Kulturlivet blir tråkigare utan indieförlag

Evelina Varas omdebatterade debutdiktsamling "Hjärtslag" kommer ut trots allt på nytt förlag. Victoria Greve om en tid där poeter gör rubriker – men inte själva poesin och hoppas att Göteborgsförlaget It-lit inte har blivit avskräckta av uppståndelsen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Den senaste tiden har poeter, om än inte poesi, varit ovanligt mycket tidningsstoff. Den unga danska poeten Yahya Hassans eftermäle har debatterats på kultursidorna. Men hans texter har hamnat i skymundan.

LÄS MER:Använd inte Yahya Hassan för egna politiska poänger

LÄS MER:Förlaget ville lansera en skandalbok för att det funkar

På samma sätt hamnade Evelina Varas bok "Hjärtslagen" i tidningarna inte i kraft av sitt innehåll, utan på grund av lanseringen där Göteborgsförlaget It-Lit beskrev innehållet som chockartat och hintade om våldsamheter från en känd författare. Efter en stormig vecka drogs "Hjärtslagen" tillbaka. Förlaget hotades av en förtalsanmälan, en pågående brottsundersökning kunde kopplas till innehållet i boken och förläggaren fick hård kritik på tidningssidorna. Även jag var kritisk mot hur en grön författare hamnade i kläm i marknadsföringen.

ANNONS

Boken ska nu publiceras trots allt, i omarbetad och juridiskt granskad form, som "Hjärtslag" och på ett annat förlag. På det nya omslaget står det nu: "En rakt igenom fiktiv berättelse utan några som helst kopplingar till verkligheten överhuvudtaget".

Förhoppningsvis blir den läst i sin egen rätt. I GP berättade Evelina Varas att hon och förläggaren rensat luften: "Jag kan förstå hur de tänkte. Man vill ha genomslag och det är svårt för poesi".

Det är ju så. Inget av storförlagen skulle drömma om att tapetsera Adlibris med en poesidebutant à la Camilla Läckberg.

För den andra sidan av den här historien handlar ju om hur ett litet indieförlag, drivet som ett enmansband, får sin utgivning att nå igenom bruset och lyckas. Trots att det rör sig om smal poesi.

Litteratursverige skulle vara tråkigare och fattigare utan dem.

Nirstedt/litteraturs återutgivning av Ola Juléns "Orissa" påminde mig om ett annat indieförlag, Ink, som startades av Björn Wiman och Aase Berg i slutet av 1990-talet och sen gick i arv till nya generationer författare innan det lades ned 2012. I dag betraktas "Orissa" som en modern klassiker. Men alla stora drakarna refuserade den innan Ink antog den.

ANNONS

"Vi började ur drivkraften att vaska fram sånt som andra inte riktigt hade fattat grejen med. Vi har alla tre en jävla näsa för sånt som ligger i sin linda. [...] Vi gillade saker som andra inte omedelbart fattar är banbrytande, subtila och makalösa," berättar Aase Berg i tidningen Fokus reportage från 2017.

Det är också osäkert om ett storförlag skulle ha gett ut "Mata duvorna" av Bella Batistini. En av fjolårets mest hyllade, Borås debutantpris-nominerade diktsamlingar som kanske kanske inte är skriven av ett anarkistiskt textkollektiv och som är fritt för vem som helst att kopiera upp och sprida gavs ut på It-lit förlag.

LÄS MER:Recension: "Mata duvorna" - Bella Batistini

Nu hoppas jag att It-Lits förläggare Carl Lindsten slickar såren, drar de lärdomar han behöver och inte låter sig avskräckas av turerna kring "Hjärtslag". Att kärleken till konstiga, roliga, svårplacerade och viktiga texter fortsätter att få vara i fokus snarare än det vi väljer att tolka in i författarnas personas. Och att poesin får genomslag.

Höstens utgivning ser lovande ut. "Balladen om Kalle Klick" som är skriven inifrån Expressen av före detta reportern Sebastian Mattsson och handlar om en reporter som är besatt av att skriva extremt klickiga rubriker och beskrivs som en "underhållande men framförallt mörk roman om det förändrade medielandskapet och journalistikens framtid".

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS