Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Liv Ullmann hoppar av nya ”Utvandrarna”-filmen

Max von Sydow och Liv Ullmann spelade Karl Oskar och Kristina i Jan Troells filmklassiker ”Utvandrarna”. Liv Ullmann skulle dykt upp även i nyinspelningen. Men nu hoppar den 81-åriga filmstjärnan av på grund av coronan.

Nästa vecka drar filminspelningen igång av Erik Poppes nya film ”Utvandrarna”, efter Vilhelm Mobergs fängslande romaner.

LÄS MER: Blonda barn sökes till filminspelningen av ”Utvandrarna”

Inspelningarna kommer främst att äga rum i Munkedal och Alingsås i Västsverige, och i de klassiska rollerna som Karl Oskar och Kristina syns den här gången Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed.

Liv stannar hemma i Norge

Även Liv Ullmann hade tackat ja till att medverka i nyfilmatiseringen. Att göra filmen till Kristinas berättelse var enligt henne en ”briljant idé”. Men nu har den 81-åriga Bergmanaktrisen och regissören ändå valt att stanna hemma i Norge.

– När vi kom in i skarpt läge och inspelningen skulle komma igång, kände både Liv och hennes partner, som också är över 80 år gammal, att det faktiskt blev för riskabelt, förklarar filmens producent Fredrik Wikström Nicastro.

– Så hon valde att kliva av.

Risken att smittas av covid-19 under resor och på inspelningsplatsen är inte försumbar. När Liv Ullmann väl fattade sitt beslut så valde filmteamet att respektera det och inte försöka övertala henne eller tjata.

– För dem som är i riskgruppen handlar det ändå om liv och död. Vi är så klart jättebesvikna, men samtidigt glada över att Liv Ullmann varit och är så stöttande när det gäller vår film, säger producenten.

Lena Strömdahl hoppar in

Liv Ullmanns roll kommer nu istället att spelas av Dramatenskådespelaren Lena Strömdahl, allra mest känd för tv-tittarna som Yvonne Dahlén i Rederiet. Hon var med och startade Orionteatern i Stockholm 1983, och har även synts i tv-serier och filmer som "Wallander – Afrikanen”, "Kommissionen” och ”Bron”.

– Att fylla Liv Ullmanns skor är såklart en närmast omöjlig uppgift. Men Lena ersätter inte Liv, utan kommer in med en helt egen intensitet och gör rollen på ett annat sätt.

LÄS MER: Här är filmerna som spelas in i Västra Götaland i höst

När Jan Troell gav filmiskt liv åt Vilhelm Mobergs romaner i ”Utvandrarna” (1971) och ”Nybyggarna” (1972) syntes Max von Sydow och Liv Ullmann i huvudrollerna som Karl Oskar och Kristina. Linn Ullmann spelade parets dotter och i ensemblen märktes även Allan Edwall, Monica Zetterlund med dottern Eva-Lena Zetterlund, och Hasse Alfredson.

Nya ”Utvandrarna” kommer mer fokuserat att följa Kristina, och gestalta hennes berättelse med utgångspunkt i Vilhelm Mobergs romansvit.

Regissören Erik Poppe, som nu omtolkar den klassiska berättelsen, har filmer som ”Utøya 22 juli” och ”Kungens val” bakom sig. 1995 tolkades utvandrarsviten även som musikal: ”Kristina från Duvemåla” med musik av Benny Andersson och libretto skrivet av Björn Ulvaeus.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.