Dolly Parton under en konsert i hemstaten Tennessee.
Dolly Parton under en konsert i hemstaten Tennessee. Bild: Wade Payne

Dolly Parton tackar artigt nej till staty

Dolly Parton vill inte bli staty - inte än i alla fall. Hon har nu bett politikerna i delstaten Tennessee att dra tillbaka förslaget om en staty föreställande henne själv. ”Med tanke på allt som händer i världen tycker jag inte det är passande att sätta mig på en piedestal för tillfället”, skriver hon i ett uttalande.

ANNONS
|

Dolly Parton är antagligen delstaten Tennessees allra mest kända medborgare. Flera olika initiativ om att resa en staty över countrystjärnan har funnits under de senaste åren.

En tanke som har förts fram har varit att ersätta statyer föreställande personer från sydstaternas sida i det amerikanska inbördeskriget med just Dolly Parton. Men nu ber alltså stjärnan lagstiftarna i delstaten att inte gå vidare med planerna.

Öppnar för framtida staty

Det senaste förslaget om en staty kommer från den demokratiska politikern John Mark Windle om att skapa en staty över ikonen vid State Capitol, regeringsbyggnaderna i Nashville, Tennessee. Dolly Parton utesluter inte att stå staty i framtiden.

ANNONS

”Många år från nu, kanske när jag är borta, om ni då fortfarande tycker att jag förtjänar det, då vill jag gärna stå stolt vid vårt storslagna State Capitol, som en tacksam Tennessee-bo”, skriver Dolly Parton i inlägget, fritt översatt.

Under senare år har Dolly Partons position som nationalikon bara förstärkts. Hon är dessutom speciell på så sätt att både liberala och konservativa läger omhuldar stjärnan.

Dolly Parton skänkte förra året en miljon dollar till Vanderbilt University Medical Center, pengar som sedan finansierade forskning central för att få fram Modernas vaccin mot Covid-19.

Kan få medalj av presidenten

Dolly Parton ryktas nu vara aktuell för att få den amerikanska utmärkelsen Medal of Freedom, som delas ut av presidenten Joe Biden. Hon har två gånger under Donald Trumps presidentskap fått erbjudande om utmärkelsen men då tackat nej. Den första gången för att hennes man var sjuk, den andra på grund av pandemin.

I väntan på en eventuell framtida staty över countryikonen meddelar nu Dolly Parton att hennes värv fortfarande inte är avslutat.

”Jag kommer att fortsätta försöka göra bra saker för att göra den här storslagna staten stolt”, avslutar hon det uttalande som publicerades på Twitter under torsdagseftermiddagen.

LÄS MER:Dolly Parton fyller 75 år och hyllas av fansen

LÄS MER:Netflix gör Dolly Parton-musikal

ANNONS