Här avgörs SM i beatbox i Göteborg

På lördagskvällen hölls SM i beatbox för andra gången i världshistorien. Ett 30-tal kombattanter gjorde upp i den unga konstformen – som är på uppgång.

ANNONS
|

– En sak som är cool med beatbox är att alla låter olika, eftersom vi har olika anatomi. Så det handlar också om att vara sig själv, det är då man når sin fulla potential, säger Johannes Aira, en av arrangörerna och regerande svensk mästare.

LÄS MER:15-årig vinnare i beatbox-SM i Göteborg

Han lyckades alltså vinna världshistoriens första beatbox-SM som han också arrangerade. I år nöjer han sig med att jobba bakom scenen.

– Det har alltid varit min dröm att bygga communitys kring sådant jag brinner för, säger han.

1,4 miljoner följare

Tävlingen direktsändes också på Youtube-kanalen Swissbeatbox, som har 1,4 miljoner följare över hela världen.

ANNONS

Beatboxing, att skapa ljud och musik med munnen som instrument, är främst förknippad med hiphop, men används även i andra musikstilar. Scenen växer, men är fortfarande liten i Sverige. I USA, England och Frankrike är den mycket större.

Skiljer sig tekniken åt i olika länder?

– Ja, eller det är mer olika trender. I Frankrike är de ganska tekniska, i England har de mycket "bass". De som är bäst i världen har sin egen, unika stil och när man kollar på Youtube så ser man att de yngre kopierar de stora artisterna.

Internationella stjärnor

I år hade arrangörerna lyckats locka tre internationella stjärnor inom beatbox för att sitta i juryn: RoxorLoops från Belgien, Colaps från Frankrike och Geo Popoff från Österrike.

Johannes Aira hoppas kunna arrangera SM varje år och göra genren känd i hela Sverige.

– Jag vill få in det i till exempel skolmiljöer, det är ett bra verktyg för personlig utveckling. Och så vill jag att vi ska bli internationellt erkända, svenskarna är grymma och har jättehöga visioner!

Bara killar

Han är medveten om att en stor utmaning är att få in tjejer beatbox-communityn.

– Vi har bara killar i communityn nu men jag jobbar för att få in tjejer också. Det tar lite tid, men förhoppningsvis har vi med en eller flera tjejer på SM nästa år.

ANNONS

Vinnaren av lördagens SM-tävlingar kommer att få representera Sverige vid VM i Berlin 2020.

ANNONS