Kommer vi kunna ses i trängseln på Ullevis gräsmatta utan att känna oro? GP:s Johan Lindqvist hoppas verkligen det. Och han längtar redan.
Kommer vi kunna ses i trängseln på Ullevis gräsmatta utan att känna oro? GP:s Johan Lindqvist hoppas verkligen det. Och han längtar redan. Bild: Per Wahlberg

Kommer vi någonsin våga trängas på Ullevis gräsmatta igen?

Evenemangsförbudet slår stenhårt mot kulturen, och framfört livemusiken, från dag ett. Men även på sikt kan det nya coronaviruset förändra vårt beteende och därmed skada musikbranschen, menar GP:s krönikör Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det är ljummen sommarkväll och du står på Ullevis plasttäckta gräsmatta tillsammans med tusentals andra. Du har längtat hela vintern efter den här kvällen, snart ska din älsklingsartist komma in på scenen. Du rör dig framåt genom publikhavet. Det blir trångt och varmt och snart svettigt. Men du vill fram och snart har du näsan i någons nacke samtidigt som någon bakom dig andas i ditt öra och får en ofrivillig armbåge i ryggen. Det är bökigt, men alla är glada. Just nu finns ingen oro, inga bekymmer.

LÄS MER:Så planerar konsertjätten om smittan hotar Håkan på Ullevi

Eller? Kommer det verkligen att bli så? Kommer vi kunna njuta av att knö ihop hos framför Håkan Hellström, Rammstein eller Iron Maiden i sommar? Kommer tröjorna som vanligt att åka av på killarna längst fram på Summerburst?

ANNONS

Riskerar att bli glesare framöver

Tveksamt. För även om Folkhälsomyndigheten skulle blåsa faran över någon gång i maj och regeringen väljer att häva beslutet om stoppet för alla större evenemang är jag övertygad om att folks oro och sätt att bete sig inte lika snabbt återgår till det normala.

Det riskerar att bli glesare på konserterna framöver. Allt annat vore konstigt. Och därmed kan en hel bransch sättas i gungning.

Detta är förstås FKP Scorpio och andra stora arrangörer fullt medvetna om. Därav den generösa inställningen när det gäller återbetalning av köpta biljetter och peppiga formuleringar som: "genom vår regerings beslutsamma reglering hoppas vi att vi snart kan ses i vimlet på klubbarna och arenorna igen.

Det hoppas verkligen jag också. Jag längtar redan.

LÄS MER:Psykologen: Låt barnen dansa till corona-låtar på Tiktok

Men omedelbart efter regeringens besked om att förbjuda alla arrangemang med över 500 deltagare började det skaka i mina sociala medier. Artister, musiker, arrangörer var frustrerade över inställda spelningar men också oroade över uteblivna inkomster. En stor aktör som FKP Scorpio klarar sig nog ett tag. Men för det stora flertalet som lever på musiken är marginalerna små.

Dags för politikerna att bevisa sin kärlek

Samtidigt omsätter den svenska livemusiken mer än vad hela den inspelade delen av musikbranschen, inklusive rättighetsersättningar och strömmad musik på bland annat Spotify får ihop tillsammans. Musik på svenska scener omsätter ungefär sex miljarder kronor om året, vilket motsvarar 56 procent av den totala blågula musikbranschen. Detta enligt forskaren Daniel Johansson som intervjuades i DN i februari.

ANNONS

Alltså: rasar livemusiken ihop skulle det ge allvarliga följdeffekter även för den totala musikbranschen. I förlängningen skulle vi bli ett kulturellt fattigare land.

Så om alla de politiker som uppskattat att kunna sola sig i glansen av det svenska musikundret menade allvar med sina kärleksförklaringar till musiken är det ett bra läge att visa det nu. Det funkar inte, att som i Stockholm det senaste året, ha en direkt fientlig inställning till klubbar och livemusik.

Musiker, artister, låtskrivare, textförfattare och inte minst de nationella och lokala arrangörer som enträget fixar spelningar på exempelvis Pustervik och Storan behöver massivt stöd för att kunna gå hyfsat helskinnade genom den akuta, extrema situationen vi hamnat i.

Om inte kan det här viruset ha skadat livemusiken för lång tid framöver.

LÄS MER:Coronaviruset oroar inte Kulturgöteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS