma, fattiga år på stand up-klubbar. Sedan blir de, förhoppningsvis, upptäckta och hamnar på TV. Det slutgiltiga målet för varje komiker var att få en egen sitcom.

LÄS MER:Bra att det bråkas om skejtarna i Plaskis

Men på vägen slipades det konstnärliga uttrycket bort. Det som gjorde komikern unik och rolig från början sköljs av i den kommersiella underhållningsbranschens maskineri och kvar blir en tillplattad och strömlinjeformad skugga.

Norm misslyckades med den här karriärbanan och det ska vi vara tacksamma för. Visst, han var med i ”Saturday night live”. Men han fick sparken efter att ha skämtat om O.J. Simpson för många gånger. Därefter fick han en egen, usel, sitcom som lades ner efter tre säsonger. Det var först därefter han fann sig själv på riktigt. Eller snarare hade det alltid funnits där. Men nu kunde inte tv-bolagens räknenissar och långt mycket mindre begåvade skämtskrivare än han själv lägga sig i längre.

LÄS MER:Gunilla Bergström var en gigant

Nu är Norm Macdonald död vid 61 års ålder. Det kom som en överraskning. Han hade hållit sin cancerdiagnos hemlig i tio år. Han ville inte att sjukdomen skulle färga publikens uppfattning om honom. Så han fortsatte att dra smarta skämt på sitt dumdryga sätt in i det sista. Hela tiden med ett snett leende. Det är om något sann konstnärlig integritet.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS