Den italienska konstnären Salvatore Garau.
Den italienska konstnären Salvatore Garau. Bild: instagram

Icke existerande konst såld för 160 000

Ett konstverk som enbart består av... ja, luft, har nu sålts på auktion för 15 000 euro, motsvarande ca 160 000 svenska kronor. Det är den italienske konstnären Salvatore Garaus konstverk ”Io sono”, vilket betyder ”jag är”, som rent konkret, inte finns, detta rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

– Det är ett verk som ber dig aktivera det med fantasin.

Så säger den italienska konstnären Salvatore Garau om ett av sina osynliga konstverk, enligt Artnet.

LÄS MER:Belgien lämnar tillbaka stulen konst

LÄS MER:Så blir Göteborgs nya universitetsbibliotek

Utropspriset låg på motsvarande 60 000 svenska kronor men budgivningen trissade upp priset och till slut var konstverket som är skapat av luft, och enbart luft såld för 160 000. Köparen fick ett äkthetsbevis, signerat av konstnären själv. Instruktioner på hur konstverket skulle monteras och slutligen då också konstverket.

"Io sono” som varken går att se, höra eller ta på är skapat av konstnären Salvatore Garau och tar helt och hållet sin form i att just inte finnas. Konstnären har tidigare sagt så här om ett sina icke-materiella konstverk:

ANNONS

– Vakuumet är inget annat än ett utrymme fullt av energi, även om vi tömmer det och inget finns kvar, detta enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip att ”ingenting” har en vikt. Därför finns det en energi som kan kondenseras och omvandlas till partiklar – det vill säga till oss.

LÄS MER:Recension: Examensutställning HDK-Valand Steneby

LÄS MER:Recension: ”Det nya ögat: mellankrigstiden genom linsen” på Hasselblad Center

Salvatore Garau har gjort sig känd för sin minimalistiska och nu även icke-materiella konst. Ofta går konstverken inte att se eller ta på eller är så pass simpla som en glasruta fasttejpad på marken. Men det är ofta inte helt utan någon tanke bakom.

– Vi har ju trots allt format en Gud som vi aldrig har sett, säger Salvatore Garau enligt Newsweek.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS