Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Här är Sven Wollters liv i bilder

Sven Wollter har avlidit i sviterna av covid-19. Den folkkäre författaren, musikern och skådespelaren blev 86 år gammal. Under åren har han haft en självklar plats på svenska scener och vunnit två Guldbaggar för Bästa skådespelare.

Alla som satt bänkade framför SVT:s ”Raskens” på sjuttiotalet minns Sven Wollter som Gustav Rask. Rollen räknas som hans genombrott för en bredare publik och därpå följde framträdanden i flera stora svenska produktioner.

LÄS MER: Claes Malmberg: En av våra absolut största

LÄS MER: Sven Wollter hyllas på sociala medier

1985 tilldelades Sven Wollter en Guldbagge för Bästa skådespelare för rollerna som polisinspektör Bo Jarnebring i Widerbergs ”Mannen från Mallorca”, och luffare i Jon Lindströms ”Sista leken”.

Ytterligare en Guldbagge fick han för sin roll i Bille Augusts ”En sång för Martin” 2001.

De många roller som Sven Wollter tog sig an hade en stor bredd. Från den inbitne kommissarie Van Veeteren i ett stort antal kriminaldraman till Sally Santessons godmodige skomakarpappa.

Sven Wollters karriär tog sin början under tidigt femtiotal. Efter att han gått ut Göteborgs Stadsteaters elevskola 1957 följde framträdanden på en lång rad scener, bland annat Göteborgs och Stockholms stadsteatrar.

Folkkär. Sven Wollter fick sitt stora genombrott som Gustav Rask i tv-serien Raskens. Gurie Nordwall hade rollen som hans hustru, Ida rask. Bild: Sören Karlson
Folkkär. Sven Wollter fick sitt stora genombrott som Gustav Rask i tv-serien Raskens. Gurie Nordwall hade rollen som hans hustru, Ida rask. Bild: Sören Karlson

1977 turnerade Sven Wollter med Tältprojektet.

– Det är det största jag varit med om, även om jag gjort oändligt många större roller. Jag har alltid tyckt att det är min uppgift att inte tro att jag är färdig och kan det här jobbet, sa han om turnén till Aftonbladet för två år sedan.

2016 pensionerade han sig från teatern.

Under sin långa karriär hann mångkonstnären Sven Wollter också med att släppa två skivor, två självbiografier samt två romaner.

LÄS MER: Sven Wollter på kvinnornas sida

LÄS MER: Teater Trixter tar sig an Wollters debutroman

Utöver sina insatser i kulturens värld var Sven Wollter också en välkänd politisk röst och medlem i Kommunistiska partiet. Han var också en av de namnkunniga göteborgare som tog strid för Sjömanskyrkans bevarande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.