Konstverk sanerades bort av misstag – anmäldes som klotter

En väggmålning i Härryda spolades i veckan bort – av misstag. Privatpersonen som anmälde konstverket misstog det för klotter och vips var saneringsbilen på plats.
– Jag är jätteledsen och arg över det som har hänt, säger Susanna Eskilsson Juhlin vid Härryda kommun.

ANNONS
|

För bara två år sedan fick Hindås i Härryda kommun ett nytt offentligt konstverk. En muralmålning som inspirerats av den lokala skrönan om ”SkogaSigne” som också blev titeln på verket.

LÄS MER:Här är alla nya gatukonstverk i Göteborg

Men till allmän bestörtning upptäcktes det tidigare i veckan att väggmålningen var borta. Det visade sig att någon anmält konstverket som klotter och illa kvickt var en saneringsbil på plats för att städa bort ”SkogaSigne”.

– Jag är jätteledsen och arg över detta. Det är ju ett oåterkalleligt verk och vi måste förstå hur detta hänt och vem som bär ansvaret, säger Susanna Eskilsson Juhlin, verksamhetschef för kultur och fritid inom Härryda kommun.

ANNONS

Anmäldes som klotter

Så hur gick då detta till? I Härryda finns det en app i vilken medborgare kan felanmäla allt från en trasig lyktstolpe till klotter och nedfallna skyltar. Det var via det här elektroniska systemet som någon alltså anmälde ”SkogaSigne”.

– Jag har själv många frågor just nu. Hur det här kunde ske så fort utan att anmälan kunde ses över innan verket spolades bort. Vi håller på att utreda exakt hur det här hände och vad som föranledde anmälan, säger Eskilsson Juhlin.

LÄS MER:Sanningen bakom Håkan Hellström-stenen på Järntorget

– Den mänskliga faktorn har ställt till det, och det finns stor ånger inblandad i alla led. Vi kan inte svara på hur bedömningen gjordes som ledde till att verket sanerades bort. Kanske fanns det klotter på målningen som folk reagerade på, men vi vet inte.

Under torsdagen har man arbetat fram nya rutiner kring felanmälan och kontrollen av dessa inuti appen, så att inte samma misstag ska kunna ske igen.

Konstnären bakom verket, Elina Johansson Metso, tar dock det hela med ro. Hon arbetar med temporär konst och är van vid att verk kan försvinna.

– Det är ett olyckligt missförstånd, men tyvärr händer sånt ibland. Målar man på marknivå misstolkas det lätt och alla kan inte ha koll på vad som händer i området och att det är ett beställt verk, säger hon.

ANNONS

När fick du reda på att verket var borta?

– Efter jobbet i går, och då pratade vi också om att återställa verket eller göra ett nytt på samma historia. Det kanske inte blir samma bild igen, men temat är kvar, säger Elina Johansson Metso.

Artscape är en ideell organisation som arbetar med offentlig konst i urbana miljöer. Organistaionen samarbetar med både svenska och internationella konstnärer och har gjort flera konstprojekt i Sverige.

Inom projektet Artscape Saga som pågick mellan 2018-2019 samarbetade 12 kommuner inom Göteborgsregionen med Artscape. I Härryda kommun skapades då tre muralmålningar, ”SkogaSigne” var en av dem. I projkektet fick konstnärer förhålla sig till olika folksagor inför valet av motiv.

I Härryda målade konstnären Elina Metso Johansson ett motiv som utgick från en workshop där Hindåsbor fått delta och berätta om skrönor från orten, som historien om SkogaSigne, namnet på verket.

Del i konstprojektet Artscape

Muralmålningen ”SkogaSigne kom till inom ett konstprojekt som drivs av Artscape, en ideell organisation som verkar för att göra konst mer tillgänglig i stadsmiljöer. Och det är inte första gången som organisationen är med om att ett beställt verk av misstag spolats bort i tron om att det var klotter.

LÄS MER:Efter butiksdöden – nu fylls fönstren med konst

– Det är galet nog andra gången vi är med om samma sak. För sju år sen brast internkommunikationen inom Eon som beställt ett konstverk. Någon missade att kolla upp verket och sedan godkändes en sanering och det försvann. Och nu händer det igen, säger Daniel Wakeham grundare av Artscape.

Då liksom nu blir lösningen att låta samma konstnär komma och göra ett nytt verk. Och Daniel Wakeham menar att den diskussion som brakade igång i och med fadäsen för sju år sedan nu får chansen att blossa upp igen – vad som klassas som konst och inte.

LÄS MER:Gatukonst ska förena Göteborg och Borås – på Landvetter

– Att de bortspolade verken ersätts med nya verk visar på behovet av konst i det offentliga rummet. Det är positivt att man pratar om och breddar vad som är konst den vägen.

ANNONS

För Susanna Eskilsson Juhlin känns det självklart att betongväggen nedanför Hindåsskolan ska få ett nytt verk.

– Vi vill att konstnären ska få möjlighet att återställa det. Verket ska ju vara där och det ska bli mer konst i Hindås.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS