Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Måns Mårlind och Björn Stein känner ingen sorg för Håkan-filmen

Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein var heta i Hollywood efter storfilmen "Underworld: Awakening". Då bytte de Los Angeles mot Göteborg för att spela in Håkan-filmen "Känn ingen sorg".

Det går snabbt när regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein är i farten. Ändå blir det sällan slarvigt. Ambitionen i senaste romantiska relationsdramat "Eld & lågor", inspelat i Ungern, har varit att skapa ett bildspråk som närmar sig påkostade Oscarsvinnare som Baz Luhrmanns "Moulin Rouge!" eller Damien Chazelles "La la land".

– Vi lärde oss extremt mycket i USA, som vi nu har med oss. Nyckeln till att vi kan prestera som vi gör, och få saker att se mäktiga ut trots sämre resurser, är att vi alltid är förberedda. Vi måste hela tiden veta vad vi gör, konstaterar Björn Stein.

LÄS MER: Recension: "Eld och lågor"

Med stråk av magisk realism

Teamet hade bara 27 inspelningsdagar på plats i Budapest. Då skulle de hinna skapa illusionen av ett Stockholm på 1940-talet, med två rivaliserande familjer, ägare av Gröna Lund och det närbelägna Nöjesfältet. Familjerna är bittra rivaler. Sonen i den ena familjen och dottern i den andra blir ändå, i sann "Romeo och Julia"-anda, förälskade. Filmen är inspirerad av verkliga händelser och regissörerna träffade också verklighetens John och Ninnis barn, som generöst delade med sig av sina minnen.

– När vi arbetade med "Känn ingen sorg" hittade vi en form för att gestalta huvudpersonernas känslor, som vi tagit med oss in i "Eld & lågor". Väldigt emotionellt, samtidigt med stråk av magisk realism, säger Måns Mårlind.

Varför fastnade ni för den här romantiska filmsagan?

– Antingen är man nog romantiker eller cyniker, som bara vill håva in pengar för film efter film och få det hela gjort. Som romantiker gör man mer sin grej och så får det bära eller brista, du får på käften, reser dig igen, får på käften....fortsätter Måns Mårlind som tror att ganska många filmskapare är romantiker.

– Det måste man nästan vara, annars skulle man inte orka med alla käftsmällar.

LÄS MER: Filmrecension: Känn ingen sorg

"Who is this guy?"

När duon fick frågan om de ville regisserar filmen "Känn ingen sorg", med utgångspunkt i Håkan Hellströms texter, var det ett erbjudande de inte kunde motstå. Precis då var regissörerna också extra heta i Hollywood efter vampyrfilmen "Underworld: Awakening" som blev en extrem kommersiell framgång.

– När vi sa till vår agent att vår nästa film skulle vara om Håkan, blev han skeptisk. "Who is this guy? Does he sing in english?" För oss var Håkanfilmen en chans du bara får en gång i livet. Men ur ett amerikanskt perspektiv var det ju karriärmässigt hål i huvudet, säger Måns Mårlind.

Duon längtar inte tillbaka till Hollywood, men stänger inte heller dörren.

– I USA finns otroligt mycket pengar, men det är samtidigt ett tyckande och gormande och alla ska ha åsikter om allt. I Sverige är det nästan tvärtom. Vi hoppas att det snart införs skatterabatter här, liknande dem i Ungern, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien. Skattelättnaderna är avgörande för var internationella storfilmer spelas in, säger Björn Stein.

Tv-serie i sönderbombat Berlin

LÄS MER: Tuva Novotny vill få oss att prata om psykisk ohälsa

I vår spelar duon in tv-serien "Shadow play" i åtta avsnitt i Prag. Serien utspelar sig i ett sönderbombat Berlin 1946. Dit kommer en amerikansk polis för att leta reda på sin bror, som stridit för de allierade. Nu är brodern försvunnen, och thrillerserien rymmer en moralisk tvist knuten till honom.

–Berlin 1946 är en stad i kaos, där ingen litar på någon, säger Björn Stein.

Måns Mårlind, som skrivit manus, fyller i:

– Jag har alltid varit fascinerad av efterkrigstiden, åren då dammet lägger sig efter kriget. På tyska kallas den tiden "Stunde null", timmen noll.

Filmduon Mårlind & Stein

Björn Stein: regissör och filmklippare, född 1970 i Annedal, Göteborg.

Måns Mårlind: regissör och manusförfattare, född 1969 i Vallentuna, Stockholm.

Arbetar ihop sedan millennieskiftet och regisserar sina produktioner tillsammans.

Filmer i urval: "Disco kung-fu" (2002), "Storm" (2005), "Shelter" (2010), "Underworld: awakening" (2012), "Känn ingen sorg" (2013)

Tv-serier i urval: "Spung" (2002), "De drabbade" (2004),

Aktuella: Med filmen "Eld och lågor", som fick svensk biopremiär 14 februari. Spelar senare i vår in tv-serien "Shadow play" i Prag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.