Göteborgs museer kämpar med höjda hyror

Hyrorna för Göteborgs museer har ökat kraftigt sedan Higab gick över till marknadshyror. Nu larmar museerna om att de kan behöva skära ner på konst och personal.
– Det riskerar att bli tomma hus utan innehåll, säger Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall.

ANNONS
|

Sedan 2011 har lokalkostnaderna för stans museer fördubblats, från 27 miljoner till 54 miljoner kronor. En kraftig ökning skedde när hyrorna för Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Göteborgs konstmuseum omförhandlades 2019, efter att Higab fått nytt ägardirektiv. Totalt blev ökningen, som en direkt effekt av Higabs nya hyresmodell, 6,5 miljoner kronor. Det är ökningar som kulturnämnden inte blivit kompenserade för.

– Då betyder det att vi måste spara oss till de pengarna och det har påverkan på hur mycket kultur- och konstverksamhet vi kan göra helt enkelt, säger Britta Söderqvist.

Hon menar att Higabs hyresmodell bygger på att museernas lokaler befinner sig på en marknad med andra jämförbara lokaler, men att det inte är så i praktiken.

ANNONS

– Det är svårt att säga att vi har en marknad. Det är inte som att vi kan gå ut på stan och hyra ett annat konstmuseum. Jag skulle gissa att det krävs ett politiskt beslut för mig att få säga upp en museibyggnad och jag vet inte hur det skulle se ut riktigt.

Att kulturnämndens förhandlingsläge med Higab delvis är satt ur spel eftersom museernas verksamheter är så starkt knutna till byggnaderna kommer fram i en extern utredning som kulturförvaltningen låtit ta fram. Higab kan troligen inte heller hyra ut lokalerna till någon annan.

”Riskerar att bli hus utan innehåll”

Budgetarna för Göteborgs museer är också i högre grad uppbundna i just lokalkostnader än det nationella snittet för museer, 32 procent jämfört med 24 procent.

– Det är en väldigt hög andel, säger Britta Söderqvist.

Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall är oroad över de kraftigt höjda hyrorna.
Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall är oroad över de kraftigt höjda hyrorna. Bild: Jonas Lindstedt

Redan nu har kulturförvaltningen behövt spara in på konst- och kulturverksamhet för att kunna betala hyran. Det är inte Higabs fel, påpekar Söderqvist, de arbetar ju också utifrån ett politiskt uppdrag. Därför vill man nu lyfta frågan till politisk nivå och se om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kan se över hyresmodellen. Annars finns risken att man behöver skära ner på personal och annat, vilket i förlängningen innebär mindre kultur till göteborgarna.

ANNONS

– Omfattningen på pengarna styr ju vilken omfattning på verksamhet vi kan ha. Det riskerar ju till slut att bli hus utan innehåll. Om vi inte kan ha personal som gör utställningar, eller personal som tar hand om föremålen, då blir det ju inga utställningar. Det låter så dramatiskt men det är så krasst det ser ut. Det kan få stora konsekvenser och det är därför vi lyfter frågan till politiken, säger Britta Söderqvist.

Under måndagen fattar politikerna i kulturnämnden beslut om de ska skicka ärendet vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.

* I en tidigare version av artikeln stod det att hyreskostnaderna gått från 27 till 54 miljoner. Det är nu ändrat till lokalkostnaderna.

LÄS MER:Konstmuseet fyller hundra – firade med tårta och fri entré

LÄS MER:Orimligt med Stockholmspriser på Göteborgs museer

LÄS MER:Göteborgs museer renoveras – då görs oväntade fynd

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS