Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Konstnärsnämndens chef Anna Söderbäck och Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond med på länk, samt Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet på en pressträff  24 april om de 500 miljonerna i stöd till kulturen.
 Bild: Jessica Gow/TT
Konstnärsnämndens chef Anna Söderbäck och Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond med på länk, samt Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet på en pressträff 24 april om de 500 miljonerna i stöd till kulturen. Bild: Jessica Gow/TT

Kulturdebatt: Göteborgskonstnärer: "Dela krisstödet jämlikt"

När Konstnärsnämnden kräver bevis för att inkomstbortfall beror på covid-19 kommer flertalet konstnärer i kläm. I den gig-ekonomi de flesta konstnärer är beroende är det inte möjligt att konkret redovisa inkomstbortfall, det skriver 20 konstnärer och gallerister på GP Kultur.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 24 april fick Konstnärsnämnden i uppdrag av regeringen att fördela 70 miljoner kronor till enskilda konstnärer och kulturskapare i form av krisstipendier. Pengarna går att söka mellan 28 april och 12 maj.

Anna Söderbäck, direktör för Konstnärsnämnden säger i Kunstkritikk (27/4):

– Den som söker måste kunna bevisa att intäktsbortfall beror på covid-19.

Stora delar av Sveriges konstvärld vilar på en ideell verksamhet där konstnärer inte bara producerar konst utan utför alla möjliga uppgifter.

Frågan är hur flertalet konstnärer ska kunna redovisa inkomstbortfall. Stora delar av Sveriges konstvärld vilar på en ideell verksamhet där konstnärer inte bara producerar konst utan utför alla möjliga uppgifter; administrativt arbete, byggande av utställningar, arbete i baren vid vernissage och öppningar. Insatser som är avgörande för att den nationella konstscenen ska utvecklas.

Denna pandemi riskerar att förstöra de viktiga förbindelser och informella strukturer som konstvärlden är helt beroende av för att fortsätta fungera.

LÄS MER: Recension: "Att integöra/Att *se*" – Galleri Upper Hand

Bristen på etablerade institutioner och gallerier gör att många konstnärer blir extra utsatta i denna prekära situation. I Göteborg jobbar och sliter en uppsjö av aktörer för att konsten och det demokratiska samtalet ska fortsätta att aktualisera relevanta perspektiv och konstnärliga diskurser. Perspektiv som också sprids till övriga delar av landet. Samma förhållanden råder i ett stort antal svenska städer. När nu konstnärsnämnden kräver bevis för inkomstbortfall för att ersättning ska utgå, samt tillsätter nämndemän för att bedöma ansökningarna så är det inte svårt att se resultatet av ekvationen. De som redan har utställningsmöjligheter och avtal kommer att gynnas av detta. Och vi vill påminna om att de möjligheterna är sällsynta.

Vi är medvetna om att konstnärsnämnden endast agerar på uppdrag av regeringen.

Men detta är en specifik situation där de prekära förhållandena blir tydliga. Under hög arbetslöshet finns det stor risk att de diversearbeten som konstnärer – som inte får del av de få och låga stipendier som konstnärsnämnden årligen delar ut – tvingas arbeta på vid sidan av sin konstnärliga praktik försvinner.

Då det inte är möjligt att konkret redovisa inkomstbortfall i den gig-ekonomi som de flesta konstnärer är beroende av efterlyser vi att krisstödet i stället delas ut jämlikt till alla konstnärer.

Vårt förslag är att summan på 70 miljoner kronor som tilldelats konstnärsnämnden ska fördelas lika till alla yrkesverksamma och utbildade konstnärer.

Anna Ganslandt, Konstnär

Rita Nettelstad, Konstnär

Anna von Hausswolff, Musiker och konstnär

Roxy Farhat, Konstnär och regissör

Paul Hage Boutros, Konstnär

Dorna Aslanzadeh, Konstnär

Gustav Lejelind, Konstnär

Marla von Hausswolff, konstnär och filmfotograf

Annika Lundgren, Konstnär

Jan Pilgaard, Konstnär

Natalia Vakarchuk, Konstnär

Fredrika Andersson, Konstnär

Alexandra Severinsson, Konstnär

Linn Lindström, Konstnär

Christin Wahlström Eriksson, Konstnär

Marja Knape, Konstnär

Rickard Eklund, Konstnär

Cora Hillerbrand, Konstnär och gallerist

Magdalena Rapala, Konstnär

Alexandra Hedberg, Konstnär