Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kamne (MP) och Ann-Sofie Hermansson (S). Bild: Hannes Ojensa
Ulf Kamne (MP) och Ann-Sofie Hermansson (S). Bild: Hannes Ojensa

MP och S kräver svar om Burka songs 2.0

Det inställda arrangemanget kring filmen Burka songs 2.0 kommer återigen upp på kommunstyrelsens bord. Både MP och S vill ha en tydligare bild av vad som hände.

Miljöpartiet i Göteborg offentliggjorde under fredagen ett yrkande till kommunstyrelsen om att ge stadsledningskontoret i uppdrag att redogöra varför arrangemanget och filmvisningen av Burka songs 2.0 ställdes in.

Detta som en reaktion på ett yrkande från Socialdemokraterna inför kommande kommunstyrelsemöte, där S vill att stadsledningskontoret ska redogöra för hur situationen kring arrangemanget Burka Songs 2.0 har kunnat uppstå.

LÄS MER: Hermansson (S) är bekymrad över kritiken

Den 14 mars skulle filmen Burka Songs 2.0 visas och följas av ett panelsamtal på Blå stället. Efter kritik om att det efterföljande samtalet hade en för ensidig panel som gav plats åt extremister valde Göteborgs stad att ställa in evenemanget.

LÄS MER: Hermansson urholkar principen om armlängds avstånd

LÄS MER: Göteborgs kulturchefer i gemensamt upprop – försvarar omdebatterade filmen

"De gjorde rätt"

Socialdemokraterna menar att det framkommit en "anmärkningsvärd brist på genomtänkt värdegrundsarbete" hos stadsledningskontorets avdelning för mänskliga rättigheter. Därför föreslår (S) att stadsledningskontoret ska redogöra för "hur detta kunnat ske och hur man planerar att undvika liknande händelser i framtiden".

– Vi yrkar på att de måste gå till botten med vad som gick snett, säger Ann-Sofie Hermansson, som menar att idén om arrangemanget inte borde gått så långt som den gjorde.

– De gjorde rätt som ställde in eftersom det är att slå vakt om vår värdegrund, men det är problematiskt att det nådde ända dit. Göteborgs stad vill inte ge extremister en plattform, säger Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER: "Burka songs 2.0 kommer att visas"

"Borde pratat mer"

Miljöpartiet vill se en redogörelse från stadsledningskontoret för varför arrangemanget ställdes in eftersom man tycker att beslutet kom hastigt.

– Vi kunde ha fått tillfälle att diskutera frågan mer i kommunstyrelsen innan beslut fattades av förvaltningen, vi kunde ha fortsatt att resonera. Vi borde pratat mer om svårigheten för stadsledningskontoret att arrangera den här typen av kulturella evenemang. Vi kanske skulle behöva bestämma i vilka skeden kommunen kan gå in och styra och ställa i pågående kulturella verksamheter, säger Ulf Kamne (MP).

Varför ska just Stadsledningskontoret utreda frågan, var det inte där beslutet togs om att ställa in?

– Det är ju inte på den nivån att vi behöver någon tredje part som granskar. Stadsledningskontoret behöver beskriva vad som hänt, vilka fakta de hade och så vidare.

Kritiserar Hermanssons agerande

MP är också öppet kritiska mot Ann-Sofie Hermanssons agerande.

"Det är djupt olyckligt att kommunstyrelsens ordförande går ut och fördömer kulturarrangemang", skriver MP i sitt yrkande.

– Vi är kritiska till Ann-Sofie Hermanssons agerande i det stora hela, men bland annat handlar det om det hon skrivit i sin blogg, säger Ulf Kamne.

– Jag står för allt jag sagt och gjort. Det är en viktig fråga och jag har ett ansvar, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.