Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

GP sänder Operans uppsättning av "Così fan tutte"

All publik verksamhet på Göteborgsoperan är inställd. Därför visas nu Mozarts "Così fan tutte" i stället digitalt. På söndag streamas premiären på gp.se.
– Det är jättekul att vi kan återvända till Göteborgsoperan och att kunna visa Mozarts komedi, säger GP:s administrative redaktionschef Ulf Niklasson.

Den 14 mars gjorde ensemblen på Göteborgsoperans Skövdescen sig redo för genrep. Under vintern hade de idogt övat in Wolfgang Amadeus Mozarts förväxlingskomedi "Così fan tutte". Nu var det bara två dagar kvar till premiären i Skövde där föreställningen skulle visas, innan den skulle vidare ut i regionen för att till sist avsluta på Göteborgsoperans lilla scen.

Så ser du "Così fan tutte"

När:

Streamas från söndag den 17 maj, klockan 11:00.

Var

: På Göteborgsoperans sajt gofilm.se och på GP.se

Föreställningslängd:

ca 2 timmar och 20 minuter.

Språk:

Svenska

Då kom beskedet. Operans hela publika verksamhet skulle ställas in på grund av coronapandemin och myndigheternas restriktioner.

– Luften gick ur alla. Åtminstone initialt, säger regissören Mattias Ermedahl.

Det verkade som att "Così fan tutte" inte skulle kunna visas, men så blev inte fallet. I stället samlades ensemblen veckan efter och filmade föreställningen. Nu sätts den upp digitalt utan kostnad på Göteborgsoperans sajt och gå gp.se.

– Jag betraktar det här som en gåva till vår publik. Naturligtvis främst till de som köpt biljett, men även alla andra som inte kan komma och som har ett sug efter kulturunderhållning, säger Mattias Ermedahl.

Fler livesändningar på GP framöver

GP har tidigare livesänt ett nästan fyra timmar långt musikalmaraton från Operan. Den här gången blir det i stället opera och förinspelat. Ulf Niklasson säger att det är kul att nu också kunna erbjuda Mozart i nyhetsflödet.

Om uppsättningen:

"Così fan tutte" är en förväxlingskomedi där två unga systrar luras att vara otrogna efter en cynisk vadslagning. Medverkar gör sex sångare och fem musiker i regissören Mattias Ermedahls version, med fiffigt flexibel scenografi av Gunnar Ekman.

Musikalisk ledning: Joakim Kallhed.

Solisterna Ann-Kristin Jones (Dorabella), Frida Engström (Despina) och Sami Yousri (Don Alfonso) har tidigare stått på Göteborgsoperans scen. Däremot är det debut för Matilda Sterby (Fiordiligi), Hannes Öberg (Guglielmo) och Per Lindström (Ferrando).

Fakta: Göteborgsoperan

– Vi vet att intresset är väldigt stort, i synnerhet när det mesta inom kulturområdet har pausat och då känns det oerhört roligt att kunna erbjuda denna möjlighet, säger han.

LÄS MER: Se Operans musikalmaraton i efterhand

Coronapandemin har skapat utmaningar, men också möjligheter. Utöver att visa föreställningar från Göteborgsoperan har GP under perioden kunnat sända flera kulturevenemang. Exempelvis en drive in-konsert på Bananpiren och en egenproducerad stödgala för Pustervik som samlade in över en miljon kronor.

Ulf Niklasson förklarar att GP-läsarna kan vänta sig än mer framöver.

– Inom kort kommer vi att kunna presentera ännu fler livesändningar inom flera genrer från olika scener i Göteborg, säger han.

LÄS MER: GP livesänder drive in-konsert på Bananpiren

LÄS MER: Stödgalan gav över en miljon kronor till Pustervik

Kort om handlingen:

Titeln "Così fan tutte" kan översättas till ungefär ”så gör de alla” – och är en ledtråd till intrigen. Librettot av Lorenzo da Ponte (som samarbetade med Mozart även i "Figaros bröllop" och "Don Giovanni") bygger på en sann historia om en cynisk lek. Två killar slår vad med en äldre bekant om att deras flickvänner aldrig skulle kunna bedra dem. Killarna är säkra på sin sak, men efter att de själva förklätt sig och försökt förföra varandras flickvänner förflyttas positionerna. Förväxlingar, dråpligheter och lögner leder till otrohet, desperation och svartsjuka – men också till åtrå och kärlek.

Men mellan vilka? Vem vinner vadet? Och vem vinner kärleken?

Fakta: Göteborgsoperan

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.