Jack Vreeswijk är död

Den folkkäre visartisten Jack Vreeswijk är död. Han blev blev 59 år.
– Han var så mycket mer än Cornelis son, säger musikjournalisten Lars Nylin.

ANNONS
|

Artisten CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk hittade varandra både som vänner och musikerkollegor. Hon skriver till GP att det är en sorgens dag.

”Jack var som en bror för mig, vi delade i mångt och mycket samma bakgrund, där fanns en förståelse, ett djupt släktskap… Han var dessutom en oerhört go människa. Våra turnéer under åren 2016-2019 är bland det absolut roligaste jag gjort under alla mina år som artist.”

”Saknaden nu är bortom ord. Hans varma röst kommer att leva för evigt”, skriver hon vidare.

Roger Myrehag, som kompat Jack Vreeswijk i bandet Ångmaskinen, fick beskedet på tisdagsmorgonen.

– Jag är jätteledsen, han lämnar ett stort tomrum efter sig, säger han till Bohusläningen.

ANNONS

Komplicerad relation till fadern

Jack Vreeswijk föddes 1964 i Stockholm och var son till den ikoniska trubaduren Cornelis Vreeswijk. Han var bosatt utanför Uddevalla.

Han startade sin musikaliska karriär i punkbandet Fulihufvet men har efter det släppt flera egna album. Det första, ”Is i magen”, kom 1994 och nådde inte upp till skivbolagets förväntningar, vilket gjorde att det dröjde innan han släppte musik igen.

– Den var lite poppig, kan man väl säga. Jag är stolt över den, men i dåtidens mått floppade den. Det innebar att jag fick börja om från början, har Jack Vreeswijk tidigare sagt till GP.

Brytpunkten kom 2004 med albumet ”Underbart” som producerades av Roffe Wikström och där han hittade tillbaka till visan, folkmusiken och bluegrassen. 2009 kom den hyllade skivan ”Vreeswijk sjunger Vreeswijk”.

Han sjöng ofta sin pappas visor och komponerade även musiken till filmen ”Cornelis” från 2010. 2006 kom föreställningen ”Från James Dean till Nationalskald” som Jack Vreeswijk både skrivit manus till och spelade sin far i.

Jack Vreeswijk sommarpratade i P1 2018 och berättade då om sin komplicerade relation till sin pappa Cornelis:

– Tyvärr så var ju farsan och jag inte bästis och bundis vid tiden för hans död. Jag vet också att många har luskat, framför allt en del journalister, med viss rätt kan man tycka. Vi eller han eller jag lyckades aldrig reda ut ovänskapen ordentligt.

ANNONS

Det var inte alltid helt lätt att verka i skuggan av sin pappa, berättade han i GP 2019.

– Om inte kritikerna jämför mig med farsan så gör jag det själv. Hans skugga är enorm. Jag blir aldrig av med den, men jag kan krympa den lite.

Musikjournalisten: ”Han var jätteviktig”

I januari i år fick Jack Vreeswijk ta emot Fred Åkerström-stipendiet på restaurang Gyldene Freden i Stockholm. CajsaStina Åkerström sade i samband med tillkännagivandet att Jack hade en av de vackraste och intressantaste manliga rösterna i Sverige.

– Hans förmåga att subtilt gestalta smärta och vemod är outstanding. Första gången jag knockades av denna insikt var när jag hörde hans version av "Blues för Fatumeh". Plötsligt förstod jag verkligen vad låten handlade om; hörde orden, djupet… Bara en sann tolkare kan trolla så, sade hon då.

En som delade ut priset var musikjournalisten Lars Nylin som haft kontakt med Jack Vreeswijk sedan början av 2000-talet.

– Han var så mycket mer än Cornelis son. Han blev ju det i årtionden även när han gjorde egna skivor. Men jag tycker att det var först när han började tolka Cornelis, nu talar vi de sista femton åren, som han verkligen blev mer än bara hans son. Han var en bra vissångare i sig, men det kryddades av att han blev den bästa tolkaren av sin pappa, säger Lars Nylin.

ANNONS

Nylin minns Jack Vreeswijk som en varm, mjuk och behaglig person med torr, skön humor. Han berättar att de båda brukade bråka om fotboll. Jack Vreeswijk var nämligen ett stort fan av Djurgården.

Jack Vreeswijk i sin Djurgårdshalsduk. Arkivbild från 2010.
Jack Vreeswijk i sin Djurgårdshalsduk. Arkivbild från 2010. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

– När jag träffade honom sista gången hade han Djurgårdshalsduken på sig, säger Lars Nylin som är glad att de ändå fick tilldelat Fred Åkerström-stipendiet till Vreeswijk.

– Han hade haft ett mörker i ett par år och det blev en av de sista ljuspunkterna.

Jack Vreeswijk var en av Sveriges mest namnkunniga vissångare som ofta besökte visfestivalen i Västervik. Enligt Lars Nylin är det en stor förlust för Sveriges vis-scen att förlora honom då han fungerade som ett band till det förflutna.

– Han hade inte egna verk som kanske riktigt steg ut men det är inte ovanligt. Han var en tolkare och det är en tradition inom visa att man tolkar andra. Han var jätteviktig i en tid när visa kan kännas ålderdomligt och passé.

Drabbades av cancer 2019

2019 drabbades Jack Vreeswijk av tarmcancer. Han opererades men sjukdomen kom tillbaka. Våren 2022 berättade han för Expressen om den tuffa kampen.

– Jag går på cellgifter kontinuerligt för att mota Olle i grind – eller rättare sagt för att hålla mig vid liv och det ser ut att fungera, sade han då.

ANNONS

Han berättade också att han höll på att sätta ihop en ny skiva, men att sjukdomen gjorde det svårt att planera för framtiden.

– Okej, jag kan planera en turné som går om en månad, men jag kan inte planera någonting som händer om ett år eller två, för då vet jag inte om jag står på benen överhuvudtaget, sa Vreeswijk till Expressen.

Jack Vreeswijk blev 59 år.

LÄS MER:Peter Morén samlar hyllning till Olle Adolphson

LÄS MER:Konstkritikern och författaren Folke Edwards är död

LÄS MER:Recension: Stefan Sundström/Blandade artister - Himla Jorden/Älskar inte vi dig då

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS