Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Evelina Varas bok stoppades efter hot om förtalsanmälan – ges nu ut på nytt förlag

Evelina Varas kontroversiella bok "Hjärtslagen" lanserades som en självbiografisk skildring där en prisbelönt svensk författare anklagas för kvinnomisshandel. Boken stoppades före publicering, men nu kommer den ut på nytt förlag som – "Hjärtslag".
– Det är en omarbetad variant av samma verk. Jag tycker att man ska se det som två olika böcker, säger Evelina Varas.

Nästa vecka skulle den Göteborgsbaserade poeten Evelina Varas diktsvit "Hjärtslagen" ha släppts. Men lanseringen blev kontroversiell. I pressutskicket till boken beskrev förlaget It-lit manuset som chockartat och att det innehåller uppgifter om misshandel kopplat till en känd svensk författare.

Boken stoppades. Bland annat för att det förekommer detaljer där personer skulle kunna bli igenkända.

– Flera omständigheter ligger bakom beslutet. Dels har det framkommit att det finns en pågående brottsundersökning som eventuellt kan knytas till bokens innehåll. Det har också inkommit mejl med hot om att anmäla förlaget för förtal. Slutligen har det också riktats hot mot mig som förlagschef, sade förläggaren Carl Lindsten i samband med beslutet.

LÄS MER: Svensk författare anklagas för misshandel i bok – nu stoppas publiceringen

Evelina Varas säger att hela händelsen var smärtsam och chockerande. Att hon såg framför sig hur många timmars arbete nu skulle gå upp i rök.

– På något vis blir ens bok som ens barn. Man har vårdat den och är noggrann. Sen på en sekund såg jag det brinna upp inför mina ögon när det framställdes på det sättet.

Publiceras på nytt förlag

Men boken får en ny chans att se dagens ljus. Den första juni publicerar förlaget Orakel "Hjärtslag". En omarbetad variant av den tidigare långdikten.

På omslaget till boken står det nu att läsa: "En rakt igenom fiktiv berättelse utan några som helst kopplingar till verkligheten överhuvudtaget".

Ska man förstå det som att det är delarna där en känd författare anklagas som är omarbetade?

– Jag har aldrig sett boken som en anklagelse. Men med anledning av situationen har jag tagit bort allt som potentiellt skulle kunna vara känsliga uppgifter, säger Evelina Varas.

LÄS MER: Förlaget ville lansera en skandalbok för att det funkar

Även om det är samma grundstomme som har omarbetats, hoppas författaren att läsaren ska se det som ett eget verk. Att det går att gå in med öppna ögon och inte med en förutfattad tolkning.

– Det gäller all konst. Det är tråkigt om det finns en given tolkning. Men också för den läsaren som öppnar boken och tror att det ska finnas massa snaskiga berättelser. Det gjorde det inte i den tidigare boken och ännu mindre nu.

Hur är din relation till It-lit i dag?

– Jag har fått tillbaka rättigheterna och vi har suttit ner och pratat. Det finns ingen konflikt eller något agg. Jag kan förstå hur de tänkte. Man vill ha genomslag och det är svårt för poesi. Jag vet att förlaget är ledsna också och inte ville att det skulle bli såhär.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.