Caitlin Moran, Jila Mossaed och Margaux Dietz kommer till GP:s monter på Bokmässan.
Caitlin Moran, Jila Mossaed och Margaux Dietz kommer till GP:s monter på Bokmässan. Bild: TT/TT

Missa inte detta i GP:s monter på Bokmässan idag!

Hjärtläkaren som fängslades, satir i de falska nyheternas guldålder, syskon som tar över och deckare på 1700-talet i GP:s monter lördag.

ANNONS
|

GP:s monterprogram lördag den 28 september.

10.00 – 10.20

#Berättelser bortom storstäderna

Kayo Mpoyis debutroman ”Mai betyder vatten” utspelar sig i Tanzania och kretsar kring övergrepp som upprepar sig i generation efter generation. Karin Smirnoff hyllades för debuten ”Jag for ner till bror” och sin fortsatta nerviga skildring av syskonen Kippo i uppföljaren “Vi for upp till mor”. Möt två omtalade debutanter i ett samtal med Maria Domellöf-Wik om familjer, hemligheter och lögner och berättelser bortom storstäderna.

LÄS MER:Recension: "Konsten att bli känd" – Caitlin Moran

10.30 – 10.50

#Träffa Caitlin Moran

Den brittiska författaren och journalisten Caitlin Moran blev ett hushållsnamn också i Sverige tack vare debattboken ”Konsten att vara kvinna” som följdes upp av två delvis självbiografiska ungdomsböcker om 19-åriga Johanna Morrigan som försöker slå sig fram som musikjournalist i britpopens London i slutet av 90-talet. Fanny Wijk möter Caitlin Moran i ett samtal om kvinnors villkor i musikbranschen och konsten att bli känd.

ANNONS
Läkaren Fikru Maru.
Läkaren Fikru Maru. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

11.00 – 11.20

#Hjärtläkaren som fängslades

Den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Maru satt fängslad i fem år i det ökända häktet Maekelawi i Addis Abeba och blev en bricka i ett storpolitiskt maktspel. Hanna Rydén möter Fikru Maru och journalisten Peter Alestig som skrivit hans historia.

11.30 – 11.50

#Kulturkriget och 1989

1989 är året då en era går i graven och en annan påbörjas. Muren faller, men nationalismen återvänder. Författaren Salman Rushdie får en fatwa mot sig och den litterära världen delas. Många av dagens stora samhällskonflikter och kulturkrig börjar detta år. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö som skrivit en essäsamling om det viktiga året samtalar med Hynek Pallas om vad vi kan lära av det som hände.

12.00 – 12.20

# Guldspadevinnaren berättar

GP:s prisbelönta och granskande reporter Michael Verdicchio, vinnare av Guldspaden 2018, berättar om hur han jobbar med att gräva fram ämnen som andra missar. Han har bland annat granskat den svenska naziströrelsen, slöjtvång i förskolan, kamelsatsningar i Angered och militant djurrättsaktivism. I dag samtalar han med Maria Domellöf-Wik om vilka metoder som kan användas vid granskande journalistik och framför allt – hur får man folk att ställa upp?

ANNONS
Serietecknaren Nanna Johansson.
Serietecknaren Nanna Johansson. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

12.30 – 12.50

#Satir i de falska nyheternas guldålder

Satirens grundprincip är att ta en nyhetshändelse och dra den till det absurdas spets. Men vad ska satirikern egentligen ta sig till när den politiska verkligheten blir allt mer bisarr – GP:s Kulturchef Björn Werner samtalar med serietecknarna och satirikerna Nanna Johansson och Johan Wanloo.

LÄS MER:Bara kända människor borde få twittra

13.00 – 13.20

#Uppläsning med vinnarna i GP Kulturs skrivtävling

Vilka fördomar möter du som ung i Göteborg? Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner och idé- och kritikredaktör Victoria Greve presenterar de tre vinnarna i GP Kulturs skrivtävling, som läser upp sina bidrag.

13.30 – 13.50

#Makthavare i de nya medierna

Margaux Dietz slog igenom för två år sedan när hon livesände sin egen förlossning. I dag har hon hundratusentals unga följare i sociala medier och under valrörelsen stod partiledarna på kö för att bli intervjuade i hennes Youtube-kanal. Fanny Wijk möter Margaux Dietz för ett samtal om makt, politik, nya medier och hur bra man egentligen mår av sociala medier.

 Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Bild: Anders Wiklund/TT

14.00 – 14.20

#Den göteborgska akademien

Efter förra årets omvälvningar och stolsbyten har Svenska Akademien i ett slag fått en tydligt göteborgsk prägel. Men vad är det som gör att vitterheten numera har 031 som riktnummer? Och hur säger man egentligen snille och smak på göteborgska? GP:s kulturchef Björn Werner möter ledamöterna Jila Mossaed, nya ständige sekreteraren Mats Malm, Bo Ralph och Ellen Mattson för att prata om Svenska Akademiens framtid och hur det kommer märkas att ett antal västsvenska ledamöter tar plats i börshuset.

ANNONS

LÄS MER:De klär av Kulturmannen i filmen The wife

14.30 – 14.50

#Meg Wolitzer om kvinnorna bakom maktens män

Redan 2003 gjorde Meg Wolitzer upp med Kulturmannen i sin omtalade roman “Hustrun”. Nyligen blev berättelsen om den narcissistiske romanförfattaren och hans spökskrivande fru också film i regi av Björn Runge, med Glenn Close i huvudrollen. Nu är Wolitzer tillbaka med “En kvinnas övertygelse”, en mångbottnad roman om feminism, karriärism och svek. Möte henne i ett samtal med Maria Domellöf-Wik om att vara kvinna, författare och feminist i Trumps USA.

15.00 – 15.20

#Så jävla trött – nya feminismens frontlinje

År 2017 skrev den amerikanska journalisten Gemma Hartley en artikel med rubriken ”Women aren’t nags – we’re just fed up”. Artikeln fick över en miljon delningar och Hartley bestämde sig för att gå vidare med ämnet och på djupet ringa in fenomenet känslomässigt arbete. Resultatet blev debattboken ”Så jävla trött.”

15.30 – 15.50

#Syskonen tar över

I Amanda Svenssons nya episka roman “Ett system så magnifikt att det bländar” har tre syskon glidit isär. I Nina Wähäs roman “Testamente” försöker en syskonskara på tolv (eller kanske fjorton) helt olika individer bearbeta sitt gemensamma trauma: pappan. Maria Domellöf-Wik möter två spännande svenska författare i ett samtal om knepiga syskonrelationer.

ANNONS
Niklas Natt och Dag
Niklas Natt och Dag Bild: Pressbild

16.00 – 16.20

#Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dags debutroman ”1793” – en deckare förlagd till Bellmans och Gustav III:s skitiga Stockholmsmiljöer blev ett fenomen som sålts till över 30 länder. Men varför blev den refuserad så många gånger? Och vad driver Niklas Natt och Dag tillbaka till 1700-talet?

LÄS MER:Recension: "1794" – Niklas Natt och Dag

16.30 – 16.50

#Kulturarvet som politisk konfliktyta

Det svenska kulturarvet har blivit en politisk konfliktyta, men vad är överhuvudtaget det svenska kulturarvet – och vad ska vi göra med det? Maja Hagerman har skrivit om en personlig essäsamling om resor genom ett Sverige fullt av inre bilder. Hon möter GP:s Kristian Wedel ett samtal med utgångspunkt i den nya boken ”Trådarna i väven”.

17.00 – 17.20

#Det vita Sverige?

I takt med att Sverige blivit ett utpräglat invandrarland har debatten om vit identitet ökat i styrka, både på kultursidor och ledarsidor – inte minst på GP. För att reda ut frågan samlas nu GP Ledares Adam Cwejman och Hynek Pallas och America Vera Zavala, båda skribenter på GP Kultur för försöka besvara frågan om det egentligen finns en vit identitet att tala om – och om den i så fall är hotad?

ANNONS

GP:s monter ligger på våning två, monternummer: G01:25, G01:28, G01:29.

ANNONS