Göteborgs kommun kräver karnevalen i Hammarkullen på 30 000 kronor i vite efter att ljudnivån varit för hög.
Göteborgs kommun kräver karnevalen i Hammarkullen på 30 000 kronor i vite efter att ljudnivån varit för hög. Bild: Jonas Lindstedt

Hammarkullekarnevalen straffas för sin höga ljudnivå

Hammarkullekarnevalen har ålagts ett vite på 30 000 kronor. Det efter att miljöförvaltningen uppmätt farliga ljudnivåer i samband med helgens karnevalståg.
– Trummorna kan ha skadat barnens hörsel, säger miljöinspektör Yusra Moshtat.

ANNONS
|

De två senaste åren har den populära Hammarkullekarnevalen tvingats ställa in och ta paus på grund av corona-restriktionerna. Men i helgen var karnevalen tillbaka igen, som GP kunde rapportera om i lördags.

Förra gången Hammarkullekarnevalen genomfördes, våren 2019, var kommunens miljöinspektörer på plats för att göra en bullermätning. De kunde konstatera att ljudet från framförallt trummorna i tåget var för högt. Miljöförvaltningen beslutade om ett vitesföreläggande, en slags straffavgift, om inte ljudnivån sänktes till nästa karneval. Sedan följde alltså två års uppehåll innan karnevalen – och kommunens miljöinspektörer – var tillbaka nu i helgen.

Det visade sig då att ljudet från i alla fall ett av karnevalstågets tre trumgrupper fortfarande var för högt. Maxvärdet för den här typen av ljud är satt till 110 decibel och när trumgruppen passerade publiken på Bredfjällsgatan uppmättes 113,9 decibel.

ANNONS

På tisdagen vände sig därför miljöförvaltningen till Mark- och miljödomstolen med en begäran om att vitesbeloppet, det man hotade med redan 2019, nu ska dömas ut.

”Trummorna äventyrar folks hälsa”

Samma sak hände 2016. Då hade karnevalen dragit på sig ett föreläggande efter att ljudnivåerna varit för höga både 2014 och 2015, och när ingen förbättring skedde utdömdes ett vite på 5 000 kronor. Den här gången har beloppet höjts till 30 000 kronor.

”Det finns risk att personer bland publiken, främst barn under 13 års ålder, har ådragit sig tillfälliga eller bestående skador på sin hörsel” skriver miljöförvaltningen i sin skarpt formulerade rapport.

Kommunens miljöinspektör Yusra Moshtat var på plats i Hammarkullen i helgen och hon är noga med att påpeka att det inte handlar om att ”straffa” karnevalen utan att skydda publiken.

– Hammarkullekarnevalen är en underbar folkfest och själva karnevalståget klarade sig bra. Det är trummorna som är problemet, de är alldeles för högljudda och äventyrar verkligen människors hälsa. Besökare måste kunna vistas i området utan att riskera sin hörsel.

Faktum är att de tillåtna ljudnivåerna har överskridits vid fem av de senaste sju karnevalerna i Hammarkullen. Det är alltså ett återkommande problem som karnevalsledningen har att brottas med.

ANNONS

– Det borde gå att lösa problemet. Kanske går det att trumma lite mindre intensivt, tipsar Yusra Moshtat.

”Måste lösas till nästa år”

När GP når karnevalsgeneralen Tony Parath har han precis fått ta del av kommunens tillsynsrapport. Han suckar djupt och låter närmast uppgiven.

– Äntligen har vi fått igång kulturlivet och karnevalen igen och så drabbas vi av detta ... man blir lite trött. Vi har verkligen försökt att hålla koll på ljudnivån men det är svårt att dämpa trummorna. Det är som att säga till Mikkey Dee att trumma lite tystare. Det går inte.

Tony Parath tycker det känns som om miljöförvaltningen ”jagar” karnevalen och han reagerar på att kommunens miljöinspektörer mäter trumljudet mellan huskropparna där det låter som allra mest.

Men det är ju där barnfamiljerna står?

– Jo, jag förstår det. Och det är såklart bra att miljöförvaltningen gör sitt jobb, vi vill ju inte heller att någon ska bli skadad.

Hur går ni vidare nu?

– Vi ska prata med trumgrupperna inför nästa års karneval. Som jag ser det finns det tre varianter framöver. Antingen får de trumma på fasta platser, ansluta till tåget lite senare där området är mer öppet eller så tar vi bort trummorna helt ur karnevalen, men det är det sämsta alternativet.

ANNONS

Har karnevalskommittén råd med ett vite på 30 000 kronor?

– Ja, det har vi. Men vi har inte råd med ännu fler viten. Detta måste lösas till nästa år, säger Tony Parath.

Fler texter om Hammarkullekarnevalen:

LÄS MER:Dans, glädje och sång när Hammarkullekarnevalen var tillbaka 2022

LÄS MER:Karnevalståget trotsade skyfallet på Avenyn

LÄS MER:Hammarkullekarnevalen riskerar vite - igen

LÄS MER:Dansgruppens dräkter slarvades bort av PostNord

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS