Kampen om Britney Spears förmyndarskap – detta har hänt

Britney Spears är nu fri från det förmyndarskap som hon haft under 13 år. I somras stod det klart att artistens pappa Jamie Spears skulle fortsätta vara hennes förmyndare. Detta trots att proteströrelsen #FreeBritney pågått sedan 2009. GP går igenom turerna kring popstjärnan – steg för steg.

ANNONS
|

LÄS MER:Kalla en kvinna galen och gör vad du vill sen

Sammanbrotten, sent 2007

Popstjärnan Britney Spears har under en längre tid lidit av psykisk ohälsa, vilket leder till flera mentala sammanbrott i slutet av 2007 och början av 2008. På i dag ikoniska bilder kan man bland annat se popstjärnan raka av sig håret och slå mot en fotografs bil med ett paraply.

Bakgrunden till hennes dåliga mående ska bland annat ha varit drogmissbruk, skilsmässan från maken Kevin Federline och en bitter vårdnadstvist som Spears gick förlorande ur.

Sjukhusinläggningen, 3 januari 2008

Efter vårdnadstvisten om sina två söner vägrar Britney Spears en kväll att lämna i från sig barnen till Federline. Efter att paret kämpat om barnen i nästan tre timmar och Spears låst in sig på toaletten med en av pojkarna rings polisen till platsen.

ANNONS

Polisen märker att Britney Spears är påverkad (av vad som senare visar sig vara amfetamin), spänner fast henne i en bår och kör henne sedan till sjukhus. Några dagar senare fastställer domstolen att Federline tillfälligt får full vårdnad om barnen och inskränker Britney Spears möjligheter att besöka dem.

Britney Spears på väg mot domstolen i samband med vårdnadstvisten 2007.
Britney Spears på väg mot domstolen i samband med vårdnadstvisten 2007. Bild: Gus Ruelas

Förmyndarskapet inleds, 1 februari 2008

Den första februari beslutar domstolen att Britney Spears mentala hälsa blivit så pass dålig att hon inte anses kunna ta hand om sig själv. Hennes far, Jamie Spears, får därför fullt förmyndarskap över henne, vilket i praktiken innebär att han har hela ansvaret för hennes ekonomi, hälsa och alla större beslut som hon måste fatta. Beslutet kommer dagen efter att popstjärnan återigen blivit inlagd på en psykiatrisk mottagning och var till en början tillfälligt, men gäller än i dag.

#FreeBritney föds, 2009

Hashtaggen #FreeBrittney bildas när ett fan av stjärnan startar en hemsida där hon uttrycker oro kring förmyndarskapet och argumenterar för att något inte stämmer. Sedan dess har flera kändisar uttryckt sin oro över Britney. Däribland Miley Cyrus, ex-pojkvännen Justin Timberlake och nu senast Courtney Love.

LÄS MER:Courtney Love i tårar över Britney Spears

LÄS MER:Timberlake stöttar Britney Spears

#FreeBritney-anhängare utanför rättegångssalen i Los Angeles tio år efter att hashtagen startades.
#FreeBritney-anhängare utanför rättegångssalen i Los Angeles tio år efter att hashtagen startades. Bild: Chris Pizzello

LÄS MER:Politiker engagerar sig i Britney Spears fall

Britney tar paus men #FreeBritney gör det motsatta, 4 januari 2019

Vi spolar framåt några år. Sedan förmyndarskapet inleddes har Britney Spears under flera år varit en aktiv popstjärna. Hon tjänar miljontals dollar varje månad. Pengar hon inte har någon som helst kontroll över. Hon startar ett klädmärke, ger sig ut på turné och det mesta ser ut att flyta på ganska bra.

ANNONS

Men en dag meddelar Spears att hon valt att ta in på en klinik för sin försämrade psykiska hälsa och tar en paus från karriären. Enligt en nära källa är detta hennes personliga beslut, men i fan-podcasten ”Britney’s Gram” påstås att man hittat ett röstklipp där en före detta medlem i hennes advokat-team medger att de tvingat Britney att söka vård, efter att hon vägrat ta sina mediciner.

Under den här tiden insjuknar även hennes far. Jodie Montogomery, från företaget Bessemer Trust, tar tillfälligt över förmyndarskapet. Händelserna får #FreeBritney-rörelsen att åter väckas till liv.

Britney Spears-fans utanför domstolen i Los Angeles 2021.
Britney Spears-fans utanför domstolen i Los Angeles 2021. Bild: Chris Pizzello

Demonstrationer, 22 april 2019

En omfattande demonstration med #FreeBritney-anhängare tar plats utanför West Hollywood City Hall där man kräver att Britney ska släppas fri från behandlingshemmet. I en Instagram-video svarar artisten de demonstrerande fansen att ”allt är bra”. Britney lämnar kliniken senare samma månad.

”Avsluta förmyndarskapet” maj 2019

2009 vädjade Britney för första gången om att bli av med sitt förmyndarskap. Tio år senare, gör hon det igen i ett förhör. En ny utredning kring förmyndarskapet görs.

En källa med nära kontakt med artisten ska ha sagt till CNN att Spears inte är i rätt mentalt sinnestillstånd att förstå sina problem. Hennes manager säger att ”Britney inte är säker på om hon någonsin vill jobba igen”.

ANNONS

Ändringar i förmyndarskapet, 17 augusti 2020

Britney Spears advokat begär den 17 augusti att flera ändringar görs i förmyndarskapet, för att bättre passa artistens livsstil och önskemål. Bland annat vill advokaten att Britneys tillfällige vårdare Jodie Montgomery permanent tar över Jamies roll som förmyndare.

Domstolen beslutar att göra vissa förändringar, men Britneys far har en fortsatt betydande roll i förmyndarskapet – som också förlängs.

”Framing Britney Spears”, februari 2021

En dokumentär om Britneys förmyndarskap släpps på FX. ”Framing Britney Spears”, får premiär i februari 2021 och sparkar nytt liv i #FreeBritney-rörelsen. Fallet får nu en enorm mediebevakning.

Britney skriver själv på sin Instagram att hon sett delar av dokumentären och att hon skäms över hur hon blir gestaltad. Hon skriver även att hon ”grät i två veckor” efter att ha sett den.

LÄS MER:Britney Spears bryter tystnaden efter omtalade dokumentären

Begär faderns avsägning, mars 2021

Britney Spears advokat Samuel Ingham III begär, knappt en månad efter dokumentären fått premiär, att Jamie Spears ska avsluta sitt förmyndarskap och permanent ersättas av Britneys vårdare Jamie Montgomery.

Rättegången inleds i juni samma år.

”Jag vill ha tillbaka mitt liv”, 23 juni 2021

Dagen innan Britney själv ska tala i rätten för första gången får New York Times tag på konfidentiella dokument om rättegången, där man kan läsa att Britney försökt bli av med sitt förmyndarskap i flera år. I rätten säger hon:

”Jag har ljugit och sagt till hela världen att jag är ok och lycklig [...] om jag sa det tillräckligt kanske jag skulle bli just lycklig. Jag är chockad, traumatiserad, jag är så arg att det är galet [...] Jag är rädd för människor. Jag litar inte på människor efter det jag varit igenom [...] Det är inte ok att tvinga mig att göra någonting som jag inte vill göra [...] jag tror verkligen att detta förmyndarskap är kränkande. Jag känner inte att jag kan leva ett fullt liv”.

ANNONS

Hon menar att allt hon vill är att kunna åka bil med sin pojkvän och att skaffa fler barn, vilket hon inte kan då hon tvingas ha spiral. Hon berättar också att hon tvingas använda litium mot sin vilja.

Jamie Spears säger att han är ledsen att höra att förmyndarskapet skapat lidande hos dottern, men kräver en utredning kring de påståenden som sägs i rätten, rapporterar TT.

LÄS MER:Britney Spears i rätten: ”Pappa borde sitta i fängelse”

LÄS MER:Spears pappa till domstol – vill ha utredning

Jamie kvar som förmyndare, 1 juli 2021

Första juli beslutar domaren att Jamie Spears blir kvar som en av förmyndarna över dottern Britney Spears.

LÄS MER:Uppgifter: Spears pappa kvar som förmyndare

Britneys manager säger upp sig, 6 juli 2021

Två veckor efter att Britney Spears vittnat i domstol säger hennes manager sedan 25 år, Larry Rudolph, upp sig i ett brev riktat till hennes förmyndare. Detta gör han med hänvisning till att Britney tidigare sagt att hon vill avsluta sin karriär och att hans tjänster därför inte behövs mer.

Enligt The New York Times har även företaget Bessemer Trust, som Jodie Montgomery är en del av, meddelat att de vill dra sig ur. Detta med hänsyn till Britneys vittnesmål i domstolen. Om företaget drar sig ur blir Jamie Spears ensam förmyndare igen.

LÄS MER:Spears manager: Britney vill lägga av

Britneys advokat säger upp sig, 7 juli 2021

Även Britney Spears advokat, Samuel Ingham III, väljer att säga upp sig. Detta efter ett avslöjande av The New Yorker om att Britney Spears inte fick välja sin egen advokat.

ANNONS

Enligt de konfidentiella dokument som New York Times tagit del av har Britney flera gånger bett Ingham att häva förmyndarskapet. Det skulle ta tio år innan han agerade.

”Hon förtjänar att vara fri”, 8 juli 2021

Flera amerikanska medier, däribland CNN rapporterar om att Lynne Spears, Britneys mamma, lämnat in domstolshandlingar mot förmyndarskapet. Hon anser att rätten behöver lyssna på hennes dotter, att hon kunnat ta hand om sig själv i flera år och inte har behov av en förmyndare. Hon anser också att dottern ska få möjlighet att själv välja sin advokat.

”I dag och under de senaste åren har den omyndigförklarade kunnat ta hand om sig själv, och har dessutom, inom parametrarna för förmyndarskapet, bokstavligen tjänat hundratals miljoner dollar som en internationell kändis”, säger Lynne Spears i handlingarna.

Lynne, som är aktiv inom #FreeBritney, har tidigare försökt bli en del av förmyndarskapet.

LÄS MER:Britney Spears stöttas av mamma

Mathew Rosegart lämnar rättssalen efter förhandlingar om Britney Spears förmyndarskap i juli 2021.
Mathew Rosegart lämnar rättssalen efter förhandlingar om Britney Spears förmyndarskap i juli 2021. Bild: Chris Pizzello

”Pappan ska bort”, 15/7 2021

Britney Spears får en ny advokat, efter att domstolen i Los Angeles godkänt att artisten själv får välja sitt juridiska ombud. Hennes nya advokat, Mathew Rosegart, uppger att han kräver att Britneys far, Jamie Spears, fråntas förmyndarrollen.

”Varför lämnar inte herr Spears frivilligt (rollen som förmyndare)? Han hör inte längre hemma i detta förmyndarskap och vi tycker att han omedelbart bör träda åt sidan”, säger Rosengart till TT

ANNONS

LÄS MER:Spears nye advokat: Pappan ska bort

Ansöker om att byta ut pappan, 27/7 2021

Britney Spears lämnar in en formell ansökan om att byta ut sin far, Jamie Spears, som sin förmyndare. Hennes advokat, Mathew Rosengart, argumenterar i ansökan att eftersom domstolen anser Britney Spears tillräckligt tillräknelig att själv utse sin advokat, borde hon även anses vara tillräckligt tillräknelig att utse sin egen förmyndare.

Pappan stiger ner som förmyndare, 12/8 2021

Britney Spears pappa, Jamie Spears, går med på att stiga ner som förmyndare och sluta ha kontrollen över hennes tillgångar.

Advokat Mathew Rosengart är glad över beskedet.

LÄS MER:Britney Spears pappa ger upp förmyndarskapet

”Vi är nöjda men inte nödvändigtvis förvånade över att Mr. Spears och hans advokat äntligen förstår att han måste bli borttagen. Vi är däremot besvikna över deras pågående skamliga och motbevisade attacker på Ms. Spears och andra”, säger Mathew Rosengart enligt TMZ.

Enligt advokaten avser Jamie Spears att samarbeta med rätten, och dotterns nya advokat, inför övergången till en ny förmyndare.

Bild: Jose Luis Magana

Britney Spears anmäls för misshandel, 20/8 2021

Artisten anmäls i mitten av augusti för ringa misshandel av en anställd, rapporterar flera medier. En polisutredning inleds. Anmälaren ska inte ha skadats och Spears advokat avfärdar händelsen som ”trams”.

I början av september står det klart att det inte blir något åtal mot Britney Spears i frågan om misshandel eftersom det inte finns tillräckligt med bevis.

Jamie Spears vill avsluta förmyndarskapet, 8/9 2021

Britney Spears advokat begärde i början av september att Jamie Spears omedelbart tas bort som förmyndare. Pappan ska då ha krävt en utbetalning på cirka 20 miljoner kronor.

ANNONS

Någon vecka senare ber Jamie Spears domstolen i Los Angeles att avsluta förmyndarskapet över artisten och hänvisar till förändrade omständigheter. I dokumenten som pappa Spears har lämnat till domstolen säger han att man "på allvar bör överväga om förmyndarskapet fortfarande behövs".

Britney Spears förlovar sig, 12/9 2021

Spears berättar om de festliga nyheterna på Instagram. Hon och pojkvännen, skådespelaren och personliga tränaren Sam Asghari, har förlovat sig.

Instagramkontot raderas, 15/9 2021

Många fans blev oroliga när Britney Spears hela flöde på Instagram raderades. Det ledde till många spekulationer om förmyndarskapet och utvecklingen i artistens kamp om frihet.

Men stjärnan berättade sedan att det inte fanns något att oroa sig över. Hon behövde helt enkelt en paus från sociala medier. Hennes konto fylldes sedan på med bilder och video-inlägg igen.

Britney möter pappan i domstol, 29/9 2021

Britney Spears advokat föreslog att pappan ska tas bort som förmyndare den 29 september och att en tillfällig ersättare skulle utses för att avveckla förmyndarskapet.

Den 29 september möttes artisten och hennes pappa i domstol i USA. I ett känslofyllt tal vid en rättegång i Los Angeles i juni bad Britney om att förmyndarskapet ska avslutas så att hon kan få sitt liv tillbaka.

Slipper förmyndarskapet, 30/9 2021

Domstolen beviljar Britney Spears önskan om att inte ha sin pappa som förmyndare. Jamie Spears fråntas förmyndarrollen direkt och senare i år väntar förhandlingar om att upplösa arrangemanget helt.

ANNONS

Jamie Spears byter advokat, 21/10 2021

Efter att Britney Spears och hennes advokat gått ut med att de planerar att utreda eventuella missförhållanden kring förmyndarskapet som pågick under 13 år, byter pappan advokat.

Han kan komma att bli stämd, men nekar även till alla anklagelser om brott.

”Min familj har sårat mig”, 26/10 2021

Artisten har tidigare kritiserat sin familj för att ha deltagit i hennes tretton år långa förmyndarskap. Och även om detta är på väg att avslutas säger hon att hon "fortfarande vill ha rättvisa". Hon har också deklarerat att hon är trött på att vara "en förstående Moder Teresa".

I sociala medier vänder hon sig återigen till sin familj där hon anklagar dem "för att ha sårat mig djupare än ni någonsin förstår".

Pappan ska frågas ut om pengarna, 2/11 2021

Britney Spears advokat Mathew Rosengart vill att Jamie Spears inkommer med dokument som rör dotterns finanser, inklusive e-post och sms.

Jamie Spears förväntas också bli utfrågad om de nya uppgifterna som framkommit i New York Times dokumentär, att Britney Spears avlyssnades av en säkerhetsfirma. Pappan nekar till brott.

Pappan kräver igen att förmyndarskapet hävs, 3/11

Enligt domstolsdokument har Jamie Spears advokat slagit fast att "Britneys senaste vittnesmål och krav på att återfå kontrollen över sin egendom har gjort det tydligt att ett fortsatt förmyndarskap strider mot hennes vilja". Pappan kräver nu att förmyndarskapet hävs omedelbart.

ANNONS

Britney Spears är fri, 12/11 2021

På fredagen stod det klart att artisten efter 13 års förmyndarskap till slut är fri. Det slog en domstol i Los Angeles fast. Stjärnan har gått ut och sagt att ”det är den bästa dagen någonsin”. På Instagram delade hon med sig av sin glädje i en jublande video:

Beskedet om att Britney Spears nu är fri var väntat och fansen jublade på gatorna utanför domstolen. Supportrar hade samlats och tagit med stora plakat och konfetti. Även flera musikkollegor som Cher har hyllat beskedet.

Supportrar firar att Britney Spears är fri från förmyndarskapet.
Supportrar firar att Britney Spears är fri från förmyndarskapet. Bild: Damian Dovarganes

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS