Konst, graffiti och scratching på festival i Slakthusområdet

Helgens festival vid Slakthuset lockade mängder av göteborgare som ville titta på konst i de gamla industrilokalerna. Samtidigt kunde de lyssna på hiphop, beatboxare, scratch-DJ:s eller jazz och se graffitimålningar av toppklass växa fram.

ANNONS
|

– Vi vill lyfta ut konsten ur det så kallade finrummet, förklarar David de Courcy som till vardags driver det närbelägna bryggeriet Spike.

Tillsammans med Felix Sjöström, som äger vintagebutiken Easy Living i Gamlestan, och bildkonstnären Stefan Wentzel ligger han bakom ”Konstkuppen” i Slakthusets industrilokaler. Där visar över femtio konstnärer från Sverige och Spanien upp verk av vitt skilda slag – från surrealistiska oljemålningar via akvarell till metallkonst.

– Det är en spännande resa, speciellt mötet mellan människor, säger konstnären Morgan Yngve från Nyköping som just förhandlar med en köpare om sin oljemålning ur serien ”Blonda gudar från norr”. Ett tema han på olika sätt har bearbetat i femton år.

ANNONS

– Nu vill jag gå mot det mer abstrakta, säger han.

Roliga konstnärliga möten

Strax intill står Alexis Oyola, framför sitt iögonfallande verk i orange och svart.

– Det är så jäkla roligt att få träffa andra konstnärer. Väldigt givande och vi kan prata om allt möjligt: färg, form, politik...

Hur känns det att ställa ut i ett gammalt slakteri?

– Det är bra att vi kan göra något positivt med platsen, den behöver ju inte vara befläckad för alltid, säger han.

Det är högt i tak, och färgen lyser upp de råa industrilokalernas väggar. Bara golvets kakelplattor och en lite däven, svagt märkbar, lukt skvallrar om platsens historia: de hallar som i början av 1900-talet togs i bruk i området, och var Sveriges första kommunala slakthus. En omvandling av området är i dag i full gång. Det kommunala bolaget Higab avser att lägga ”åtskilliga miljoner” på att omvandla platsen till ett hipstermecka för mat och kultur.

Claudia Isaza berättar om Artishow, ett fruktbart samarbete mellan svenska och spanska konstnärer.

– Vi tar hit konstnärer från Spanien och låter dem ställa ut och tvärtom. Främst ger vi chansen till de lite yngre, inte fullt så kända.

Popcorn, öl och vernissage

Lördagens vernissage firades med popcorn och öl och lockade många nyfikna göteborgare. Arrangörerna kallar det "en av de största kulturhändelserna i Göteborg sedan staden bildades”.

ANNONS

Det låter enormt kaxigt?

– Det är det bästa man kan vara – annars blir det inte så, svarar David de Courcy.

– Vi vill lyfta konst i Göteborg och samtidigt lyfta miljön. En viktig del i detta är att förena olika kulturella uttryck som mat, dryck, musik, mode, konst och kultur. Då kan vi locka hit även de som annars inte brukar ta till sig konst, säger David de Courcy som får medhåll av Felix Sjöström.

– De traditionella gallerierna har i viss mån spelat ut sin roll. Vem bestämmer vad som är konst år 2022? Eller vad som är en butik? Butiksinredning? Mycket av det gamla gäller inte längre.

Tror ni att Valands konstelever skulle hålla med?

– Vi gillar dem också, och de är välkomna hit till Gamlestaden. Det är inte vi eller dem. Det här är en spännande grej.

David de Courcy fyller i:

– Varje skrå har en tendens att bli lite av en sandlåda för sig. Här har vi en stor sandlåda. Alla får vara med och leka.

Graffitimålaren Disk: ”Kan nog bli en bra smältdegel”

I Slakthusområdet pågick under lördagen en mängd olika aktiviteter, med betoning på hiphop- och streetkultur. Inbjudna graffitimålare i toppklass som Kiss, Dekis och Lokee tävlade med en rad lokala namn. En jury var också på plats för att utse den vägg som blir Sveriges officiella bidrag till graffiti VM i New York 2023.

ANNONS

– Det är skitkul att det finns sådana här sammanhang, säger Jonas Berntsson under en paus i sitt hetsiga spraymålande.

Disk arbetar med ett döskallemotiv i lila, turkos och svart strax intill. Han är väl bekant med Slakthusområdet sedan 1980-talet.

– Här målade man ju mycket förr – fast då var det olagligt. Det är bra att det händer saker i hela Göteborg. Jag är för förändring. Det här kan nog bli en bra smältdegel till slut – av kultur och restaurangverksamhet.

LÄS MER:Slakthuset ska bli nytt hipstermecka i Gamlestan

LÄS MER:Planen: Så ska Slakthusområdet hottas upp

LÄS MER:Här avgörs SM i beatbox i Göteborg

Slakthusområdet under kulturkalaset

Live-scen med scratching Oslo Flow, Son of luck med flera, Beatboxing med de senaste årens SM-vinnare i Beatbox, Emceeing – hiphop med Göteborgsakterna Chad Bogus och Dogbite samt lokala DJ’s.

Graffiti med målare som Kiss, Dekis & Lokee, Gore, Bore, Cabel, Cascade, Disk, Dwaiz, Granelid, Just1, Punta, Robgone, Tony-B & Uefa. Öppen vägg, nybörjarvägg och proffsvägg – samt uttagning till graffiti-VM i New York.

Konstkuppen över femtio konstnärer, 43 av dem från Spanien, visas i Slakthusets industrihallar. Salongen på Waterloogatan håller öppet även kommande helger i september.

Jazz blir konst musiker från Bellevue Jazz improviserar utifrån olika stadsdelar i Göteborg vars namn skrivits på lappar och dras ur en hatt. 14 konstnärer lyssnar och inspireras till nya Göteborgsbilder.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS