Här är Göteborgs allra fulaste byggnader 2023

I måndags korades Merkurhuset på Skeppsbron till landets bästa nybyggnation och fick ta emot Kasper Salin-priset. Men enligt Arkitektupproret, som delar ut antipriset Kasper Kalkon, lider Göteborg ingen brist på riktigt fula hus. Här är de värsta.

ANNONS
|

Det så kallade Arkitekturupproret ligger bakom Kasper Kalkon-priset som instiftades för åtta år sedan, då som en reaktion på branschorganisationen Sveriges Arkitekters anrika Kasper Salin-pris. Medan det priset, den svenska arkitekturens Oscar, tilldelas årets bästa byggnad går kalkonpriset tvärtom till det senaste årets fulaste nybygge.

Och Kasper Kalkon-priset för 2023 gick på måndagen till Karlstads stadshus, eller rättare sagt till stadshusets nya påbyggnad. Det är imponerande, skriver Arkitekturupproret i sin motivering, ”att få fasadmaterial i trä att se ut som en gammal betongfasad à la Tjernobyl (efter olyckan)”.

På andra och tredje plats hamnar två nybyggda hus i Stockholm och Helsingborg (Nya Brandbergen centrum och Söders höjder) men sedan är det dags för Göteborg att ta över.

ANNONS

Hotell Draken utsett till Sveriges fjärde fulaste hus

Enligt Arkitekturupprorets 60 000 följare är det nybyggda, ännu inte öppnade Hotell Draken (tydligen även benämnt pixelpenisen/könssjukdomen/bajskorven) vid Järntorget landets fjärde fulaste hus. I motiveringen beskrivs huset som ett 104 meter högt gigantiskt brunt odjur. ”Du kan fly upp mot Prinsgatan och Linnégatans vackra kvarter om du vill, men titta då inte tillbaka – det rostiga monstret som liknar en pixlad penis syns även därifrån.”

På femte plats återfinns ”Våghuset & Brick Studios” på Masthuggskajen. Enligt Arkitekturupproret är dessa båda hus att betrakta som brutalistisk ohyra. ”Om vi lät alla motbjudande höghus som färdigställdes 2022 i Göteborg tävla var för sig hade staden tagit upp alla platser i tävlingen” konstaterar juryn.

På plats tio hamnar Stena Lines nya kontor, Stuveriet, där omdömet lyder: ”Ännu ett fult, fantasilöst och dystopiskt höghus. Det enda positiva är att det åtminstone inte gör Masthuggskajen värre än den redan är.”

Huset på Ekmansgatan utsett till årets finaste

Kasper Kalkon-priset är det mest uppmärksammade som Arkitektupproret delar ut, men gruppen har också en priskategori för vad de anser är fina nybyggnationer. De nominerade skiljer sig ofta markant från vad Sveriges Arkitekter premierar. Exempelvis återfinns ett mer klassicistiskt uttryck hos merparten av byggnaderna.

I år var flera Göteborgshus nominerade och priset gick till Albert Svensson och Inobis nyklassicistiska kontors- och bostadsfastighet på Ekmansgatan 5.

ANNONS

Göteborgs byggnader är generellt sett inte ovana vid uppmärksamheten från varken Arkitektupproret eller Sveriges Arkitekter, vilket kan ge en del komiska effekter. För tre år sedan gick exempelvis både Kasper Salin-priset och Kasper Kalkon till Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden.

LÄS MER:Merkurhuset i Göteborg får Kasper Salin-priset för bästa byggnad

LÄS MER:Göteborgshusen som vunnit Kasper Salin-priset

LÄS MER:Juryn missade den enda byggnad som utmanar på allvar

LÄS MER:Recension: Fyrklöversgatan i Kvillered

LÄS MER:Kontorshus i Göteborg kan bli årets bästa byggnad

Årets tio fulaste nybyggda hus

  1. Almen 21 (Kvalmen) i Karlstad
  2. Nya Brandbergen Centrum (50 Shades of Gray) i Stockholm
  3. Söders Höjder (Söders Bölder) i Helsingborg
  4. Hotel Draken (Pixelpenisen) i Göteborg
  5. Våghuset & Brick Studios (Sjösjukehuset & Sick Studios) i Göteborg
  6. Karlshamn City Padel (Karlshamn City Vandal)
  7. Lådskolan “Forskaren” i Eskilstuna (Torskaren)
  8. Fyren i Nynäshamn (Konservburken/Den spetälska ormen)
  9. Bävern i Karlstad (Karlstadskatastrofen)
  10. Stuveriet i Göteborg (Fuleriet)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS