Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamie Spears frånkopplas nu från det förmyndarskap som har haft över sin dotter Britney. Det meddelar en domstol i Los Angeles. Arkivbild.
Jamie Spears frånkopplas nu från det förmyndarskap som har haft över sin dotter Britney. Det meddelar en domstol i Los Angeles. Arkivbild. Bild: AP/TT

Britney Spears fri från förmyndarskapet

Britney Spears är fri från ett 13 år långt förmyndarskap efter beslut av en domstol i Los Angeles på fredagen.

Beskedet från domstolens domare Brenda Penny var väntat eftersom även sångerskans far, Jamie Spears, önskat att det förmyndarskap som dottern lever under omedelbart skulle avslutas.

Spears har stått under förmyndarskap sedan 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv. Jamie Spears har varit Britney Spears förmyndare i över 13 år, fram till 2019.

Sedan dess har han delat kontrollen över dotterns tillgångar med en stiftelse. I slutet av september fråntogs Jamie Spears förmyndarskapet, men själva arrangemanget kvarstod.

Oroliga fans

De senaste åren har oroliga fans kraftsamlats under hashtaggen "freebritney". Flera dokumentärer om stjärnans liv har tagit upp frågan om förmyndarskapet, och i somras vittnade hon för första gången offentligt om sin situation.

Nyckeln till upplösningen var sannolikt det känslofyllda tal som Britney Spears höll i en domstol i Los Angeles i juni när hon passionerat beskrev restriktionerna och granskningen av hennes liv som övergrepp. Hon bad om att förmyndarskapet skulle avslutas så att hon kunde "få sitt liv tillbaka".

Avsteg från praxis

Juridiska experter bedömde vid den tiden att det var osannolikt att det skulle hända och att det skulle innebära ett avsteg från gängse domstolspraxis.

Men en domare tillät henne att anlita en valfri advokat, Mathew Rosengart, vid en utfrågning i juli där hon återigen tog upp förtvivlan som förmyndarskapet orsakat och krävde att det skulle upphöra.

Britney Spears advokater utreder dessutom om fadern kan ha begått brott under tiden som förmyndare. Han förnekar alla anklagelser om brott.