Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgska restaurangbåtar vi minns

För en stad som är så förknippad med vatten har Göteborg haft förvånansvärt få restauranger i form av en båt. Här är fyra stycken som ändå lyckats parkera sig längs en kajplats, med varierande framgång.
Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Drakbåten

Den dök upp i Göteborg 1991, ett pampigt skepp med en drake i fronten som en gång i tiden varit en kinesisk restaurang. Redan när den kom var den i dåligt skick och efter nästan två decennier vid Gullbergs kaj bogserades Drakbåten till Ringön, där förfallet dessvärre fortsatte. Efter 22 år bogserades drakbåten till sist iväg mot horisonten, för en ny undanskymd tillvaro i ett varv på östkusten. Men 2018 ryktes det om att den gjort oväntad comeback – som skräckhus på Gröna Lund.

LÄS MER: Göteborgska drakbåten återuppstår – i Stockholm

Bild: Bengt Christian
Bild: Bengt Christian

Rio Rio

En annan trotjänare med lite soligare historia var klubbåten Rio Rio, som låg vid Rosenlunds kaj i 20 år. På ena sidan fanns en latinoklubb, på andra sidan har otaliga Göteborgsklubbar huserat under årens lopp. Men i november 2016 var det slutfestat och en enorm grävmaskin krossade den gamla båten. Anledningen var byggandet av Västlänken, i kombination med ett försök från kommunens sida att fräscha upp området.

LÄS MER: Här går Rio Rio i kras

Bild: Jessica Bentsen
Bild: Jessica Bentsen

Krogbåten vid Kungsportsplatsen

Kärt barn har många namn och det gäller inte minst denna båt. ”Matvraket”, 8 glas, Styrbord babord och nu senast Floating Saigon. Restaurangbåten vid Kungsportsplatsen har haft lika många ägare som gånger den har tagit in vatten, men helt under ytan har den hittills aldrig varit. Framtiden får avgöra om det fortsatt går att äta en vietnamesisk middag intill bron.

LÄS MER: Restaurangbåten tog in vatten – ägaren hoppas öppna igen

Bild: Kent Hallgren
Bild: Kent Hallgren

Barken Viking

Barken Viking är snudd på lika ikonisk för Göteborg som Läppstiftet eller räkmacka eller Håkan Hellström, men så har den också legat i hamnen sedan början av 1950-talet. Något ska man ha för lång och trogen tjänst. I januari 2021 lämnade Barken Viking sin plats för att åka på en liten renoveringsresa, men är tillbaka vid Lilla Bommen igen. Till sommaren öppnar också restaurangen.

LÄS MER: Barken Viking tillbaka i Göteborg

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.