Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Kampen om Britney Spears förmyndarskap – detta har hänt

Den första juli i år var det klart att Britney Spears pappa Jamie Spears skulle fortsätta vara hennes förmyndare, en roll han haft sedan 2008. Detta trots att proteströrelsen #FreeBritney pågått sedan 2009. Nu har han gått med på att stiga ner som hennes förmyndare. GP går igenom turerna kring popstjärnan – steg för steg.

LÄS MER: Kalla en kvinna galen och gör vad du vill sen

Sammanbrotten, sent 2007

Popstjärnan Britney Spears har under en längre tid lidit av psykisk ohälsa, vilket leder till flera mentala sammanbrott i slutet av 2007 och början av 2008. På i dag ikoniska bilder kan man bland annat se popstjärnan raka av sig håret och slå mot en fotografs bil med ett paraply.

Bakgrunden till hennes dåliga mående ska bland annat ha varit drogmissbruk, skilsmässan från maken Kevin Federline och en bitter vårdnadstvist som Spears gick förlorande ur.

Sjukhusinläggningen, 3 januari 2008

Efter vårdnadstvisten om sina två söner vägrar Britney Spears en kväll att lämna i från sig barnen till Federline. Efter att paret kämpat om barnen i nästan tre timmar och Spears låst in sig på toaletten med en av pojkarna rings polisen till platsen.

Polisen märker att Britney Spears är påverkad (av vad som senare visar sig vara amfetamin), spänner fast henne i en bår och kör henne sedan till sjukhus. Några dagar senare fastställer domstolen att Federline tillfälligt får full vårdnad om barnen och inskränker Britney Spears möjligheter att besöka dem.

Britney Spears på väg mot domstolen i samband med vårdnadstvisten 2007. Bild: Gus Ruelas
Britney Spears på väg mot domstolen i samband med vårdnadstvisten 2007. Bild: Gus Ruelas

Förmyndarskapet inleds, 1 februari 2008

Den första februari beslutar domstolen att Britney Spears mentala hälsa blivit så pass dålig att hon inte anses kunna ta hand om sig själv. Hennes far, Jamie Spears, får därför fullt förmyndarskap över henne, vilket i praktiken innebär att han har hela ansvaret för hennes ekonomi, hälsa och alla större beslut som hon måste fatta. Beslutet kommer dagen efter att popstjärnan återigen blivit inlagd på en psykiatrisk mottagning och var till en början tillfälligt, men gäller än i dag.

#FreeBritney föds, 2009

Hashtaggen #FreeBrittney bildas när ett fan av stjärnan startar en hemsida där hon uttrycker oro kring förmyndarskapet och argumenterar för att något inte stämmer. Sedan dess har flera kändisar uttryckt sin oro över Britney. Däribland Miley Cyrus, ex-pojkvännen Justin Timberlake och nu senast Courtney Love.

LÄS MER: Courtney Love i tårar över Britney Spears

LÄS MER: Timberlake stöttar Britney Spears

#FreeBritney-anhängare utanför rättegångssalen i Los Angeles tio år efter att hashtagen startades. Bild: Chris Pizzello
#FreeBritney-anhängare utanför rättegångssalen i Los Angeles tio år efter att hashtagen startades. Bild: Chris Pizzello

LÄS MER: Politiker engagerar sig i Britney Spears fall

Britney tar paus men #FreeBritney gör det motsatta, 4 januari 2019

Vi spolar framåt några år. Sedan förmyndarskapet inleddes har Britney Spears under flera år varit en aktiv popstjärna. Hon tjänar miljontals dollar varje månad. Pengar hon inte har någon som helst kontroll över. Hon startar ett klädmärke, ger sig ut på turné och det mesta ser ut att flyta på ganska bra.

Men en dag meddelar Spears att hon valt att ta in på en klinik för sin försämrade psykiska hälsa och tar en paus från karriären. Enligt en nära källa är detta hennes personliga beslut, men i fan-podcasten ”Britney’s Gram” påstås att man hittat ett röstklipp där en före detta medlem i hennes advokat-team medger att de tvingat Britney att söka vård, efter att hon vägrat ta sina mediciner.

Under den här tiden insjuknar även hennes far. Jodie Montogomery, från företaget Bessemer Trust, tar tillfälligt över förmyndarskapet. Händelserna får #FreeBritney-rörelsen att åter väckas till liv.

Britney Spears-fans utanför domstolen i Los Angeles 2021. Bild: Chris Pizzello
Britney Spears-fans utanför domstolen i Los Angeles 2021. Bild: Chris Pizzello

Demonstrationer, 22 april 2019

En omfattande demonstration med #FreeBritney-anhängare tar plats utanför West Hollywood City Hall där man kräver att Britney ska släppas fri från behandlingshemmet. I en Instagram-video svarar artisten de demonstrerande fansen att ”allt är bra”. Britney lämnar kliniken senare samma månad.

”Avsluta förmyndarskapet” maj 2019

2009 vädjade Britney för första gången om att bli av med sitt förmyndarskap. Tio år senare, gör hon det igen i ett förhör. En ny utredning kring förmyndarskapet görs.

En källa med nära kontakt med artisten ska ha sagt till CNN att Spears inte är i rätt mentalt sinnestillstånd att förstå sina problem. Hennes manager säger att ”Britney inte är säker på om hon någonsin vill jobba igen”.

Ändringar i förmyndarskapet, 17 augusti 2020

Britney Spears advokat begär den 17 augusti att flera ändringar görs i förmyndarskapet, för att bättre passa artistens livsstil och önskemål. Bland annat vill advokaten att Britneys tillfällige vårdare Jodie Montgomery permanent tar över Jamies roll som förmyndare.

Domstolen beslutar att göra vissa förändringar, men Britneys far har en fortsatt betydande roll i förmyndarskapet – som också förlängs.

”Framing Britney Spears”, februari 2021

En dokumentär om Britneys förmyndarskap släpps på FX. ”Framing Britney Spears”, får premiär i februari 2021 och sparkar nytt liv i #FreeBritney-rörelsen. Fallet får nu en enorm mediebevakning.

Britney skriver själv på sin Instagram att hon sett delar av dokumentären och att hon skäms över hur hon blir gestaltad. Hon skriver även att hon ”grät i två veckor” efter att ha sett den.

LÄS MER: Britney Spears bryter tystnaden efter omtalade dokumentären

Begär faderns avsägning, mars 2021

Britney Spears advokat Samuel Ingham III begär, knappt en månad efter dokumentären fått premiär, att Jamie Spears ska avsluta sitt förmyndarskap och permanent ersättas av Britneys vårdare Jamie Montgomery.

Rättegången inleds i juni samma år.

”Jag vill ha tillbaka mitt liv”, 23 juni 2021

Dagen innan Britney själv ska tala i rätten för första gången får New York Times tag på konfidentiella dokument om rättegången, där man kan läsa att Britney försökt bli av med sitt förmyndarskap i flera år. I rätten säger hon:

”Jag har ljugit och sagt till hela världen att jag är ok och lycklig [...] om jag sa det tillräckligt kanske jag skulle bli just lycklig. Jag är chockad, traumatiserad, jag är så arg att det är galet [...] Jag är rädd för människor. Jag litar inte på människor efter det jag varit igenom [...] Det är inte ok att tvinga mig att göra någonting som jag inte vill göra [...] jag tror verkligen att detta förmyndarskap är kränkande. Jag känner inte att jag kan leva ett fullt liv”.

Hon menar att allt hon vill är att kunna åka bil med sin pojkvän och att skaffa fler barn, vilket hon inte kan då hon tvingas ha spiral. Hon berättar också att hon tvingas använda litium mot sin vilja.

Jamie Spears säger att han är ledsen att höra att förmyndarskapet skapat lidande hos dottern, men kräver en utredning kring de påståenden som sägs i rätten, rapporterar TT.

LÄS MER: Britney Spears i rätten: ”Pappa borde sitta i fängelse”

LÄS MER: Spears pappa till domstol – vill ha utredning

Jamie kvar som förmyndare, 1 juli 2021

Första juli beslutar domaren att Jamie Spears blir kvar som en av förmyndarna över dottern Britney Spears.

LÄS MER: Uppgifter: Spears pappa kvar som förmyndare

Britneys manager säger upp sig, 6 juli 2021

Två veckor efter att Britney Spears vittnat i domstol säger hennes manager sedan 25 år, Larry Rudolph, upp sig i ett brev riktat till hennes förmyndare. Detta gör han med hänvisning till att Britney tidigare sagt att hon vill avsluta sin karriär och att hans tjänster därför inte behövs mer.

Enligt The New York Times har även företaget Bessemer Trust, som Jodie Montgomery är en del av, meddelat att de vill dra sig ur. Detta med hänsyn till Britneys vittnesmål i domstolen. Om företaget drar sig ur blir Jamie Spears ensam förmyndare igen.

LÄS MER: Spears manager: Britney vill lägga av

Britneys advokat säger upp sig, 7 juli 2021

Även Britney Spears advokat, Samuel Ingham III, väljer att säga upp sig. Detta efter ett avslöjande av The New Yorker om att Britney Spears inte fick välja sin egen advokat.

Enligt de konfidentiella dokument som New York Times tagit del av har Britney flera gånger bett Ingham att häva förmyndarskapet. Det skulle ta tio år innan han agerade.

”Hon förtjänar att vara fri”, 8 juli 2021

Flera amerikanska medier, däribland CNN rapporterar om att Lynne Spears, Britneys mamma, lämnat in domstolshandlingar mot förmyndarskapet. Hon anser att rätten behöver lyssna på hennes dotter, att hon kunnat ta hand om sig själv i flera år och inte har behov av en förmyndare. Hon anser också att dottern ska få möjlighet att själv välja sin advokat.

”I dag och under de senaste åren har den omyndigförklarade kunnat ta hand om sig själv, och har dessutom, inom parametrarna för förmyndarskapet, bokstavligen tjänat hundratals miljoner dollar som en internationell kändis”, säger Lynne Spears i handlingarna.

Lynne, som är aktiv inom #FreeBritney, har tidigare försökt bli en del av förmyndarskapet.

LÄS MER: Britney Spears stöttas av mamma

Mathew Rosegart lämnar rättssalen efter förhandlingar om Britney Spears förmyndarskap i juli 2021. Bild: Chris Pizzello
Mathew Rosegart lämnar rättssalen efter förhandlingar om Britney Spears förmyndarskap i juli 2021. Bild: Chris Pizzello

”Pappan ska bort”, 15/7 2021

Britney Spears får en ny advokat, efter att domstolen i Los Angeles godkänt att artisten själv får välja sitt juridiska ombud. Hennes nya advokat, Mathew Rosegart, uppger att han kräver att Britneys far, Jamie Spears, fråntas förmyndarrollen.

”Varför lämnar inte herr Spears frivilligt (rollen som förmyndare)? Han hör inte längre hemma i detta förmyndarskap och vi tycker att han omedelbart bör träda åt sidan”, säger Rosengart till TT

LÄS MER: Spears nye advokat: Pappan ska bort

Ansöker om att byta ut pappan, 27/7 2021

Britney Spears lämnar in en formell ansökan om att byta ut sin far, Jamie Spears, som sin förmyndare. Hennes advokat, Mathew Rosengart, argumenterar i ansökan att eftersom domstolen anser Britney Spears tillräckligt tillräknelig att själv utse sin advokat, borde hon även anses vara tillräckligt tillräknelig att utse sin egen förmyndare.

Pappan stiger ner som förmyndare, 12/8 2021

Britney Spears pappa, Jamie Spears, går med på att stiga ner som förmyndare och sluta ha kontrollen över hennes tillgångar.

Advokat Mathew Rosengart är glad över beskedet.

LÄS MER: Britney Spears pappa ger upp förmyndarskapet

”Vi är nöjda men inte nödvändigtvis förvånade över att Mr. Spears och hans advokat äntligen förstår att han måste bli borttagen. Vi är däremot besvikna över deras pågående skamliga och motbevisade attacker på Ms. Spears och andra”, säger Mathew Rosengart enligt TMZ.

Enligt advokaten avser Jamie Spears att samarbeta med rätten, och dotterns nya advokat, inför övergången till en ny förmyndare.

Bild: Jose Luis Magana
Bild: Jose Luis Magana

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.