Marilyn Monroe-staty vållar storbråk i Los Angeles

Sexistisk eller legendarisk? En nästan åtta meter hög staty av Marilyn Monroe har skapat debatt i Palm Springs i Kalifornien. Flera organisationer kräver nu att konstverket plockas bort.

ANNONS
|

”Some like it not” löd den fyndiga rubriken i konstsajten The Art Newspaper som var bland de första att rapportera om striden kring Marilyn Monroe-statyn utanför konstmuseet i Palm Springs, Kalifornien.

LÄS MER:Kändisarna som tjänade mest efter sin död

Den 17 ton tunga och nästan 8 meter höga statyn är skapad av konstnären John Seward Johnson II och kom på plats i söndags. Den föreställer Marilyn Monroe i hennes närmast klassiska pose från Billy Wilders 50-tals-komedi ”The seven year itch”, eller ”Flickan ovanpå” som filmen heter på svenska.

Men Marilyn och hennes flygande, vita klänning och synliga underkläder har inte mötts av hurrarop direkt. The Art Newspaper har inte lyckats hitta en enda konst- och designintresserad person i Palm Springs som faktiskt välkomnar statyn. Tvärtom. Seward Johnsons konstverk har skapat en rejäl debatt och lett till flera demonstrationer i Palm Springs.

ANNONS

Marilynstatyn köptes för en miljon dollar

– Det här konstverket är misogyni förklädd till nostalgi. Det är en daterad och utgången fantasi hos ett fåtal män som vill minnas Hollywoods glansdagar – men det var inga glansdagar för kvinnor, säger Elizabeth Armstrong , tidigare chef för konstmuseet i Palm Springs, till The Art Newspaper.

LÄS MER:Res en staty av en varvsarbetare – inte en korv

Den stora statyn av Marilyn Monroe köptes in redan förra året för en miljon dollar av en turismförening i Palm Springs, och köpet backades då upp av enig kommunfullmäktige som inte heller såg några problem med att placera statyn i anslutning till konstmuseet.

Marilynstatyn hade 2012-2014 stått i en helt annan del av stan men flyttades nu till området vid konstmuseet för att boosta besöken och locka turister.

Konstnären avled i mars 2020

Men reaktionerna blev alltså kraftiga och omedelbara. Förutom kritiska tv-inslag, juridiska inlägg, demonstrationer och debattartiklar har över 35 000 personer även skrivit på en protestlista för att flytta Marilyn-statyn från området intill konstmuseet till en dinosauriepark med gamla cementfigurer.

För detta ändamål har en crowd funding-kampanj dragits igång och på kort tid lyckats samla ihop drygt 500 000 kronor.

LÄS MER:Dolly Parton tackar artigt nej till staty

– Som konstverk betraktat är det fantasilöst, tondövt och smaklöst, säger Los Angeles-konstnären Nathan Coutts i tidningen The Art Newspaper.

Vad konstnären John Seward Johnson själv anser om sitt verk är oklart. Han avled i mars 2020.

ANNONS

LÄS MER:Järntorgsbrunnen är ett kolonialt monument

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS