Merkurhuset i Göteborg får Kasper Salin-priset för bästa byggnad

Den nya delen av det över 100 år gamla Merkurhuset i centrala Göteborg är årets bästa byggnad.
”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig”, skriver juryn bakom Kasper Salin-priset i sin motivering.

ANNONS
|

Under sommaren 2019 revs delar av den sida som vetter bort från älven. Sedan dess har det över 100 år gamla Merkurhuset på Skeppsbron fått tillökning – en helt ny kontorsdel som stod färdig 2022 och som nu har tilldelats ett av Sveriges mest prestigefulla arkitektpriser.

– Det känns helt fantastiskt! Jag tycker verkligen att Merkurhuset är en värdig vinnare. Det fanns många fina förslag bland de nominerade men såhär bra blir det bara när alla inblandade gör ett otroligt jobb, säger arkitekten Per Bornstein som har ritat huset tillsammans med Johan Olsson och Andreas Lyckefors.

”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans”, inleder juryn bakom Kasper Salin-priset sin motivering.

ANNONS

”Inspirerades av det industriella”

Byggnaden har ritats och tagits fram av arkitektbyrån Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur) och beställarna Platzer Fastigheter, Bygg-Göta och Forsman och Bodenfors.

Inspirationen har bland annat hämtats från byggnader i närområdet, berättar Per Bornstein.

– Vi inspirerades mycket av det industriella: Rosenlundsverket, hamnen och kranarna, de storslagna motiven i stan helt enkelt.

Juryn hyllar de ”egensinniga gavlarna” och husets takkupor, tillsammans med en genomtänkt insida.

”Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst”, fortsätter motiveringen.

”Ganska brutalt”

– Först var det stort nog att vara nominerad, men ju närmre vi kom ville vi verkligen vinna, det kändes som att vi hade en chans. Ett sånt här projekt får man kanske bara vara med om en gång under sin karriär, säger Per Bornstein.

– Jag tror att vi vann för att huset är enkelt att gilla. Det är ganska brutalt men samtidigt lekfullt.

Men att det finns blandade åsikter om bygget råder de inga tvivel om. 2022 nominerades Merkurhuset till ”Sveriges fulaste nybygge 2021” i Arkitekturupprorets tävling Kasper Kalkon-priset.

ANNONS

En omotiverad plats på listan, tyckte Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö.

– Det här är ett inlägg i debatten, men jag håller inte med, sa han till GP i samband med motiveringen.

Det gamla Merkurhuset som vetter mot älven stod klart 1897 och är den äldsta kvarvarande byggnaden på Skeppsbron. Redan 2006 fanns tankar på att skapa ett helt nytt område på Skeppsbron och så sent som förra året sade politikerna ja till att gå vidare med projektet.

Planen är bland annat att bygga 450 nya bostäder, kontor, restauranger, butiker och ett helt nytt kajstråk, mellan Rosenlundsverket och Casino Cosmopol.

Per Bornstein berättar att detaljplanen för det nya området innebar begränsningar, men tror samtidigt att det var en förutsättning för slutresultatet.

– Vi var till exempel tvungna att ha ett snett tak. Det var väldigt mycket till synes osannolika saker som hängde ihop, säger han.

LÄS MER:Nytt bakslag för Skeppsbron – kajen kan bli ännu dyrare

LÄS MER:En av stadens största förlustaffärer kan räknas hem – på 10 år

LÄS MER:Så ska Skeppsbron och Merkurhuset se ut

ANNONS