Kulturhändelser att se fram emot i höst

Kultserien ”Riket” får en uppföljare, Ruben Östlunds Guldpalmenvinnare får biopremiär, Björk släpper nytt album och ”Musikhjälpen” landar i Göteborg – det är bara några av godbitarna som hösten bjuder på. GP listar guldkornen i höstens kulturkalender.

ANNONS
|
Bild: Wikimedia Commons

17 september. Einstürzende Neubauten (konsert, Liseberg)

Joakim Thåströms favoritband, sägs det, med en solklar plats i musikhistorien: att de svartklädda avantgardisterna i Einstürzende Neubauten spelar på nöjesfältet Liseberg känns så fel att det blir rätt. Brôtigt och mörkt lär det i alla fall bli på denna industri-noise-fest.
Bild: Meira Ahmemulic

17 september. ”Utsträckt tunga” av Meira Ahmemulic (utställning, Blå stället)

Meira Ahmemulic är konstnär och författare, uppväxt i Gårdsten. Utställningen ”Utsträckt tunga” bygger på verket ”Mother’s tounge”, två avgjutningar i trä respektive granit av Ahmemulics mammas tunga. Ytterligare sex verk finns med på Blå stället, i form av video, skulptur, VR, textil och ljud. Varje verk kombineras med en specialskriven text av utvalda författare.
Bild: Amelia Bordahl

17 september–22 oktober. ”Antigone” (pjäs, Borås stadsteater)

Nora Nilsson står för regin när Borås stadsteater sätter upp Sofokles ”Antigone”, om en kvinnas kamp för rätten att begrava sin stupade bror. Föreställningen sägs vara en ”ASMR-inspirerad utgrävning av Sofokles klassiker”, vilket bådar för en omslutande scenupplevelse för alla sinnen.
Bild: Linus Eklund

18 september. "Tunna blå linjen" säsong 2 (tv-serie, Svt)

Äntligen får vi återvända till Malmöpoliserna i ”Tunna blå linjen”, manusveteranen Cilla Jackerts hyllade drama som hade premiär i januari 2021. Vi kommer att lära känna fyra nya poliser, vid sidan av de sex huvudkaraktärerna från den första säsongen.
Bild: SF Studios

23 september. ”Bränn alla mina brev” (film, bio)

Kulturfamiljerna krokar arm när Alex Schulmans omtyckta roman om sin mormor Karin Stolpes ödesdigra romans med Olof Lagercrantz blir långfilm i händerna på filmfamiljen Runge – regissörspappa Björn, klipparmamma Lena och fotografsonen Stellan. I huvudrollerna syns Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh.
Bild: Patrik Roos

24 september–8 januari. ”Burnout” (utställning, Göteborgs konsthall)

Utställningen ”Burnout” vänder ut och in på bilen och dess politiska, filosofiska och existentiella betydelser. Nio konstnärer har inspirerats av bilen och landat i både större grepp om global konsumtion och personliga berättelser om mental utbrändhet, toxisk maskulinitet, makt, åtrå och uppror.
Bild: Norstedts förlag

28 september. Liv Strömquist – ”Liv Strömquists astrologi” (bok)

Serietecknaren Liv Strömquist har med sina åtta tidigare album format en hel generations tankar om feminism, relationer och politik, med lika delar akademiska referenser och trams. Nu tar hon sig astrologi, denna tröst för själen i mörka tider. Både skeptiker och horoskopgäris lär bli underhållna.
Bild: Netflix

28 september. ”Blonde” (film, Netflix)

Regissören Andrew Dominik har överfört Joyce Carol Oates över 700 sidor långa roman om Marilyn Monroe till en nästan tre timmar lång film och verkar inte ha sparat på krutet, enligt recensionerna från Venedigs filmfestival. Filmen har global premiär på Netflix och är bolagets första egenproduktion med 17-årsgräns – de mörkare delarna av Monroes liv skildras nämligen relativt explicit.
Bild: TV4/Cmore

6 oktober. "Vuxna människor" (tv-serie, TV4)

Precis på tröskeln till 2000-talet blev Felix Herngren och Fredrik Lindströms komedi ”Vuxna människor” en omhuldad skildring av vilsna 30-åringars försök att axla rollen som vuxen. Nu kommer en uppdaterad variant i serieform, med Carla Sehn från ”Kärlek och anarki” i huvudrollen.
Bild: Plattform produktion

7 oktober. ”Triangle of sadness” (film, bio)

Det blev ännu en guldpalm för Göteborgsregissören Ruben Östlund, ett beslut som delade kritikerkåren. Övertydlig plakatfilm eller tankeväckande satir – oavsett vad lär du inte gå oberörd från denna attack på (en del av) samhällets ultrarika, som slits ur sina hierarkier när en lyxyacht sjunker och lämnar dem ensamma på en karibisk ö.
Bild: Magnus Cimmerbeck

8 oktober–24 november. ”K” (pjäs, Folkteatern)

När poeten Katarina Frostenson gav ut sitt diktverk om tiden då maken Jean-Claude Arnault (”Kulturprofilen”) anklagats och dömts för sexbrott ställdes gränsen mellan person och verk på sin spets. Hur fri var egentligen texten när verkligheten trängde sig på? Nu lyfter Folkteatern berättelsen till ännu en nivå, i en monolog spelad av Ylva Olaison.
Bild: Christian Geisnæs

9 oktober. ”Riket Exodus” (tv-serie, Viaplay)

Mången är de som någon gång skrålat ”Danskjävlar” – Ernst-Hugo Järegårds ikoniska replik från Lars von Triers kusliga tv-serie ”Riket” från 1994. Uppföljaren heter ”Riket Exodus” och utspelar sig liksom de två första säsongerna på Rigshospitalet i Köpenhamn. Fans av serien lär inte bli missnöjda, skrev en recensent efter att ”Riket Exodus” visats på Venedigs filmfestival.
Bild: Fredrik Hjerling

11 oktober. Magnus Västerbro – ”Den svarta boken” (bok)

Svält, krig och pest har varit Magnus Västerbros tidigare gebit, när han med den lilla människans perspektiv i förgrunden beskrivit olika skeenden i svensk historia. Nu är det dags för en roman (!), där fakta får ge plats för myten. Antika häxor, medeltida vampyrer och osaliga andar utlovas. Perfekt Halloweenläsning, med andra ord.
Bild: Pusterviksbiljetter

11 oktober. GZA/The Genius (konsert, Pustervik)

När GZA från Wu-tang clan inte läser på Harvard och gör Netflixserier om vetenskap fortsätter han fira 25-årsjubileet av sin hyllade solodebut ”Liquid swords”. Albumet är från 1995, så jubileumsturnén har pågått ett tag, men det blir inte desto mindre sevärt när GZA landar på Pustervik i oktober.
Bild: Fabio Lovino/HBO

16 oktober. ”White Lotus” säsong 2 (tv-serie, HBO)

“White lotus” blev en av pandemins räddningar i hemmatristessen – en elegant och underhållande inblick i de hårt spända relationerna mellan gäster och personal på ett lyxhotell i Hawaii. Första säsongens starkast lysande stjärna Jennifer Coolidge återvänder, och får sällskap av bland andra Aubrey Plaza och Michael Imperioli (Michael i ”Sopranos”).
Bild: Philippe Matsas

21 oktober. Michel Houellebecq – ”Förinta” (bok)

Älskad och hatad, hyllad och omdebatterad – den franske författaren Michel Houellebecq lämnar få oberörda när han med detaljprecision plockar isär samtidsmänniskans tillkortakommanden och kamper. Den kommande romanen ”Förinta” utspelar sig under åren 2026 och 2027 i ett krisande Frankrike som står inför ett presidentval.
Bild: Luger

21 oktober. Daniela Rathana (konsert, Pustervik)

Hon har redan charmat ett rekordfullt Ullevi som förakt till Håkan Hellström och golvat kritiker med debutalbumet ”Rathana club” från 2021. För den som vill se vad rnb- och popsångerskan Daniela Rathana gör av en egen, mer intim scen är det Pustervik som gäller.
Bild: Aorta

21 oktober–14 december. ”Shoot – kameran går” (pjäs, Stadsteatern)

Inspirerad av en roman av Nobelpristagaren Luigi Pirandello ger regissören Erik Holmström en parodi över italiensk filmindustri som spänner från fartfylld fars till lågintensivt drama. Räkna med teaterlek och spelglädje i ett rasande tempo.
Bild: Atekuvaamo

22 oktober–12 mars. ”Albert Edelfeldt” (utställning, Göteborgs konstmuseum)

Albert Edelfeldt är en av Finlands mest älskade konstnärer, som skildrade både det lokala livet längs det finska kustbandet och kontinentens konstnärskretsar i mitten av 1900-talet. Konstmuseet visar verk från hela Edelfeldts karriär.
Bild: Bobo Ericzen

28 oktober. Lars Norén ”En dramatikers dagbok 2019/2020” (bok)

Dramatikern Lars Norén dagböcker har för många blivit som ett läsberoende. Med några års mellanrum har de getts ut, alltid efterlängtade, flitigt citerade. Nu är det dags för det femte bandet, som skildrar Noréns två sista år i livet, 2019 och 2020. Vi kommer fortsätta att längta efter fler.
Bild: Lennart Sjöberg

29 oktober–10 december. ”Hammer (f.d. Slägga)” (dans, Göteborgsoperan)

Den mångfaldigt prisbelönte koreografen Alexander Ekman återvänder till Göteborgsoperan för tredje gången, den här gången med en intensiv dansföreställning som skildrar hippieerans övergång i rå cynism. ”Helkväll i två akter av Sveriges djärvaste koreograf” skriver Operan själva.
Bild: Göteborgs konserthus

5 november. Youssou N’Dour (konsert, Konserthuset)

Den senegalesiska musikern Youssou N’Dour har varit med och format hela genrer och vann Polarpriset 2013. Han har samarbetat med artister som Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Paul Simon, Bruce Springsteen, Wyclef Jean och med Neneh Cherry i megahiten ”7 Seconds”. Det här vill man inte missa.
Bild: Marvel studios

9 november. “Black Panther: Wakanda forever” (film, bio)

Uppföljaren till 2018 års Marvelsuccé ”Black panther” saknar sin kung – Chadwick Boseman som spelade kung T’Challa gick tragiskt bort cancer 43 år gammal, i augusti 2020. Även i det fiktiva Wakanda har kungen dött, och nu kämpar de kvarvarande för sin existens. Återvänder gör stjärnor som Lupita Nyong’o och Angela Bassett, och Ryan Coogler står för regin. Och musiken är givetvis gjord av Cooglers favoritkompositör, svensken Ludwig Göransson.
Bild: Viaplay

18 november. ”Hilma” (film, Viaplay)

2010-talet blev en sprakande renässans för den abstrakta målaren och teosofen Hilma af Klint, aktiv decennierna kring förra sekelskiftet. Nu är det dags att lära känna människan af Klint i fiktionaliserad form, i regi av Lasse Hallström med hustrun Lena Olin och dottern Tora Hallström i rollerna som den äldre respektive yngre Hilma. Filmen är en del av Viaplays utlandssatsning och därför engelskspråkig.
Bild: Vidar Logi

30 november. Björk – “Fossora” (album)

Björk tycks ibland leva i ett eget universum, och om inte annat så skapar hon ett genom sin musik. I november släpps den isländska artistens tionde album. Singeln ”Atopos” har redan släppts, och beskrevs bland annat som en ”märklig, extatisk balans mellan tryckande basklarinetter, kuttrande bakgrundssång och kraftfulla beats”.
Bild: Filip Powidzki Casserblad

12–18 december. ”Musikhjälpen” (Göteborg/Svtplay/SR)

De första åren hoppade ”Musikhjälpen” mellan Malmö och Göteborg, men nu har det dröjt nio år sedan den fullspäckade insamlingsveckan, i SVT, SR och Radiohjälpens regi, var i stan. Den 12–18 december är det dock dags igen. Buren kommer att stå på Kungstorget, men vilka som är programledare under veckan är ännu oklart.
Bild: Courtesy of WETA

14 december. ”Avatar: The wake of water” (film, bio)

När ”Avatar” hade premiär 2009 var det den första, riktigt ambitiösa 3D-filmen. Men det som lockade rekordmassor till biograferna var också berättelsen i sig, om ett naturnära folk vars hemplanet (eller måne, om man ska vara petnoga) invaderas av mineralhungriga människor. Det blir intressant att se om uppföljaren lyckas med samma bedrift, i en tid då klimatfrågan blivit än hetare.
Bild: Per Wahlberg

17 december. In Flames & At the gates (konsert, Scandinavium)

Det börjar redan bli skralt om biljetter, och undra på det när två av den svenska metalscenens giganter gör gemensam sak på Scandinavium i december. At the gates och In flames har inte bara definierat det så kallade Göteborgssoundet, utan varit med och omformat hela metalgenren. Den som inte får tag i biljetter kan trösta sig med Svt:s utmärkta dokumentärserie ”Hård rock på export”.
Bild: Crazy Pictures

25 december. ”UFO Sweden” (film, bio)

Med en trailer som andas ”Stranger things” känns ”UFO Sweden” riktigt lovande. Historien kretsar kring en tonårstjej som misstänker att hennes pappa blivit bortförd av utomjordingar. För att hitta honom tar hon hjälp av en ufoförening – inspirerad av den riktiga föreningen UFO-Sverige. Från filmkollektivet Crazy Pictures, som senast gav oss thriller-katastroffilmen ”Den blomstertid nu kommer”.

LÄS MER:Recension: Daniela Rathana, Way Out West, Linné

LÄS MER:Teaterhösten blir både vild och klassisk

LÄS MER:Alex Schulman: ”Jag vill kunna reta gallfeber på folk”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS