Lysande kortfilmer om vårt ”kneg” och hur det formar oss

Gå upp, gå till jobbet, jobba, jobba, äta lunch – men vad händer egentligen i morgon? Och hur formar vårt arbete oss som människor? Sex mästerliga kortfilmer på SVT belyser våra älskade, hatade kneg – i automatiseringens tidevarv.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Många av er har säkert bespetsat er på att se den flerfaldigt Oscarsbelönade filmen ”Nomadland” när Göteborgs biografer snart öppnar igen. Det tycker jag absolut att ni ska göra.

LÄS MER:SVT:s kortfilmsserie ”Kneg” har premiär på första maj

Det är en berikande film, som tar oss med till ett USA vi sällan annars får se. Huvudpersonen Fern, Frances McDormand i en paradroll, tar olika påhugg: städar toaletter, jobbar i lågprisbutik och på Amazons lager. Hon har ingenting emot att hugga i. Arbetet ger henne en känsla av tillhörighet, en gemenskap, sedan maken gått bort. Att åka runt i husbilen är ett billigt sätt att leva – men också en livsstil.

ANNONS

Jag tänker på ”Nomadland” när jag ser ”Kneg” på SVT play. En serie helt enastående kortfilmer, av vårt lands just nu bästa dokumentärfilmare. I alla fall åtta av dem. Alla belyser de på olika sätt arbete, varvar humor med allvar och visar miljöer svensk film skulle må bra av att uppehålla sig betydligt längre i. Vi får helt enkelt vältra oss i arbete – vardagsslit men också glädje. På köpet får vi insikter om klass, maximerad kapitalägande, arbetskraftsinvandring och exploatering, men också om arbetsgemenskap, glädje och passion.

LÄS MER:De gör hyllad film om gängvåld och fåglar

Upplyftande lagkänsla

Visst kan sysslorna ibland vara monotona – men en prestigelös chef och härliga kollegor kan ändå göra jobbet värt att älska. I ”Äntligen måndag” får vi följa med till Danderyds sjukhus, och träffa personal som jobbar med servicetjänster. Att de trivs tillsammans som ett lag är uppenbart. Självkänslan växer av att ha ett arbete att sköta.

Det vet även fastighetsskötaren Yonas Albawi i Helsingborg, som blivit lite av kvarterets psykolog. I gengäld får han alla i området att le bara de ser honom vinka. Tålamod tycks vara hans mellannamn. Åsynen av det överfulla grovsoprum han rengjorde för två dagar rubbar bara ett ögonblick hans positiva attityd. Sedan tar han i tu igen med att städa. Han filosoferar högt: hemma är trapphuset, är gården, är stadsdelen, är staden, är landet. Värt att tänka på för den som lortar ner tvättstugan eller slänger sopor precis varsomhelst utom i papperskorgen.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Tänk om – en studie i oro” av Roland Paulsen

I ”Min älskade trucker” kryper klassperspektivet också in mellan lakanen. Emma, som jobbar med mode, träffar Daniel på Tinder. Men att dejta en lastbilschaufför var inte riktigt vad hon hade tänkt sig. Ändå slår kärleken undan alla tvivel – och Daniel älskar verkligen, precis som Yonas, sitt jobb.

En ”äcklig” humla

Ellen Fiskes fenomenala ”Blåbärskrisen” skildrar ett familjeägt syltföretag – ett coronaår utan thailändska bärplockare. Vad ska hända nu – utan billig arbetskraft? Svenska tonåringar tycker det är äckligt med en humla i bärplockaren och är rätt ointresserade av blåbär. Varför ens plocka dem – när man kan köpa dem i affären?

LÄS MER:Recension: "Gott om tid" – Bodil Jönsson/"Paus – konsten att göra något annat" – Patrik Hadenius

I ”Nypremiären” repeterar skådespelaren Nina Jeppsson på Orionteatern för fullt, och längtar efter publik. Hon får representera kultur-arbetaren.

Snart är automatiseringen här på allvar. ”Kneg” lyfter den angelägna frågan vad det kan få för konsekvenser

”Arbete åt alla!” inleds med ett klipp ur världens äldsta film: ”Arbetarna lämnar fabriken” från 1895. Till tonerna av Ravles Boléro få vi sedan en idéhistorisk odyssé kring arbete och kapitaltillväxt. Axel Danielson och Maximilien van Aertryck funderar kring utsugna arbetare, stolta arbetare, finanshajar, chefsekonomer – och arbetare ersatta av robotar.

Snart är automatiseringen här på allvar. ”Kneg” lyfter den angelägna frågan vad det kan få för konsekvenser – för vår hälsa, gemenskap och yrkesstolthet.

LÄS MER:Blir coronapandemin kontorets död?

LÄS MER:Trenden: Så kan chefen övervaka ditt hemmakontor

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS