Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Metallblommor i kanalen ska hedra pandemins offer

6561 blommor i stål utställda i form av svenska flaggan ska hedra coronapandemins offer. I slutet av maj placeras de ut i Göteborgs kanal.
– Blommorna kommer smutsa ner flaggan, eftersom de är rostiga, och det kommer symbolisera den skugga som har lagts över landet på grund av pandemin, säger konstnären till GP.

Geert van der Vossen har placerat ut sina blommor på ett fält utanför sin gård i Broddetorp i Skaraborg sedan i april förra året. Nu kommer de att ställas ut vid Tyska bron i Göteborg och vara en del av stadens 400-års firande.

Ville inte ha kyrkogårdskänsla

Geert van der Vossen säger att det kändes både tråkigt att sluta göra blommorna, men också lite skönt.

LÄS MER: Efter butiksdöden – nu fylls fönstren med konst

– Det blev lite stressigt att varje dag göra nya blommor och ständigt hålla koll på nya siffror som rapporterades in till Folkhälsomyndigheten.

I det här fallet kommer blommorna smutsa ner flaggan, eftersom de är rostiga, och det kommer symbolisera den skugga som har lagts över landet på grund av pandemin.

Metallblommorna kommer att ställas ut på ett underlag i form av svenska flaggan.

– Jag har inte velat använda mig av kors eftersom jag inte vill skapa en känsla av en kyrkogård. Den svenska flaggan är också viktig. Alla som avled var inte heller svenska medborgare. I det här fallet kommer blommorna smutsa ner flaggan, eftersom de är rostiga, och det kommer symbolisera den skugga som har lagts över landet på grund av pandemin.

De befintliga 6561 blommorna kommer att stå på den blåa delen av flaggan medan det gula korset kommer fyllas med ett mönster av blommor som representerar resterande antal avlidna fram till några dagar inför installationen som beräknas vara på plats den 28 maj.

LÄS MER: Skapade konst ur frustration och besvikelse

Han tycker också att det är bra att verket ställs ut som en del av stadens 400-års jubileum.

– Jag tycker att det är bra att man vågar ställa ut och inte blundar för pandemin. Jag tror att det är viktigt att inte gömma undan saker händer utan i stället visa upp och tydliggöra saker som pågår omkring oss. Framförallt när det kommer till firanden.

Om Geert van der Vossen

Geert van der Vossen är en holländsk konstnär som började jobba med järn vid 14 års ålder. Under sin skoltid lärde han sig olika tekniker för att bearbeta metall och utbildade sig sedan till maskiningenjör. När han flyttade till Sverige 2013 tog han upp hantverket med järn igen och har idag sin smedja i Broddetorp i Skaraborg. Geerts mål är att göra oväntade, ovanliga tredimensionella former med minsta möjliga miljöpåverkan, som får människor att fundera, förundras och skratta, skriver Göteborg & Co i ett pressmeddelande från staden.

Från den 28 maj till 15 november kommer konstverket Coronablommor finnas på pråmen i Stora Hamnkanalen vid Tyska bron, och vara en del av Göteborgs jubileumsår.

Therese Brusberg vid Göteborg & Co som är chef Göteborgs 400-årsjubileum säger att konstverket totalt kommer kosta omkring 250 000 kronor.

– Det är ett samarbete mellan konstnären, Västra Götalandsregionen, Tyska Christinae församling och Göteborgs stad.

Hon tror att Göteborgarna kommer att uppskatta konstverket.

– Vi lever ju i en tid nu som påverkar oss alla. Vi kan inte blunda för att vi är mitt i en pandemi fortfarande och att det är många som har drabbats och det är viktigt att både hedra och uppmärksamma dem.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.